Ειδήσεις

Published on July 5th, 2014 | by fileto

0

Λουκέτο στο εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα;

Η διοίκηση της ελληνικής βιομηχανίας ζάχαρης ανακοίνωσε πως προωθεί σχέδιο για αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων σε Ορεστιάδα και Σέρρες. Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο σε λειτουργία θα παραμείνει μόνο το εργοστάσιο του Πλατέος Ημαθίας.

Σύμφωνα με τα «Νέα της Θράκης» έντονες είναι οι αντιδράσεις από φορείς και κατοίκους του Έβρου καθώς το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, στηρίζεται στην παραγωγή τεύτλων σ’ όλο το νομό. Τα τελευταία χρόνια γίνεται έντονη προσπάθεια η τευτλοκαλλιέργεια να ανακάμψει, όμως με την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου αυτές οι προσπάθειες ανατρέπονται. Για την Κυριακή προγραμματίζεται σύσκεψη φορέων στις Σέρρες, ενώ αντίστοιχη σύσκεψη αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα και στην Ορεστιάδα. Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι που κάνουν λόγο για σχέδιο «αιτία πολέμου».

«Οι υπουργοί οι δικοί μας ήταν εδώ και πολύ καιρό ενημερωμένοι και στις συσκέψεις τις τελευταίες που έγιναν. Το ότι δεν μπόρεσαν να αλλάξουν μία απόφαση η οποία πραγματικά δεν στηρίζεται πουθενά θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλη ήττα. Όχι ήττα προσωπική δική τους, αλλά του νομού», δήλωσε στα «Νέα της Θράκης», ο Πέτρος Χασανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας.

Από την πλευρά της η ομοσπονδία εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Μετά από την πρόσκληση (ενημέρωση ) που είχαμε σήμερα από τη Διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης , μας ανακοινώθηκε η πρόθεση της να αναστείλει την λειτουργία (να κλείσει) τα εργοστάσια της στην Ορεστιάδα και στις Σέρρες.

Αυτό για μας αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν θα τους επιτρέψουμε με το κλέισιμο των εργοστασίων να αφανίσουν την τευτλοκαλλιέργεια να ερημώσουν τις περιοχές μας , να αφήσουν πίσω ανέργους και επαγγελματίες κατεστραμμένους.

Η καταστροφική ,κατευθυνόμενη και ανεξέλεγκτη πολιτική τους τα τελευταία χρόνια είχε καταγγελθεί από μας πάρα πολλές φορές. Δυστυχώς ελάχιστοι ήταν αυτοί που μας άκουσαν και μας κατάλαβαν. Σήμερα το έργο ολοκληρώνεται με το χειρότερο τρόπο. Η απαξιωμένη την τελευταία πενταετία Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης οδηγείται επίσημα στο κλείσιμο και την καταστροφή.

Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αντιδράσουμε , να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο : Συνέχιση της παραγωγής ζάχαρης στην χώρα μας , ενίσχυση και βιωσιμότητα της τευτλοκαλλιέργειας , την λειτουργία των τριών εργοστασίων διότι ανάπτυξη με κλειστάεργοστάσια δεν μπορεί να υπάρξει.

ΚΑΛΟΥΜΕΤην κυβέρνηση την ύστατη στιγμή να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να αποτρέψει ένα καίριο πλήγμα στον πρωτογενή αγροτικό τομέα δίνοντας λύση αναλογιζόμενη τις ευθύνες τις.

ΚΑΛΟΥΜΕΑυτούς που όλα αυτά τα χρόνια είδαν την ΕΒΖ να μοιράζει απλόχερα στις περιοχές μας μερίδιο της ευημερίας της, να αγωνιστούν για τη συνέχιση και τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Σ΄αυτόν τον αγώνα εμείς οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι τοπικές κοινωνίες θα μετρήσουμε τη δύναμη μας απέναντι σ΄αυτούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το προσωπικό τους συμφέρον και η όποια ανέλιξη τους. Σ΄αυτούς που με τις μεθοδεύσεις τους συνέβαλαν στο να φτάσει η εταιρία σ΄αυτή την κατάσταση, δηλώνουμε ότι θα μας βρούν απέναντί τους».

Το διαβάσαμε στο: http://tvxs.gr/news/ellada/kleinei-ta-ergostasia-tis-se-serres-kai-orestiada-i-elliniki-biomixania-zaxaris


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑