Ειδήσεις

Published on January 18th, 2014 | by fileto

0

Δώστε και σώστε για τη Σαμοθράκη

Τη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου για να αποκατασταθούν οι αδικίες από την κεντρική διοίκηση στη Σαμοθράκη ζήτησαν αντιπρόσωποι του Δήμου Σαμοθράκης οι οποίοι την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου βρέθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού.

Στις 10 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε ένα διευρυμένο δημοτικό συμβούλιο με τη συμμετοχή φορέων και κόσμου, όπου τονίστηκε η αγωνία όλων για το μέλλον του νησιού, δημιουργήθηκε ένα ψήφισμα το οποίο και κατατέθηκε στο Περιφερειακό.

Όπως τονίστηκε ένα από τα προβλήματα είναι οι περικοπές στο Δήμο Σαμοθράκης, που έχουν ως αποτέλεσμα η μηναία κατανομή ΚΑΠ να μην ξεπερνάει τα 39.000,00 € η δε μείωση της ΣΑΤΑ ειδικά για το έτος 2014 έχει χάσει το χαρακτήρα της (75.000,00 €), την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει ακραίες καταστάσεις και ανάγκες, την ώρα που νησιά πολύ υποδεέστερα της Σαμοθράκης εισπράττουν αναλογικά περισσότερα χρήματα.

Η πολυαναμενόμενη αλλαγή κριτηρίων στην κατανομή πόρων στους Ο.Τ.Α. φαίνεται ότι εξακολουθεί να στηρίζεται στο πληθυσμιακό κριτήριο που τους βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Την ίδια ώρα η Σαμοθράκη αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα αποψίλωσης Δημοσίων Υπηρεσιών, με τελευταία υποβάθμιση αυτή του Λιμενικού, που θα απομακρύνει το σκάφος του Λιμενικού το οποίο λειτουργεί ως ασθενοφόρο, την ίδια ώρα που το κέντρο υγείας λειτουργεί ως αγροτικό ιατρείο.

 

Το Ειρηνοδικείο έκλεισε, το Τελωνείο επίσης, ενώ με την αξιολόγηση των Δήμων η Σαμοθράκη «χάνει» 10 άτομα, ενώ είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν είτε σε μαζική παραίτηση, ενώ μιλούν και για μη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου ως διαμαρτυρία. 

 

Για το λόγο αυτό και κατόπιν της 1η συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 10-1-2014 και είχε χαρακτήρα λαϊκής συνέλευσης αποφασίστηκε ομόφωνα η χωρίς αναβολή η κινητοποίηση του νησιού για την διεκδίκηση των και αιτημάτων του:

 

1ο Απόδοση τουλάχιστον του 50% των απολεσθέντων πόρων για λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες των τελευταίων ετών προκειμένου να καταστεί βιώσιμος ο Δήμος μας.

 

2ο Την διασφάλιση όχι μόνο του υπάρχοντος προσωπικού του Δήμου Σαμοθράκης και των Νομικών Προσώπων του αλλά και την επαρκή στελέχωσή τους με ειδικευμένο προσωπικό για την άσκηση των αρμοδιοτήτων.

 

3ο Την προώθηση επιτέλους των λοιπών αναπτυξιακών ζητημάτων του νησιού από την Ελληνική Πολιτεία.

 

4ο Να σταματήσει η υποβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών που λειτουργούν στο νησί προκειμένου να διασφαλιστούν όλες οι παράμετροι ασφάλειας, υγείας και γενικότερα ποιότητας ζωής.

 

5οΖητάμε άμεσο διάλογο με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να τεκμηριώσουμε τις θέσεις μας και να λάβουμε τις σχετικές απαντήσεις.

 

Από την πλευρά του το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέφρασε την στήριξη του προς την προσπάθεια της Σαμοθράκης, ενώ μάλιστα υπήρξε δέσμευση ότι 3 έργα τουλάχιστον της Σαμοθράκης θα ενταχτούν στο ΕΣΠΑ στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

πηγη: Ελεύθερο Βήμα


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑