Άποψη - Γνώμη

Published on July 21st, 2014 | by fileto

0

Επανεκκίνηση της νέας μεταπολίτευσης

Προφανώς τα έχουν μπερδέψει οι πολιτικοί μας και συχνά πυκνά μας μιλούν για μια νέα μεταπολίτευση η οποία ξεκινά.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με αφορμή την γνωστή γιορτή της Δημοκρατίας τόνισε ότι «Την τελευταία διετία το δίπολο του λαϊκισμού και του κρατισμού επιχείρησε να ανακόψει την πορεία της χώρας για οριστική έξοδο από την κρίση, αλλά αποτυγχάνει οριστικά» και την ίδια ώρα ο υπουργός του Γεράσιμος Γιακουμάτος βγαίνει και μιλάει για πάταξη της ακρίβειας η οποία προφανώς θα γίνει ως δια μαγείας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρει στο μήνυμά του συνεχίζοντας την επίθεση ενάντια στον λαϊκισμό ότι: «Ο λαϊκισμός έδωσε την έσχατη μάχη οπισθοφυλακών για να φέρει την Ελλάδα εκτός ευρώ και να ακυρώσει τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Απέτυχε! Ο λαϊκισμός έδωσε την έσχατη μάχη για να εμποδίσει το ξήλωμα του κρατισμού. Αποτυγχάνει και σε αυτό. Αυτή είναι η Νέα Μεταπολίτευση που έχει ήδη ξεκινήσει!».

Αλήθεια τελικά ο λαϊκισμός έχει ονοματεπώνυμο τον Αλέξη Τσίπρα;

Και καλά αν είναι έτσι τότε η νέα μεταπολίτευση θέλει ένα πιο σοβαρό πολιτικό προσωπικό το οποίο θα απαντά στα προβλήματα με αποτελέσματα, τα οποία όπως όλοι γνωρίζουμε απέτυχε να δώσει και το πολιτικό προσωπικό της Ευρώπης.

Εγώ αντιευρωπαϊστής δεν είμαι, αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω τια λαϊκίστικες κορώνες του νέου προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Τι μας είπε ο νέος μας πρόεδρος;

«Ελπίζω να μην χρειασθεί ξανά να μπει κάποια χώρα σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής στο μέλλον, αλλά θα ήθελα, σ’ αυτή την περίπτωση, να ξέρω εκ των προτέρων, τι επιπτώσεις θα έχουν στις ζωές των ανθρώπων, οι εφαρμογές των προγραμμάτων προσαρμογής».

Με λίγα λόγια παραδέχεται ότι η συνταγή ήταν λάθος και ο ελληνικός λαός όχι μόνο πόνεσε αλλά μάτωσε και παθαίνει. Αν αυτές οι δηλώσεις δεν είναι λαϊκισμός τότε τι θα μπορούσε να θεωρηθεί μια τέτοια μεγαλειώδης αποτυχία του ευρωπαϊκού συστήματος;

«Είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης», δήλωσε ο νέος, πλέον, πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ την ίδια στιγμή «όμηροι” της Εφορίας είναι 2,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι καθώς οι οφειλές προς το Δημόσιο αυξάνονται μήνα με τον μήνα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Μάλιστα οι απανωτές αυξήσεις φόρων, οι δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η ανεργία και τα “λουκέτα” που μπήκαν στην αγορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αδυνατούν όχι μόνο να πληρώσουν στην ώρα τους τις οφειλές τους αλλά ακόμη και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε μηνιαίες δόσεις.

Στην Ελλάδα που λυπάται ο κ. Γιούγκερ τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει επίθεση σε τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο από τις εφορίες με αποτέλεσμα να εκδίδονται ακόμη και 4.000 κατασχετήρια την ημέρα.

Την ίδια ώρα ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις του διάσημου μεγαλοεπενδυτή, Τζορτζ Σόρος, για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του στους «Νew York Times» ο κ. Σόρος δεν δίστασε να δηλώσει ότι η ευρωπαϊκή κρίση μπορεί να εξελιχθεί πολύ χειρότερα από αυτή της Lehman Brothers και να δημιουργήσει τεράστια και δισεπίλυτα προβλήματα, κυρίως για τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Ο Τζορτζ Σόρος αποδίδει την «γιγάντωση» της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνης στην απουσίας ισχυρής ηγεσίας της Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα μπορούσε να διαχειριστεί κατάλληλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις ευρωπαϊκές τράπεζες…

Ο Σόρος επισήμανε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ, δεν έχουν καταθέσει μια κοινά αποδεκτή πρόταση για την κρίση, αλλά μέσω των… διαφωνιών τους, διογκώνουν το πρόβλημα.

Τελικά το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της καλείται να το λύσει.

Κι αυτοί που μιλούν για μια νέα μεταπολίτευση καλό είναι να μας εξηγήσουν τι εννοούν και να αφήσουν τα επί μέρους λογοπαίγνια τα οποία κάνουν μόνο για ευκαιριακές δηλώσεις σε στημένα πρωινάδικα.

Γιατί πέρα από τον λαϊκισμό υπάρχει και η ψυχρή πραγματικότητα η οποία έρχεται δια στόματος του πολύ Τόμσεν της Τρόικας: “Να πείτε στους υπουργούς σας να μη λένε βλακείες” αναφερόμενος στα σενάρια για φοροελαφρύνσεις.

Βέβαια πήρε σύμφωνα με τις παραπολιτικές στήλες μια απάντηση από τον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, αλλά όταν ένας υπάλληλος της Τρόικας η οποία σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο μετράει μήνες στην Ελλάδα μιλάει με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο τότε η συζήτηση είναι χαμηλού επιπέδου και δεν υπάρχει τρόπος να μας πείσει κανείς ότι κάτι αλλάζει στην χώρα.

Εκτός αν η νέα μεταπολίτευση θα επέλθει με το συνέδριο το οποίο ετοιμάζει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβρη προκειμένου να κάνει και ένα κρας τέστ της δικής του επιρροής στο εσωτερικό του κόμματος.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑