Ειδήσεις

Published on June 24th, 2014 | by fileto

0

Δικαίωση για δανειολήπτη σε ελβετικό φράγκο

Εγκλωβισμένοι είναι περισσότεροι από 65.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει δάνειο σε ελβετικό φράγκο και οι οποίοι υφίστανται σοβαρές ζημίες, αφού αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρήματα που έλαβαν.

Οι δανειολήπτες, οι οποίοι θεωρούν ότι έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης από τις τράπεζες το 2007-2010, πλήρωναν κανονικά το δάνειό τους για πολλά χρόνια και κατέληξαν να χρωστούν στις τράπεζες.

Για αυτό το λόγο, έχουν ήδη συστήσει ειδικό σύλλογο για να διεκδικήσουν την μετατροπή των δανείων σε ευρώ, ενώ ελπίζουν πως θα καταφέρουν να κερδίσουν τον αγώνα, έπειτα και από την
απόφαση που εξέδωσε το  Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης υπέρ συνταξιούχου αστυνομικού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του Συλλόγου, η προδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου στις 30/4/2014 για την υπόθεση C-26/13 καθώς και η πρώτη θετική απόφαση πανελληνίως σε ατομική αγωγή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης στις 6 Ιουνίου με αρ. 23/2014 δημιουργεί νέα δεδομένα στην συντεταγμένη επίλυση, ενός θέματος με βαθύ κοινωνικό αντίκτυπο.

Ο ενάγων, συνταξιούχος αστυνομικός σήμερα, που δικαιώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, σύναψε δανειακή σύμβαση με τραπεζικό ίδρυμα το 2007 με σκοπό να αγοράσει ένα διαμέρισμα. Η δανειακή σύμβαση ήταν σε συνάλλαγμα, και δη σε ελβετικά φράγκα. Το δάνειό του εγκρίθηκε και έτσι στις 5 Ιουνίου του 2007 η τράπεζα του κατέβαλε το ποσό των 166.680,60 ελβετικών φράγκων. Από εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, ο δανειολήπτης βρέθηκε εγκλωβισμένος σε μια οικονομική περιπέτεια.

Το ελβετικό φράγκο άρχισε να υποχωρεί σταδιακά έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα παρά τα χρήματα που ο δανειολήπτης κατέβαλε το κεφάλαιο του δανείου να μην μειώνεται στον βαθμό που ο ίδιος θα περίμενε. Συγκεκριμένα, η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ είχε υποχωρήσει σε 1,183 το 2012 από 1,65 το 2007, όταν και εκταμιεύτηκε το δάνειο.

Ο συνταξιούχος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να αποπληρώσει το δάνειο που είχε λάβει βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε την ημέρα που η τράπεζα του κατέβαλε τα χρήματα.

Σύμφωνα με το thrakitoday.gr, το Πρωτοδικείο Ξάνθης δικαίωσε τελικώς τον δανειολήπτη, δημιουργώντας ένα δεδικασμένο, αν και πρόκειται για πρωτόδικη απόφαση.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑