Ειδήσεις

Published on June 17th, 2014 | by fileto

0

Λίστα με καρδιοπαθείς χωρίς εγχείρηση στα δημόσια νοσοκομεία

Πάνω από 2.200 καρδιοπαθείς δεν μπόρεσαν να χειρουργηθούν γιατί δεν είχαν λεφτά να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι καρδιοχειρουργικές κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία, παρά την αύξηση των επεμβάσεων, με τις συνεχείς περικοπές στα κονδύλια, δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της χώρας.
Η δραματική αυτή εξέλιξη συνδέεται άμεσα με την εκδήλωση της κρίσης και αποτυπώνεται στα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Θώρακος και Αγγείων (ΕΕΧΘΑ), που δημοσιεύει η εφημερίδα Ριζοσπάστης.
Με βάση τα διεθνή στάνταρ, ο πληθυσμός που χρειάζεται σοβαρές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις (ΚΡΧ) είναι σε ετήσια βάση 1.000 άτομα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Η Ελλάδα, δηλαδή, με πληθυσμό 11 εκατ. κατοίκους, χρειάζεται 11.000 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις (όπως μπάι-πας, τοποθέτηση βαλβίδων, ανεύρυσμα θωρακικής αορτής κ.λπ.) το χρόνο.
Το 2009, οι συνολικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις ήταν 10.733, ενώ το 2013 έπεσαν σε 8.502.
Τα διεθνή στάνταρ για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις πληρούν η Γερμανία και οι ΗΠΑ, με 1.130 και 1.222 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις ανά ένα εκατ. κατοίκους, αντίστοιχα. Η Αργεντινή έχει αντίστοιχο δείκτη 370 και η Ρουμανία 181.
Οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις του δημόσιου τομέα γίνονται στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», Ιπποκράτειο, «Αγία Σοφία» και «Παπανικολάου».
Επίσης, γίνονται και σε εφτά πανεπιστημιακές κλινικές σε δημόσια νοσοκομεία (Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, «Αττικόν», Πάτρα, Γιάννενα και Κρήτη), οι οποίες καλύπτουν 41-42% των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων στο δημόσιο τομέα.
Πηγή: http://www.onmed.gr

 

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑