Άποψη - Γνώμη

Published on March 31st, 2014 | by fileto

0

Τα ψιλά γράμματα του πολυνομοσχεδίου

Μεγάλες ανατροπές έρχονται στην αγορά που αλλάζουν την καθημερινότητα για όλους με το πολυνομοσχέδιο-οδοστρωτήρα της κυβέρνησης με τους όρους για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 10,5 δισ. Ευρώ που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή, διορθώνονται μεγάλες αδικίες στη φορολογία ακινήτων, αυτοκινήτων και στα πρόστιμα της Εφορίας. Θα πρέπει όμως να ξεχάσουμε όσα ξέραμε για το πώς ψωνίζουμε γάλα και ψωμί.

Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες, ενώ με άλλες διατάξεις μπαίνουν οι βάσεις για νέες ανατροπές σε μισθούς και όρους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ας δούμε μερικές από αυτές:

Αύξηση του ακατάσχετου για μισθούς – συντάξεις: Επωφελούνται πλέον και ιδιωτικοί υπάλληλοι (όχι μόνο δημόσιοι και συνταξιούχοι), αρκεί να δηλώσουν τον λογαριασμό μισθοδοσίας τους. Δεν θα γίνεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ (από 1.000 που ισχύει έως σήμερα). Αν το ποσό του μισθού ή της σύνταξης είναι μεγαλύτερο από τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται να κατασχεθεί το ένα τέταρτο αυτού, εφόσον το υπόλοιπο που απομένει δεν είναι χαμηλότερο από τα 1.500 ευρώ. Για κατασχέσεις που έχουν ήδη επιβληθεί, μπορεί να περιορίζονται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη.

Κατασχέσεις καταθέσεων: Δεν ενεργοποιούνται κατασχέσεις για οφειλές έως 50 ευρώ. Από εκεί και πάνω ισχύουν και είναι ενεργές.

Οποιαδήποτε μεταβολή περιουσιακής κατάστασης θα πρέπει να δηλώνεται στο Ε9 εντός 30 ημερών.

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων αγρότες με εισόδημα έως 15.000 ευρώ και επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ.

Το γάλα θα διακρίνεται πλέον σε «παστεριωμένο» και «υψηλής θερμικής επεξεργασίας». Ο όρος «φρέσκο γάλα», όπως γνωρίζαμε το γάλα διάρκειας 5 ημερών, μόνο προαιρετικά επιτρέπεται.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο ΦΠΑ που οφείλουν στο Δημόσιο οι επιχειρηματίες θα μπορεί να συμψηφίζεται και με ΦΠΑ που τους χρωστούν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, οι ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και άλλοι φορείς.

Καταργείται η υποχρέωση των αρτοποιείων να τηρούν αποθέματα αλεύρων, καυσίμων και αλατιού για την παραγωγή ψωμιού τριών ημερών το καλοκαίρι και μιας εβδομάδας τις υπόλοιπες εποχές.

Προβλέπεται ρητά ότι βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να πωλούνται και εξ αποστάσεως (μέσω Ιντερνετ).

Απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων για τις έξι ημέρες της εβδομάδας (εκτός Κυριακής), με πρόνοια φυσικά να παραμείνει ο θεσμός των εφημεριών.

Η επίμαχη συμπληρωματική πρόταση «και ως τέτοιος (ενν. ο κατώτατος μισθός) νοείται μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς» θέτει σε αμφισβήτηση οποιαδήποτε προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας που ανεβάζει τον κατώτατο μισθό πάνω από τα 586 ευρώ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάργηση των παγωμένων τριετιών για όλους τους αμειβόμενους με το κατώτατο ημερομίσθιο μετά το 2017.

Ορίζεται ως πρώτο έτος κυκλοφορίας των εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων αυτό της πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ε.Ε. και όχι στην Ελλάδα.

Ψάχνοντας βέβαια θα βρούμε στα ψιλά γράμματα πολλά ακόμη αλλά με την πρώτη ανάγνωση αυτά είναι τα πιο κρίσιμα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑