Άποψη - Γνώμη

Published on April 24th, 2014 | by fileto

0

Τα παιχνίδια στη Θράκη από αμαθείς είναι επικίνδυνα

Αυτός τον καιρό διάφοροι άσχετοι τύποι εξ Αθηνών οι οποίοι το θέμα της μειονότητας το έχουν μάθει μόνο από το ίντερνετ και από φιλολογικές συζητήσεις, ασχολούνται με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης για την οποία ιδέα δεν έχουν.

Για να ξέρουν λοιπόν τους λέω τα εξής:

Η μουσουλμανική μειονότητα η οποία ζει στη Θράκη και αριθμεί περίπου 100.000 κατοίκους τους περισσότερους στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης και λίγους στον Έβρο, έχει ρίζες από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Οι παππούδες των περισσοτέρων εξ αυτών είναι γηγενείς κάτοικοι της περιοχής και δεν προέρχονται από καμία μετακίνηση πληθυσμών, όπως έγινε με τους δικούς μας πρόσφυγες.

Για να συνεχιστεί η διαβίωσή τους, μέσα από τη Συνθήκη της Λωζάνης καθορίστηκαν ορισμένοι κανόνες, όπως η ύπαρξη Τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, ο διορισμός Μουφτή από το ελληνικό κράτος σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο και η λειτουργία δίγλωσσων σχολείων.

Η μειονότητα μέχρι την μεταπολίτευση δεν έδειχνε να έχει ιδιαίτερη συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι και μάλιστα ορισμένοι εκπρόσωποι της μειονότητας οι οποίοι συμμετείχαν στα πολιτικά κόμματα, είχαν χαμηλή αποστολή στην διοίκηση.

Μετά την μεταπολίτευση και το θέμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο η θέση της μειονότητας συνέχιζε να είναι επισφαλής και πολλοί πήραν την απόφαση να φύγουν στην Τουρκία και να απολέσουν με τον καιρό και την ελληνική υπηκοότητα.

Έτσι δημιουργήθηκαν ολόκληρες συνοικίες στην Προύσα κυρίως και σε άλλες πόλεις πέριξ της Κωνσταντινούπολης.

Με τον καιρό τα πράγματα αμβλύνθηκαν, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήρε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ μουσουλμάνους υποψηφίους, ξεκίνησαν δειλά – δειλά να βάζουν υποψηφιότητα μουσουλμάνοι στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια, να εκλέγουν προέδρους κοινοτήτων, δημάρχους και βουλευτές.

Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ η θέση της μειονότητας ισχυροποιήθηκε, επειδή η χώρα βρέθηκε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και μετέπειτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έπρεπε να βάλει νερό στο κρασί της για την ομαλή διαβίωση των μειονοτήτων στην χώρα μας.

Τότε ήταν που έπεσε και η μπάρα που χώριζε τον νομό Ξάνθης στα δύο και ξαφνικά μάθαμε για τους Πομάκους της ορεινής Ροδόπης, οι οποίοι ήδη είχαν εξισλαμισθεί μια και το ελληνικό κράτος τους κρατούσε κλειδωμένους λες και είχαν λέπρα οι άνθρωποι.

Το ΠΑΣΟΚ έπαιξε με την μειονότητα και το αυτονόητο που έκανε μέσα από τις καταστάσεις επειδή η Ελλάδα έπρεπε να φέρεται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, το εξαργύρωσε με την επί σειρά ετών προσπόριση της ψήφου των μειονοτικών η οποία έδινε στο ΠΑΣΟΚ υψηλά ποσοστά στη Θράκη.

Το γεγονός ότι πολλοί μουσουλμάνοι ήδη κατοικούσαν στην Τουρκία και πολλοί εξ αυτών είχαν μεταναστεύσει σε ευρωπαϊκές χώρες έδωσε την ευκαιρία στον Τουρκικό εθνικισμό να αναπτύξει μιας μορφής πολιτική αλληλεγγύη, μέσω συλλόγων οι οποίοι υποκινήθηκαν από εξτρεμιστικά στοιχεία, τα οποία ξεκίνησαν και συζητήσεις για ανεξάρτητη μουσουλμανική Θράκη με σημαίες και άλλες εθνικιστικές μπούρδες, όπως κάνουν και τα δικά μας ακραία στοιχεία ιδιαίτερα τα πατριδοκαπηλευτικά.

Η ισχυροποίηση της μειονότητας στην πολιτική ζωή της περιοχής ήρθε με την παρουσία του Νταγίπ Ερντογάν ο οποίος διαθέτει στις τάξεις του τον Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος έχει μια ιδιαίτερη πολιτική σκέψη για το οθωμανικό τόξο στα Βαλκάνια, ενώ πολύ κοντινός του φίλος είναι ο νυν υπουργός Υγείας και Θρακιώτης στην καταγωγή Μεχμέτ Μουεζίνογλου.

Σήμερα υπάρχει μια πολιτική η οποία μιλάει για αυτοπροσδιορισμό των μειονοτήτων στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ πλευράς της.

Η ιστορία της Ουκρανίας αναζωπυρώνει φόβους ότι μπορεί μια αυτοπροσδιοριζόμενη ομάδα όπως είναι οι μουσουλμάνοι στην Θράκη σε συνεργασία με το Ουράνιο Τόξο στη δυτική Μακεδονία, τους ανά την Ελλάδα μουσουλμάνους και Αλβανούς που έχουν εκλογικό δικαίωμα, να συμπράξουν και να καταγράψουν στις ευρωεκλογές ένα θεαματικό αποτέλεσμα, το οποίο θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον.

Στο σκηνικό αυτό ξεκίνησε και ο καυγάς των υποψηφίων με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ με φόντο τη Θράκη και την μειονότητα.

Όλος ο καυγάς γίνεται για το ποιος θα προσποριστεί τις ψήφους της μειονότητας στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, και τίποτε παραπάνω.

Το ΠΑΣΟΚ τις έχασε, η ΝΔ έχει πρόβλημα λόγω της παρουσίας Σαμαρά και του παρελθόντος του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα γεγονότα της Κομοτηνής, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίχθηκε στις τελευταίες εκλογές από την μειονότητα και εξέλεξε δύο βουλευτές και οι υπόλοιποι ότι αρπάξουν.

Με τον τρόπο όμως που φέρονται φανερώνουν μια πολιτική ανωριμότητα η οποία πηγάζει από την δίψα για εξουσία με όποιο τίμημα.

Στην Θράκη χριστιανοί και μουσουλμάνοι καθημερινά ζουν μαζί και χωρίς πρόβλημα. Κάθονται μαζί, πίνουν μαζί, είναι φίλοι, λένε τα ντέρτια τους.

Το πάθος των εξωγενών παραγόντων και η πρόκληση φοβικής ατμόσφαιρας τους συσπειρώνει όπως και τους χριστιανούς για τους ίδιους λόγους. Να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην καθημερινότητα και την συμβίωσή τους.

Πάνε οι εποχές που έμπαιναν μπάρες στη Θράκη, Σήμερα υπάρχει ελευθερία έκφρασης και κάθε προσπάθεια κάποιων να τορπιλήσουν την ομαλότητα και την καθημερινότητα των κατοίκων της μόνο δεινά θα φέρει και άκρατο εθνικισμό, ο όποιος οδηγεί σε εμφύλιο.

Γι’ αυτό καλό είναι οι κάθε λογής αναλυτές και ξερόλες να κάτσουν στα αυγά τους και οι πολιτικοί εξ Αθηνών να αφήσουν τους Θρακιώτες να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους.

Κάθε παιχνίδι από αμαθείς και ημιμαθείς είναι επικίνδυνο στη Θράκη. Αναντούν!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑