Ειδήσεις

Published on July 14th, 2014 | by fileto

0

Ο Δραμινός Χριστάκης

Μια σειρά από διαχρονικά λαϊκά τραγούδια που αγαπήθηκαν όσο ελάχιστα, έγιναν ανάρπαστα στο ευρύ κοινό και άφησαν ανεξίτηλα το σημάδι τους στο ελληνικό πεντάγραμμο τραγουδηθήκαν από έναν άνθρωπο που βάλθηκε να ζήσει ελεύθερο πουλί.

Ο λόγος για τον Χρηστάκη, κατά κόσμο Χρήστο Σύρπο, ένα από τα πρώτα ονόματα μιας άλλης εποχής που μας χάρισε αξέχαστα κομμάτια όπως τα «Παίζουν τα μπαγλαμαδάκια», «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί», «Είναι το κρύο τσουχτερό», «Να χαρείς τα μάτια σου καλέ», «Έμαθα πως είσαι μάγκας» κ.ά., τα οποία ακούγονται φυσικά μέχρι και σήμερα.

Ο Χρηστάκης έγραψε ταυτοχρόνως Ιστορία και για τις υποκριτικές του ικανότητες πάνω στην πίστα, την οποία έκανε ό,τι ήθελε, συνηθίζοντας συχνά να τραγουδά ξαπλωμένος ανάσκελα ανάμεσα σε σωρούς από σπασμένα πιάτα. Τέτοιο ήταν το ταμπεραμέντο του!

Κι αν οι περισσότεροι δεν τον πρόλαβαν στα χρόνια της ακμής του, έχουν τα τραγούδια του να συντροφεύουν σεκλέτια και χαρές, ντέρτια και στεναχώριες…

Πρώτα χρόνια

Ο Χρήστος Σύρπος γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη το 1924, αν και για την παιδική του ηλικία δεν είναι και πολλά γνωστά. Η οικογένεια θα βρεθεί κάποια στιγμή στην Ελλάδα και θα εγκατασταθεί στη Δράμα, όπου θα μαθητεύσει ο Χρηστάκης δίπλα σε υδραυλικό και θα γίνει ξεφτέρι στην τέχνη, παλεύοντας καθημερινά με τη φτώχεια και την ανέχεια.

Στην Καβάλα είναι που θα τον βρει το πρώτο του εγκεφαλικό επεισόδιο, με την υγεία του να παίρνει πια την κάτω βόλτα.

Η ιδιαίτερη χροιά της φωνής του όμως σύντομα θα τον φέρει στο λαϊκό πάλκο, με τον ίδιο να οργώνει την επαρχία ως «δεύτερο» και «τρίτο» όνομα σε λαϊκά στέκια. Αυτοδίδακτος στον μπαγλαμά και την κιθάρα, ο Χρηστάκης συνόδευε τα μεγάλα ονόματα του λαϊκού πενταγράμμου, τόσο στο πάλκο όσο και τη δισκογραφία, κατά το διάστημα 1950-1967, κάνοντας επιπλέον δεύτερες φωνές στις μεγάλες φίρμες.

Η καθοριστική του στιγμή ήρθε όταν τον άκουσε ο ρεμπέτης Κώστας Καπλάνης, ο οποίος τον ενθάρρυνε και τον βοήθησε να κάνει σόλο καριέρα…

πηγη: http://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/705018/o-alismonitos-laikos-mas-vardos-hristakis/


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑