Ειδήσεις

Published on January 13th, 2014 | by fileto

0

Κλοπές αλόγων από τον Έβρο ως τη Κρήτη

Νέα στοιχεία για το λαθρεμπόριο αλόγων που συντελείται από… τον Έβρο έως την Κρήτη έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελικές Αρχές, την ώρα που οι πρόσφατοι έλεγχοι του ΕΦΕΤ δείχνουν ότι το αλογίσιο κρέας εξακολουθεί να φτάνει στα πιάτα των ανυποψίαστων καταναλωτών. Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε φάκελο που κατατέθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου στην Εισαγγελία από τα μέλη του Ελληνικού Συλλόγου Ιπποειδών, ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό δέχεται βροχή καταγγελιών από ολόκληρη την Ελλάδα για περιοχές όπου εγκαταλελειμμένα άλογα, αλλά ακόμα και μουλάρια και γαϊδουράκια, πέφτουν θύματα του ιδιότυπου λαθρεμπορίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της Realnews τον Μάρτιο του 2013. χωρίς ωστόσο να υπάρχει οποιαδήποτε αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Τα μέλη του κυκλώματος, που δρα σε διάφορες περιοχές της χώρας, καταφέρνουν να αποκομίζουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο κέρδος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή της παράνομης πώλησης των αλόγων ξεκινά από 300 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.00 ευρώ, ανάλογα με το βάρος του ζώου.

Η υπόθεση αποτελεί τη «βάση της πυραμίδας» του μεγάλου πανευρωπαϊκού διατροφικού σκανδάλου νοθείας αλλαντικών και άλλων δήθεν χοιρινών ή μοσχαρίσιων σκευασμάτων τροφίμων με κρέας αλόγων. Το κρέας αυτό προέρχεται από λαθρεμπόριο που συντελείται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο, με αποτέλεσμα να συνιστά κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.
Τα ιπποειδή που μετατρέπονται σε αντικείμενο των παράνομων αγοραπωλησιών χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Πρόκειται για τραυματισμένα άλογα, τα οποία ανήκουν σε ιππικούς ομίλους ή σε άτομα που ασχολούνται με τον ιππόδρομο. Σε αυτήν την περίπτωση οι ιδιοκτήτες τους επιλέγουν να πουλήσουν τα άλογά τους σε μέλη παράνομων κυκλωμάτων, καθώς το κόστος αποκατάστασης των τραυμάτων τους είναι συχνά υπέρογκο. Η δεύτερη κατηγορία αφορά ιπποειδή που ανήκουν στις άγριες φυλές αλόγων, τα οποία στην κυριολεξία πέφτουν θύματα αρπαγής, ενώ -τέλος- υπάρχουν και τα λεγόμενα «ορφανά» ιπποειδή, εκείνα δηλαδή που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα σε διάφορες αγροτικές περιοχές της χώρας. Αυτή η τελευταία κατηγορία αφορά κυρίως μουλάρια και γαϊδουράκια, τα οποία, όπως φαίνεται, καταλήγουν και αυτά στο πιάτο των καταναλωτών.

Στην Ελλάδα, το λαθρεμπόριο αλόγων συντελείται εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς από το 2006 μέχρι σήμερα παράνομα φορτία με άλογα έχουν κατασχεθεί σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Προορισμός των φορτίων ήταν πάντα η Ιταλία, όπου υπάρχουν σφαγεία αλόγων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα ιπποειδή βρέθηκαν να μεταφέρονται ναρκωμένα, με σπασμένα πόδια, ώστε να χωρέσουν στα κοντέινερ…

Κέντρο ο Ασπρόπυργος

Ο φάκελος που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελικές Αρχές εστιάζει στην περιοχή του Ασπροπύργου Αττικής. Τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τον ΕΣΠΙ μιλούν για ανοιχτές «αποθήκες» τραυματισμένων και κακοποιημένων ιπποειδών, τα οποία φυλάσσονται δεμένα σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία της περιοχής της δυτικής Αττικής, όπως σε χωράφια που βρίσκονται δίπλα στις ράγες του προαστιακού σιδηρόδρομου. Αναφορές γίνονται και σε συγκεκριμένα ονόματα ατόμων, που τα τελευταία χρόνια έχουν μετατρέψει τον Ασπρόπυργο σε κέντρο παράνομης αγοραπωλησίας αλόγων.

Σε όλη τη χώρα, όμως, υπάρχουν άλλες έξι περιοχές όπου υπάρχουν αναφορές για αρπαγή, παράνομη φύλαξη, μεταφορά και αγοραπωλησία αλόγων.

– Ρίο Αχαΐας. Αλογα και άλλα ιπποειδή φυλάσσονται δεμένα σε διάφορα χωράφια, κοντά στο πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου. Κάτοικοι έχουν καταγγείλει ότι τα ιπποειδή εξαφανίζονται έπειτα από μερικές ημέρες, για να αντικατασταθούν από άλλα.

– Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας. Οι επιτήδειοι παγιδεύουν τα άγρια άλογα που κατεβαίνουν στις πηγές της Πεγαντής. Είναι η μόνη περιοχή στην οποία, τα τελευταία έξι χρόνια, έχει σχηματιστεί δικογραφία εναντίον ατόμου για λαθρεμπόριο αλόγων.

– Λάκκα Σουλίου. Οι καταγγελίες που έχουν δεχθεί οι Αρχές αφορούν δεκάδες περιπτώσεις παγίδευσης ή κλοπής ιπποειδών από αθίγγανους, με σκοπό την πώλησή τους.

– Ολυμπος. Στη νότια πλευρά του βουνού δρα κύκλωμα λαθρεμπόρων, με θύματα τα άγρια άλογα της περιοχής. Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής Μεγάλη Γούρνα αποδίδουν σε αυτούς την πυρκαγιά που το 2011 έκαψε το τουριστικό καταφύγιο στη θέση «Χριστάκης», ώστε η δράση τους να μη γίνεται αντιληπτή από τους επισκέπτες.

– Ηράκλειο Κρήτης. Επί τουλάχιστον μία διετία, περίπου 20 άλογα βρίσκονταν εγκαταλελειμμένα, δίχως τροφή και περίθαλψη, σε παλαιό ιππικό όμιλο στα περίχωρα του Ηρακλείου. Εν μια νυκτί τα άλογα εξαφανίστηκαν, με τον ιδιοκτήτη τους να λέει σε μέλη φιλοζωικών οργανώσεων που τα φρόντιζαν ότι «απλά τα πούλησα».

– Αλεξανδρούπολη.

Οι αναφορές μιλούν για παλαιούς στάβλους και αποθήκες έξω από την πρωτεύουσα του νομού Εβρου, όπου στοιβάζονται άλογα, χωρίς καμία φροντίδα. Μία από τις καταγγελίες κάνει λόγο για φορτηγά που πήραν τα άλογα προς άγνωστο προορισμό.

πηγη: Realnews


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑