Άποψη - Γνώμη

Published on January 26th, 2014 | by fileto

0

Η τραγική αμηχανία της Αριστεράς να κυβερνήσει

Σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που μετράει τα πράγματα στην Ελλάδα βλέπει ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί θα πάρουν ποσοστό κάτω από 20% και σημειώνει ότι αν πάρουν και οι δύο μέχρι και 25% τότε αυτό θα θεωρείται μεγάλη επιτυχία.

Από την άλλη η φωνή του Αλέξη Τσίπρα ακούγεται με μεγάλο ενδιαφέρον στο εξωτερικό, καθώς οι αναλυτές βλέπουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, μια εκλογική του νίκη στις ευρωεκλογές να του ανοίξει την πόρτα για το Μέγαρο Μαξίμου, μέσα από συνεργασίες τόσο με τους ΑΝΕΛ όσο και με την ΔΗΜΑΡ.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στο εσωτερικό της χώρας, παρά την άθλια επικοινωνιακή τακτική των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ να του χρεώνει ότι μια ενδεχόμενη νίκη του θα σημάνει και το τέλος του κόσμου για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Από την άλλη έχουμε στην Ελλάδα μια Αριστερά η οποία σκαλωμένη στις αγκυλώσεις της περιθωριοποιημένης πολιτικής της θέσης έως τώρα στην πολιτική σκηνή, να μην μπορεί να διαχειριστεί την συγκυρία που της δωρίζεται ουσιαστικά και πέφτει διαρκώς σε λάθη και παγίδες τις οποίες στήνει το παραδοσιακό κύκλωμα εξουσίας.

Για παράδειγμα το βλακώδες σλόγκαν «Ο Τσίπρας είναι άθεος», έφερε ένα άγχος στον επιτελείο του Αλέξη και έχει βαλθεί με επισκέψεις σε Βαρθολομαίο, Άγιο Όρος και Πάπα, να πείσει ότι δεν είναι άθεος, και αν είναι αυτό δεν παίξει και τόσο σημασία στην πολιτική του.

Με τον τρόπο αυτό ακυρώνει μια πάγια θέση της Αριστεράς που θέλει τον πολίτη να αντιμετωπίζεται έξω και πάνω από το θρησκευτικό του πιστεύω. Ακόμη – ακόμη η Ελλάδα μια ευρωπαϊκή χώρα παρά την πλειοψηφία των Ορθοδόξων, δεν είναι μια χώρα θεοκρατική τύπου Ιράν ή ισλαμικής δημοκρατίας. Ξεκαθαρισμένο αυτό.

Στο κάτω – κάτω της γραφής πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουμε αυτά τα τόσο οπισθοδρομικά στεγανά που μας γυρνούν πίσω σε εποχές αλήστου μνήμης όπου κουμάντο στο χωριό έκαναν ο παπάς, ο χωροφύλακας και ο δάσκαλος.

Επίσης ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στους εντός του κόμματός του αλλά και σε επίδοξους μπουκαδόρους, ότι η πολιτική του είναι ξεκαθαρισμένη, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με θέση και φύση καθαρό πλαίσιο διαφάνειας και σκληρής τιμωρίας σε όποιους απλώσουν χέρι στο μέλι, με διέξοδο στους νέους ανθρώπους που μαστίζονται από την ανεργία, με πλήρη αποκοπή του ομφαλίου λώρου που δένει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας με το κράτος.

Παράλληλα θα πρέπει να σταματήσει να μένει αμήχανος ο μηχανισμός του απέναντι στο ενδεχόμενο εξουσίας, γιατί αν δεν σπάσεις αυγά ομελέτα δεν κάνεις. Τελεία και παύλα.

Στο ΚΚΕ τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα και δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει σε μια κυβέρνηση με κορμό ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ είναι καθαρό και στην πολιτική του γραμμή και στις συνεργασίες του.

Πάμε στη ΔΗΜΑΡ. Όλοι προσπαθούν να καταλάβουν εδώ και καιρό τι πολιτικό ρόλο παίζει. Μπήκε στην συγκυβέρνηση και έβαλε πλάτη στο σύστημα που απέτυχε, βγήκε από αυτό όταν κατάλαβε τι παιχνίδι γινόταν ερήμην του και ένα ωραίο πρωί αποχώρησε από την κυβέρνηση για λόγους που και ο πιο ψύχραιμος αναλυτής δεν μπορεί να καταλάβει. Πάντως όσο κι αν προσπαθεί να το παίξει «Οσία Μαρία» για την σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας έχει εν μέρει την ευθύνη του και αυτό θα αποτυπωθεί στην κάλπη, ως φαίνεται.

Τα μεσοβέζικα λόγια του Φώτη Κουβέλη δεν τα καταλαβαίνει κανείς εκτός από τους πολύ κολλητούς του.

Σκληρή επίθεση στους πρώην συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Αλέκος Αλαβάνος, επικεφαλής του «σχεδίου Β» και ο άνθρωπος που έδωσε τον ΣΥΡΙΖΑ στον Τσίπρα για να μην ξεχνιόμαστε. Ο κ. Αλαβάνος επιχειρηματολόγησε ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν στην πράξη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη θέση “θα καταργήσω τα μνημόνια μέσα στην ευρωζώνη. Αποκλείεται 100% η κατάργηση των μνημονίων μέσα στην ευρωζώνη».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο συνεργασία του σχήματος του οποίου ηγείται με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Θα ήθελα να συνεργαστούμε και με το ΣΥΡΙΖΑ και με άλλες δυνάμεις της αριστεράς. Σήμερα όμως υπάρχει ένα αξεπέραστο εμπόδιο. Η πλήρης διαφωνία πάνω στο θέμα της ευρωζώνης και το γεγονός ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει εύκολες κουβέντες». Νάχαμε να λέγαμε, αλλά την ζημιά στο Τσίπρα την κάνουμε κ. Αλέκο μας.

Τέλος άφησα το αριστερό ΠΑΣΟΚ, το οποίο διαχωρίζω από το υπόλοιπο που συγκυβερνά.

Αυτό αλήθεια που βρίσκεται; Είναι ένα ερώτημα. Την ώρα που ο Βενιζέλος ψάχνει πλατφόρμα να ξεπεράσει το σοκ των ευρωεκλογών, φαίνεται ότι το αριστερό ΠΑΣΟΚ είναι μοιρασμένο ανάμεσα σε απίθανες ιδεολογικά κινήσεις, σε ΔΗΜΑΡ και σε ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο ποσοστό.

Άρα δεν υφίσταται ΠΑΣΟΚ με την στενή έννοια του όρου. Υπάρχει μια μαγιά η οποία πρέπει να ξαναζυμωθεί αλλά χωρίς τον Βενιζέλο και βέβαια χωρίς αυτούς που σηματοδοτούν το φθαρμένο, το παλιό και το χρησιμοποιημένο. Φυσικά θα πρέπει αυτοί που θα το ξανασυστήσουν να δώσουν στη δημοσιότητα και το περιουσιολόγιό τους, διότι υπάρχει πρόβλημα!

Εκτός αν το έχουν πάρει γραμμή ότι η συντριβή θα φέρει και την εξαύλωση οπότε καλό θα είναι να ενσωματωθούν σε μια δεξιά ή αριστερή πλατφόρμα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑