Ειδήσεις

Published on April 29th, 2014 | by fileto

0

Ο Ευρ. Στυλιανίδης προειδοποιεί για τη Θράκη

Άρθρο – παρέμβαση του Βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ και πρώην Υπουργού στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, με τίτλο «Η Θράκη στο Στόχαστρο», με το οποίο καλεί το Διοικητικό Κέντρο της χώρας να ξυπνήσει…

«Κάθε φορά που έρχονται εκλογές, “Τουρκοφάγοι” και “Τουρκολάγνοι”  θυμούνται τη Θράκη χωρίς να σέβονται τους Θρακιώτες, που με κόπο έχτισαν μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία – πρότυπο.

Στον βωμό της ψηφοθηρίας εγκαταλείπονται βασικές αρχές μιας εθνικής πολιτικής, και σπεύδουν όλοι να κερδοσκοπήσουν μικροκομματικά, χωρίς να σκέφτονται ότι έτσι ρίχνουν νερό στον μύλο ενός άγονου ξενοκίνητου εθνικισμού με τελικό θύμα τη Θρακιώτικη κοινωνία.

Τα πισωγυρίσματα του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα Σαμπιχά – μιας τολμηρής Ρομά από το Δροσερό Ξάνθης που αδιάκοπα δίνει μάχη για το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού των Τσιγγάνων – αναδεικνύουν εκ νέου κενά, αστοχίες και προχειρότητα των ελληνικών κομμάτων και της ελληνικής Πολιτείας στην περιοχή.

Αν τα κόμματα είχαν καταφέρει να συνεννοηθούν μεταξύ τους πάνω σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Αναπτυξιακή πολιτική, η Θράκη θα μπορούσε να είναι καθρέφτης της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας και εργαλείο μια έξυπνης εξωτερικής πολιτικής.

Τώρα, όμως, η άγονη μικροκομματική αντιπαράθεση, αναμεμειγμένη με την ημιμάθεια ή την αδιαφορία των χειριστών, ενισχύει τη στρατηγική του εθνικιστικού κόμματος του Σαδίκ (DEB), και ανοίγει ορέξεις για αποσταθεροποιητικά παιχνίδια.

Ίσως η δημοσιότητα που προκλήθηκε είναι ευκαιρία να ξυπνήσει το Διοικητικό Κέντρο της χώρας και να κινηθεί με ευθύνη, νηφαλιότητα και διορατικότητα στη Θράκη.

Η αντιπολίτευση θα πρέπει να σταματήσει τις αμφιταλαντεύσεις ανάμεσα στην πατριωτική λογική από τη μια, και το ψηφοθηρικό επιπόλαιο φλερτ με τον τουρκικό εθνικισμό από την άλλη.

Η συγκυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τα λάθη και τις παραλείψεις που έκανε τα τελευταία χρόνια και να καταλάβει ότι η Θράκη δεν έχει ανάγκη από λεκτικές εξάρσεις πατριωτικού λόγου που εντυπωσιάζουν ίσως την υπόλοιπη Ελλάδα.

Και εξηγούμαι τι εννοώ:

1. Άμεση χάραξη διακομματικά μιας ενιαίας Εθνικής και Αναπτυξιακής πολιτικής στην περιοχή.

2. Αναθεώρηση του Καλλικράτη στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης ώστε να αποκατασταθούν ιστορικοί Δήμοι που μουσουλμανοποιήθηκαν ή καθηλώθηκαν πλήρως αναπτυξιακά με σοβαρές επιπτώσεις στη δημογραφική ισορροπία και στην ανάπτυξη, π.χ. Δήμοι Μαρώνειας και Ιάσμου.

3. Επαναλειτουργία των Σχολών Αστυνομίας που μετατράπηκαν σε κέντρα λαθρομεταναστών με σοβαρές επιπτώσεις στη δημογραφική ισορροπία των σύνοικων στοιχείων και στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

4. Αποκατάσταση του βοηθήματος των Παλιννοστούντων Ποντίων που καθυστερεί απαράδεκτα και τους αναγκάζει σε περαιτέρω μετανάστευση ακυρώνοντας την πολιτική που εφαρμόστηκε από το 1990.

5. Ενίσχυση και αύξηση των φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

6. Αποπληρωμή του 12% των επιχειρήσεων της Θράκης που οφείλονται από το 2010, και άρση της απαίτησης του Υπουργείου Οικονομικών για επιστροφή ως “παράνομες” των ενισχύσεων που δόθηκαν από το 1996.

Η ανεργία και άστοχες πολιτικές και διοικητικές αποφάσεις απογυμνώνουν τη Θράκη από τους νέους, ανατρέπουν τη δημογραφική ισορροπία μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, και ανοίγουν ορέξεις σε εθνικιστικούς κύκλους να κερδοσκοπήσουν πολιτικά στην περιοχή, διευκολύνοντας ακραίους κύκλους της Τουρκίας να αλλάξουν πλήρως τη βάση της διεκδίκησης τους στην Θράκη.

Η ένταση διευκολύνει μόνο το εθνικιστικό κόμμα DEΒ να βγει πρώτο στη Ροδόπη στις ευρωεκλογές, εκμεταλλευόμενο τη δημογραφική απογύμνωση, και έτσι να κάνει γενική πρόβα για τις βουλευτικές που θα ακολουθήσουν.

Η ευθύνη που αναλαμβάνουν αυτοί που αποφασίζουν στα κόμματα είναι μεγάλη.

Καλά θα κάνουν λοιπόν να ακούσουν μια φορά αυτούς που γνωρίζουν την τοπική κοινωνία και να σεβαστούν την ισχυρή βούληση υπεύθυνων Χριστιανών και μετριοπαθών Μουσουλμάνων που ομοθυμούν, και δεκαετίες από κοινού προσπαθούν για μια Ανοιχτή, Δημοκρατική Κοινωνία, πρότυπο ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης στη Θράκη μας».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑