Εκδηλώσεις

Published on August 1st, 2014 | by fileto

0

Μια βορειοελλαδίτικη ροκ όπερα ξεκινά από Σαμοθράκη

Άνοιξαν ήδη τα ταμεία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, δυόμιση μήνες πριν από την έναρξη της παράστασης, για την προπώληση των εισιτηρίων της μεγάλης  μουσικοθεατρικής παραγωγής «Alexander the Great. Rock Opera», του Κωνσταντίνου Αθυρίδη.
Η πρώτη παράσταση θα δοθεί στο Βασιλικό Θέατρο στις 23 Οκτωβρίου του 2014, μετά θα ακολουθήσουν παραστάσεις στην Αθήνα και στη συνέχεια η παγκόσμια περιοδεία.

«Πέρυσι το καλοκαίρι είδα μια ροκ όπερα με θέμα τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εντυπωσιάστηκα τόσο από το concept όσο και από την καταπληκτική μουσική. Ίσως πρώτη φορά ένας Έλληνας δημιουργός ασχολείται με μια τόσο φιλόδοξη ιδέα σε μία παράσταση με εξαιρετικές προοπτικές. Η αποδοχή των κριτικών και τα σχόλια του Τύπου ήταν διθυραμβικά. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα να πραγματοποιήσω το εγχείρημα μιας νέας παράστασης μέσω του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Δεν υπάρχει αμφιβολία! Με την υποστήριξη ενός μεγάλου οργανισμού όπως το ΚΘΒΕ, με ένα νέο λιμπρέτο και μια άρτια από πλευράς αισθητικής και τεχνικής υποστήριξης παραγωγή, θα έχουμε στα χέρια μας μια πολλά υποσχόμενη πρόταση με όλα τα στοιχεία που συνηγορούν στην αναγωγή της σε παγκόσμια επιτυχία», σημειώνει ο Γιάννης Βούρος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ.

Το έργο παρουσιάζεται στην αγγλική γλώσσα με υπέρτιτλους. Έχει διάρκεια περίπου δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά και συμμετέχουν δεκαμελής ορχήστρα και μία ομάδα τριάντα ηθοποιών, χορευτών και τραγουδιστών.

Η ιστορία, έτσι όπως παρουσιάζεται στη δίωρη μουσικοθεατρική παράσταση, αρχίζει στη Σαμοθράκη, ένα χρόνο πριν τη γέννηση του Αλέξανδρου, όπου κατά τη διάρκεια των βακχικών Μυστηρίων συναντήθηκαν για πρώτη φορά η μητέρα του Ολυμπιάς και ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος και ολοκληρώνεται με το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα, 33 χρόνια αργότερα. Ποιος, όμως, ήταν πραγματικά ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία και επηρέασε τον πολιτισμό εκατομμυρίων ανθρώπων; Πόσα πραγματικά γνωρίζουμε για τη ζωή του;

Η όπερα στοχεύει, με σύγχρονο ήχο και μουσική, να μας φέρει κοντά στον δυναμισμό, στο όνειρο και στην ανθρώπινη φύση του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το ΚΘΒΕ και οι συντελεστές του έργου, χωρίς να ξεχνούν τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που όλοι βιώνουμε, ευελπιστούν να παρουσιάσουν μια παράσταση υψηλού καλλιτεχνικού και ψυχαγωγικού επιπέδου, με επίκεντρο ένα ελληνικό ιστορικό πρόσωπο που έχει επηρεάσει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, προσδοκώντας το κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να αγκαλιάσει το φιλόδοξο εγχείρημά τους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΥΡΙΔΗΣ

LYRICS: ALEXANDRA CHARANIS

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΡΟΣ, ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΥΡΙΔΗΣ

ΣΚΗΝΙΚΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΤΖΙΚΩΦ

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΙΩΑΝΝΑ ΤΙΜΟΘΕΑΔΟΥ

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ: AΣΠΑ ΦΟΥΤΣΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΑΔΑΜ ΒΕΛΕΝΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ / STAGE MANAGER: ΒΙΚΗ ΑΛΕΞΑΚΗ

 

CAST

ΒΑΛΑΒΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΕΤΗ

ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΒΛΙΑΓΚΟΦΤΗΣ ΘΩΜΑΣ

ΒΟΥΤΣΙΚΑΚΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ

ΔΟΥΛΚΑΣ ΧΑΡΗΣ

ΔΡΙΚΟΥΔΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝ

ΖΩΗΣ ΠΑΝΟΣ

ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑ

ΚΑΠΕΛΙΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΚΟΤΙΝΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ-ΜΑΡΙΑ

ΚΥΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΜΑΛΚΟΥΤΖΗ ΝΟΝΙΚΑ

ΜΑΝΙΣΑΝΟΥ ΡΟΥΛΑ

ΜΟΡΓΚΑΝ ΡΙΑΝΟΝ

ΜΥΛΩΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΝΤΥΠΡΕ ΜΕΛΙΝΑ

ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΣΤΑΥΡΙΑΝΑ

ΠΕΛΤΕΚΗΣ ΑΣΤΕΡΗΣ

ΣΑΡΜΗ ΕΥΗ

ΤΙΚΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΣΙΛΙΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΦΟΝΤΑΡΑΣ ΝΙΚΙΑΣ

ΦΩΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΦΩΤΑΚΙΔΟΥ ΒΑΝΕΣΑ

ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΝΤΙΝΟΣ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑