Ειδήσεις

Published on April 5th, 2014 | by fileto

0

Υποπτα νερά στο Παγγαίο για αρσενικό σε Νικήσιανη και Πέραμο

Nέα δεδομένα φέρνουν οι νέες μετρήσεις που έφτασαν επιτέλους στην Διεύθυνση Υγείας Καβάλας για τα νερά τριών περιοχών του Δήμου Παγγαίου που στο παρελθόν έχουν κριθεί «ύποπτα» για ύπαρξη αρσενικού.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα δείγματα που έφτασαν στα χέρια του Διευθυντή Υγείας, Χρήστου Παπαδόπουλου, για το νερό της Νικήσιανης, το οποίο εμφανίζει μειωμένη περιεκτικότητα σε αρσενικό σε σχέση με το παρελθόν και όπως ανέφερε με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πολύ σύντομα θα υπάρξει άρση της απαγόρευσης, εφόσον και τα νέα δείγματα που θα φτάσουν στην αντιπεριφέρεια την Τρίτη επιβεβαιώσουν αυτή τη σημαντική μείωση, κάτω από το επιτρεπτό όριο των 10 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο.

Από την άλλη πλευρά άσχημα είναι τα νέα από τα αποτελέσματα των δειγμάτων για το πόσιμο νερό σε Ελευθερούπολη και Νέα Πέραμο, με τον διευθυντή Υγείας να επισημαίνει ότι θα πολλά θα κρίνουν οι νέοι έλεγχοι, σχετικά με το αν θα υπάρξει απαγόρευση, εξηγώντας πάντως πως προς το παρόν δεν θα υπάρξει απαγόρευση πόσης του νερού.

Aναλυτικά η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Υγείας αναφέρει:

Δημοτική Κοινότητα Ελευθερούπολης

Παρατηρήθηκαν αυξημένες τιμές στο στοιχείο αρσενικό κοντά στα 12μg/l, με όριο σύμφωνα με τη νομοθεσία τα 10μg/l.

Δημοτική Κοινότητα Νέας Περάμου

Και εδώ παρατηρήθηκαν αυξημένες τιμές αρσενικού, με παραμετρικές τιμές κοντά στα 15μg/l (Σεπτέμβριος, Νοέμβριος 2013, Μάρτιος 2014), ενώ ένα δείγμα βρέθηκε στα 18,5μg/l.

Νικήσιανη

Στο πόσιμο νερό του δικτύου του οικισμού της Νικήσιανης, για την οποία βρίσκεται σε ισχύ απόφαση απαγόρευσης χρήσης του νερού ως πόσιμου, παρατηρείται σταθερή μείωση της περιεκτικότητας αυτού στο αρσενικό (12,5-14,5μg/l Σεπτέμβριος 2013, 10,5-11,5μg/l Νοέμβριος 2013 και 4μg/l, Μάρτιος 2014).

Το δελτίο τύπου της υπηρεσίας συμπληρώνει τα εξής:

«Κατά το διάστημα αυτό, η Υπηρεσία μας είχε αλληλογραφία και συνεργασία τόσο με τις συναρμόδιες αρχές όσο και με τον Δήμο Παγγαίου αξιολογώντας τα υπάρχοντα δεδομένα, αναμένοντας παράλληλα τα αποτελέσματα των διορθωτικών ενεργειών που πρότεινε ο υπεύθυνος φορέας ύδρευσης.

Η ύπαρξη αρσενικού στο νερό των παραπάνω περιοχών, οφείλεται σύμφωνα με τις ενδείξεις που διαθέτουμε στο υπέδαφος των πηγών υδροδότησης. Δεδομένου ότι η συγκέντρωσή του σ’ αυτές παρουσιάζει εποχιακή διακύμανση, οι τιμές που βρέθηκαν είναι σχετικά κοντά στα όρια που θέτει η νομοθεσία, και μεσολάβησαν διορθωτικές ενέργειες που όπως ενημερωθήκαμε, πήρε η αρμόδια ΔΕΥΑ στο δίκτυο της Ν. Περάμου και της Νικήσιανης, αναμένουμε εντός των προσεχών ημερών επιβεβαίωση των παραπάνω αποτελεσμάτων και τελική αξιολόγηση της κατάστασης, με δειγματοληψία που έγινε πριν από λίγες ημέρες από όλες τις προαναφερόμενες περιοχές, η οποία και θα καθορίσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές της ΚΥΑ 2600/2001 και το Δήμο Παγγαίου, για τις οποίες θα ενημερωθεί κατάλληλα το καταναλωτικό κοινό».

πηγη: Videotext.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑