Ειδήσεις

Published on July 16th, 2014 | by fileto

0

Ντροπή, κλείνουν το εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας

Ντροπή για την συμπεριφορά τους απέναντι στην ακριτική Ελλάδα.

Οριστικό λουκέτο βάζουν δύο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Σέρρες και Ορεστιάδα, καθώς, αυτή φαίνεται πως ήταν η απόφαση που ελήφθη στην συνέλευση του διοικητικού συμβουλίου την Τρίτη.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων, Χριστόδουλος Βαρκάκης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως θα δοθούν κίνητρα εξόδου στους εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ορεστιάδα εργάζονται σήμερα 47 άτομα και οι τευτλοπαραγωγοί στην περιοχή σπέρνουν συνολικά 18.000 στρέμματα. Τα αντίστοιχα νούμερα προ 5ετίας ήταν: 260 εργαζόμενοι και περισσότερα από 60.000 στρέμματα.

Στον αφανισμό τις τευτλοκαλλιέργειας με οδυνηρές συνέπειες για τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες θα οδηγήσει το λουκέτο στα εργοστάσια σε Σέρρες και Ορεστιάδα, όπως επισήμανε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντησή τους με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, Λάμπρο Χαραλάμπους, και με την Ομοσπονδία εργαζομένων.

Οι βουλευτές Λ. Αμμανατίδου, Α. Σταμπουλή και ο Τ. Κανταράς, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Αγροτική Πολιτική, μιλώντας στους εργαζόμενους εξέφρασαν τη «ριζική αντίθεση του κόμματος στην καταστροφική πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία ακολουθεί κατά γράμμα τις επιταγές της Τρόικα», πρόθεση που θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τους δύο νομούς, Σερρών και Έβρου, και ευρύτερα για τη Βόρεια Ελλάδα».

Όπως σημείωσαν, «το πρώτο που πρέπει να γίνει σήμερα είναι η συνέχιση της λειτουργίας όλων των εργοστασίων. Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει στο κλείσιμο των εργοστασίων. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα!».

Και συνέχισαν: «Η κυβέρνηση της Αριστεράς αύριο έχει καθήκον να προχωρήσει σε ανασυγκρότηση της βιομηχανίας και ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο η εθνική μας ποσόστωση.  Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αλλαγή του πλαισίου χρηματοδότησης και λειτουργίας, με μια επιχείρηση υπό δημόσιο έλεγχο που να αποτελεί βασικό μοχλό στη συνολική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Aιχμές για την οριστική παύση λειτουργίας των δύο βιομηχανιών Ζάχαρης (ΕΒΖ) σε Σέρρες και Ορεστιάδα, αφήνει ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.

«Το success story του αφανισμού της Ελληνικής Βιομηχανίας και της αγροτιάς συνεχίζεται. Έσβησε και η τελευταία καμινάδα που λειτουργούσε στον Έβρο, ενώ και οι Σέρρες δέχθηκαν ένα ακόμα πλήγμα αποβιομηχάνισης» σημείωσε ο κ. Κουίκ, σημειώνοντας:

«Όπως είχε πρόσφατα δηλώσει ο Πρόεδρος του Κινήματος Πάνος Καμμένος και όπως είχαν υπογραμμίσει με ιδιαίτερη έμφαση η συνάδελφος Μαρία Κόλια – Τσαρουχά από τις Σέρρες και ο συνάδελφος Μαρίνος Ουζουνίδης από τον Έβρο, που από την πρώτη στιγμή είναι εναντίον της απαλλοτρίωσης της ΕΒΖ και στο πλευρό των εργαζομένων:

Δεν είναι μόνο η εκχώρηση των ποσοστώσεων της ζάχαρης σε ξένες βιομηχανίες που θα αλώσουν την ελληνική αγορά, δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στις δυο βιομηχανίες που θα βγουν στην ανεργία, αλλά είναι και ένα νέο ηχηρό χτύπημα στους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι μάλιστα μένουν χρεωμένοι στις τράπεζες με τα πολύ υψηλού κόστους μηχανήματα που είχαν αγοράσει για την καλλιέργεια, συλλογή και μεταφορά των ζαχαρότευτλων».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑