Ειδήσεις

Published on August 9th, 2014 | by fileto

0

Προσοχή στα κουνούπια αυτή την εποχή

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Καβάλας υπενθυμίζει στο κοινό τα ατομικά μέτρα προστασίας από τσιμπήματα κουνουπιών και συστήνει την εφαρμογή των κατωτέρω:

  1. Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Τα εντομοαπωθητικά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα μάτια, τη μύτη,  το στόμα ή με τραυματισμένο δέρμα και εφαρμόζονται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, ειδικά όσον αφορά στην καταλληλότητα εφαρμογής τους στα μικρά παιδιά. Η διάρκεια προστασίας τους ποικίλει ανάλογα με το προϊόν. Τα εντωμοαπωθητικά που περιέχουν DEET (N,N-diethyl-3-methylbenzamide) ή Picaridine (KBR), κρατούν για μερικές ώρες ανάλογα με την περιεκτικότητά τους. Αντίθετα, τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν λάδι ευκάλυπτου ή σόγιας έχουν δράση για μία-δύο ώρες το πολύ, ενώ αυτά που περιέχουν citronella προστατεύουν για μέχρι 20 λεπτά. Ο ιδρώτας και η υγρασία του δέρματος μειώνει τη διάρκεια δράσης των εντομοαπωθητικών.
  1. Χρήση εντομοκτόνων χώρου σε διάφορες μορφές (σπρέι, ταμπλέτες, σπιράλ, κ.λ.π.) πάλι σύμφωνα με τις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης του κατασκευαστή.
  1. Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) στα παράθυρα και τις πόρτες του σπιτιού, διαστάσεων το πολύ 1,5×1,5 mm (ο ψεκασμός τους με εντομοκτόνο τις καθιστά ακόμη πιο αποτελεσματικές), καθώς και κουνουπιέρας πάνω από το βρεφικό κρεβάτι.
  1. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται κατά τις ώρες μετά το σούρουπο και μέχρι το ξημέρωμα όπου η δραστηριότητα των κουνουπιών είναι αυξημένη. Συστήνεται κατά τις ώρες αυτές η χρήση ενδυμάτων που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα. Καταλληλότερα είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
  1. Ιδιαίτερη προσοχή και ευθύνη έχουμε όλοι μας στο θέμα του περιορισμού των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών. Γι΄αυτό, πρέπει να απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά από γλάστρες, βάζα, λεκάνες, υδρορροές, παλιά λάστιχα, και άλλα σημεία, τα δε καπάκια στα φρεάτια των βόθρων των κατοικιών, πρέπει να είναι ερμητικά κλειστά και να υπάρχει κατάλληλη σίτα στο στόμιο του εξαερισμού.  Η παραμονή στάσιμου νερού αποτελεί εστία εναπόθεσης των αυγών των κουνουπιών και ευνοεί ιδιαίτερα τον πολλαπλασιασμό του είδους Aedes albopictus, γνωστού και ως «κουνούπι τίγρης» το οποίο βρίσκεται σε μεγάλους πληθυσμούς τη φετινή χρονιά ιδίως μέσα στα αστικά κέντρα. Η καταπολέμηση και ο περιορισμός του δεν μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο εκτός του περιορισμού των μικροεστιών στάσιμου νερού που μπορεί να υπάρχουν τριγύρω ή μέσα στο σπίτι μας.

Η σχολαστική εφαρμογή των παραπάνω μέτρων μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα τσιμπήματος από κουνούπια και μόλυνσης από νοσογόνους ιούς που πιθανώς κουβαλούν κάποια από αυτά.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑