Ειδήσεις

Published on July 29th, 2014 | by fileto

0

Το LNG προχωρά στον Έβρο κανονικότατα

Την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παραλίας προς την εταιρία με την επωνυμία GASTRADE A.E, για την εκτέλεση του έργου ¨Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης¨ αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Αθανάσιος Καρούντζος. Υπογράφηκε η σχετική απόφαση, στην οποία αναφέρονται λεπτομέρειες τόσο για το έργο όσο και για τις υποχρεώσεις της εταιρείας.
Η απόφαση είναι η εξής:
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
Α π ο φ α σ ί ζ ε ι:
Την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παραλίας προς την εταιρία με την επωνυμία GASTRADE A.E, για την εκτέλεση του έργου ¨Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης¨, σύμφωνα με τις παρ.1,2,3α & 4 του άρ.14 του Ν.2971/2001 (ΦΕΚ 187/Α/2001). Συγκεκριμένα: Το έργο ¨ΑΣΦΑ¨ Αλεξανδρούπολης αφορά στον υπεράκτιο πλωτό τερματικό σταθμό υποδοχής προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στο Θρακικό Πέλαγος, νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης καθώς και σε αγωγό σύνδεσης αυτού με το σύστημα φυσικού αερίου, το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου που λειτουργείται από τον ΔΕΣΦΑ. Μέσω του αγωγού αυτού, το φυσικό αέριο που αποθηκεύεται και αεριοποιείται στον πλωτό σταθμό θα μεταφέρεται στις αγορές της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών προς κατανάλωση.
Αναλυτικότερα το έργο περιλαμβάνει: Παραχώρηση έκτασης αιγιαλού για εργοταξιακή χρήση (προσωρινή) εμβαδού 3.687,54 τ.μ., (όπως αποτυπώνεται στο από Ιούλιο 2013 θεωρημένο τοπογραφικό διάγραμμα του τοπογράφου μηχανικού Τασούδη Χρήστου- αρ. σχεδίου 4), όσο διαρκεί η κατασκευή του έργου, για χρονική περίοδο το μέγιστο έως τον Δεκέμβριο του 2015, που ορίζεται ως χρόνος έναρξης λειτουργίας από την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων κατασκευής και λειτουργίας του έργου. Επίσης παραχώρηση για μόνιμη χρήση κατά τη λειτουργία του Έργου, έκτασης αιγιαλού εμβαδού 491,13 τ.μ. (όπως αποτυπώνεται ανωτέρω τοπογραφικό διάγραμμα), που αφορά τη λειτουργία της εγκατάστασης.
Η προαναφερόμενη παραχώρηση γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στις γνωμοδοτήσεις των προαναφερθέντων και προβλεπομένων από το άρθρο 14 του Ν. 2971/2001 φορέων και λαμβάνοντας υπόψη τα όσα ορίζονται στην υπ’ αριθμ. 181707/27-03-2013 απόφαση του Υ.Π.Ε.Κ.Α με την οποία εγκρίνεται η μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων εγκατάστασης και λειτουργίας του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης για την κατασκευή του έργου. Επιπλέον :
– Το δικαίωμα χρήσης μπορεί να ανακληθεί εκ μέρους του Δημοσίου για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εθνικής άμυνας, συγκοινωνιακούς, δημόσιας τάξης και ασφάλειας, δημόσιας υγείας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, χωρίς καμιά υποχρέωση του Δημοσίου για αποζημίωση ή καταβολή της δαπάνης της αιτούσας εταιρείας
– Η χορηγούμενη παραχώρηση χρήσης δεν απαλλάσσει την GASTRADE A.E από την υποχρέωση έκδοσης απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων από άλλες αρχές (π.χ. Υπηρεσία Δόμησης κ.λ.π.).
– Η GASTRADE A.E. πριν την έναρξη των εργασιών οφείλει να ενημερώνει τη Λιμενική Αρχή προκειμένου να εφοδιασθεί με την προβλεπόμενη στο σχετικό άρθρο του Γενικού Κανονισμού Λιμένα, άδεια. Επίσης, θα πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με την αρμόδια Λιμενική Αρχή και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση της ασφάλειας και προστασίας στην περιοχή εκτέλεσης του έργου.
– Να μη δημιουργηθεί κανένα εμπράγματο δικαίωμα για οποιονδήποτε χρήστη, να μην παρακωλύεται και να μη αναιρεθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας των ζωνών αιγιαλού – παραλίας ή η πρόσβαση προς τη θάλασσα.
– Να μη γίνει περαιτέρω επέμβαση και κάθε μορφής κατασκευή στην ευρύτερη περιοχή (εκσκαφή για κατασκευή περίφραξης ή οποιασδήποτε οικοδομής), χωρίς να υπάρχουν οι νόμιμες εγκρίσεις.
– Η μη τήρηση όλων των όρων και προϋποθέσεων που αναφέρονται στις γνωμοδοτήσεις και η μη ανανέωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) από την αρμόδια υπηρεσία συνεπάγεται την αυτοδίκαιη άρση της παραχώρησης χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλασσίου χώρου που αφορά την παρούσα εισήγηση.
Με την παρούσα απόφαση δεν νομιμοποιούνται τυχόν υφιστάμενα παράνομα έργα. – Οι Αρχές προς τις οποίες κοινοποιείται η απόφαση αυτή, παρακαλούνται να παρακολουθήσουν την ακριβή εκτέλεση των όρων που έχουν τεθεί με αυτή όσον αφορά θέματα αρμοδιότητας τους. – Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Ν.2971/2001, η GASTRADE A.E είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του έργου, σύμφωνα με την παρούσα απόφαση παραχώρησης, την εγκεκριμένη μελέτη των έργων και τις προαναφερόμενες γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών. – Μετά το πέρας των εργασιών, η ζώνη επέμβασης να αποκατασταθεί πλήρως στην αρχική της κατάσταση. ασφα

RadioEvros.gr http://www.radioevros.gr/2014/07/41286/ | Ράδιο Έβρος


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑