Διεθνείς

Published on August 8th, 2014 | by fileto

0

Η Τουρκία κερδισμένη από το ρωσικό εμπάργκο

Μαύρο δάκρυ χύνουν οι Έλληνες παραγωγοί νοπών προιοόντων και ιδιαίτερα φρούτων από τη ζημιά που υφίστανται από το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προιόντα.

Από την  άλλη οι Τούρκοι τρίβουν με ικανοποίηση τα χέρια τους γιατί ως φαίνεται θα είναι οι πρώτοι που θα ωφεληθούν.

Μπορεί να τονίζει η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και όλα θα ξεπεραστούν αλλά οι παραγωγοί έχουν άλλη  άποψη γιατί έχουν βιώσει τις πρακτικές αυτές και ιδιαίτερα τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που έρχονται πάντα κατόπιν εορτής.

Πέρα όμως από την άμεση απώλεια εσόδων από τις εξαγωγές, οι παραγωγοί φοβούνται ότι μπορεί να χαθεί οριστικά η ρωσική αγορά, καθώς άλλες χώρες- όπως η Αργεντινή, η Χιλή και η Τουρκία- παραμονεύουν για να αναπληρώσουν με δικά τους προϊόντα τις ελλείψεις στη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Eurostat, οι εξαγωγές ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών στη Ρωσία έφτασαν πέρυσι σε αξία τα 108 εκατ. ευρώ (12,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο) και σε όγκο τους 140.000 τόνους.

Επίσης, κατά το τελευταίο έτος, το 41% των συνολικών εξαγωγών νωπού ροδάκινου κατευθύνθηκε στην αγορά της Ρωσίας.

Πολλοί ειναι αυτοί που συνδέουν το εμπάργκο και με τα κανόνια που σκάνε από ρωσικά τουριστικά γραφεία τον τελευταίο καιρό.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑