Ειδήσεις

Published on August 16th, 2014 | by fileto

0

Μια συνέντευξη αναστατώνει το Μαξίμου

Η συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Δημοκρατία και οι αντιδράσεις από γνωστές για την στάση τους ιστοσελίδες, φέρνουν τον βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη να κάνει μια νέα προταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

ΝΑ ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Στροφή (με σίγμα κεφαλαίο) στην πολιτική της Ν.Δ. ζητεί ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Στροφή στην πραγματική οικονομία, σε μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική προς αυτούς που επλήγησαν από την κρίση» τονίζει σε συνέντευξή του στην «κυριακάτικη δημοκρατία», όπου ρίχνει αρκετές πολιτικές ρουκέτες.

 

Πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά; Γιατί δείχνει τελευταία να αγκομαχά.
Δεν πέρασε και λίγα αυτή η κυβέρνηση. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2009 και τρία χρόνια απραξίας, που είχαν μετατρέψει το Κοινοβούλιο σε μια απέραντη εξεταστική επιτροπή χωρίς νόημα, χρειάστηκε να πάρει γρήγορα πολύ δύσκολες αποφάσεις, που πέτυχαν τους ενδιάμεσους στόχους: αποφεύχθηκε η άτακτη χρεοκοπία, παρέμεινε η Ελλάδα στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα και μπήκαν οι βάσεις για τη στροφή στην πραγματική οικονομία και την ελάφρυνση του χρέους… Τώρα είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική αγορά, αλλά και για το μέλλον της χώρας.

 

Θα εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας η παρούσα Βουλή;
Νομίζω ότι μπορεί να εκλέξει και, για να το λέει ο πρωθυπουργός, είμαι σίγουρος ότι κάτι περισσότερο γνωρίζει.

Και μετά τι; Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο στρατηγικός εταίρος της Ν.Δ.;
Κατά τη γνώμη μου η απειλή του συστήματος σταθερότητας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την ένδειά του σε στελέχη, το μεγάλο κενό του σε γνώση και πείρα και την έλλειψή του σε σαφή προσανατολισμό και πειστική εναλλακτική πρόταση. Είναι η πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος και κατά συνέπεια η ακυβερνησία. Υπ’ αυτή την έννοια, από την ακυβερνησία ή τον ανέτοιμο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο ασφαλής για την πατρίδα η συζήτηση για μια οικουμενική μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας, με συγκεκριμένη ατζέντα και προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Αυτό γίνεται σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου κατά τη διάρκεια μεγάλων κρίσεων, δηλαδή ενότητα, σχέδιο και εθνική συνεννόηση.

Πάντως και η ίδια η κυβέρνηση δυσκολεύει το έργο της. Δείτε τι έγινε με τον ΕΝΦΙΑ και τα τεράστια λάθη που σημειώθηκαν στον υπολογισμό του.
Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ανάγκη αύξησης των εσόδων και εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Δυσκολεύομαι όμως να αποδεχτώ τη βιασύνη και την προχειρότητα κάποιων τεχνοκρατών, ιδιαίτερα όταν αυτές έχουν ως συνέπεια να διακυβεύεται ο σκληρός πυρήνας του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, που είναι απολύτως ταυτισμένος με τη φιλελεύθερη ιδεολογία μας και τον αξιακό μας κώδικα.
Γι’ αυτό και συνυπέγραψα μαζί και με άλλους συναδέλφους σχετική ερώτηση-επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό, καταθέτοντας και δημιουργικές προτάσεις για διορθώσεις ή αναγκαίες συμπληρώσεις. Δεν είναι λογικό να καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν περισσότερα από αυτά που εισπράττουν. Αλλωστε η ραγδαία αύξηση των ληξιπροθέσμων αποδεικνύει την αρχή ότι «οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους».
Ακούστε, εγώ έχω βρεθεί συχνά και στις δύο όχθες του ποταμού και γνωρίζω απόλυτα την ευθύνη, τόσο της εκτελεστικής όσο και της νομοθετικής εξουσίας.
Είναι κοινή συνείδηση όλων η ανάγκη των μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχουν όμως πλέον περιθώρια για λάθη, αστοχίες ή καθυστερήσεις, ιδιαίτερα όταν αυτά έχουν άμεση επίπτωση πάνω στη ζωή των ανθρώπων και την επιβίωση των επιχειρήσεων.
Αν καταστρέψουμε τον ιστό της πραγματικής οικονομίας και εξαντλήσουμε την αντοχή της δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας, κανείς δεν θα έλθει να τα αποκαταστήσει, ακόμα και αν λογιστικά έχουμε «διαπρέψει» στα μάτια των δανειστών.

 

Πολλή κουβέντα γίνεται για την ανάγκη ενός μεγάλου καλέσματος που πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός και για μια νέα πανστρατιά στην Κεντροδεξιά. Τι λέτε επ’ αυτού;
Οι διευρύνσεις, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη πολιτική Ιστορία μας, επιτυγχάνονται όταν επιχειρούνται στη βάση και όχι μόνο στην κορυφή. Αυτό που χρειάζεται είναι μια νέα κοινωνική συμμαχία με παραδοσιακές δυνάμεις, που απομακρύναμε με την πολιτική μας, όπως οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι ένστολοι. Αλλά και με νέες δυναμικές ομάδες, όπως οι νέοι, οι επιστήμονες, οι καινοτόμοι επιχειρηματίες. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ξεκάθαρο ιδεολογικό πολιτικό στίγμα που θα απευθύνεται σε όλο το φάσμα των Ελλήνων, θα εγγυάται την κοινωνική οικονομία της αγοράς, τις ίσες ευκαιρίες για τους ικανούς και την κοινωνική δικαιοσύνη για τους αδύναμους και τα θύματα της κρίσης.
Καμία μεταρρύθμιση δεν έχει ελπίδα να επιτύχει, αν δεν απελευθερώσουμε την πολιτική και την αγορά από το ασφυκτικό εναγκαλισμό μιας οικονομικής ολιγαρχίας που γιγάντωσε τη διαπλοκή χρησιμοποιώντας το κράτος και υποτάσσοντας την πολιτική.
Η Ν.Δ., που συχνά εξέφρασε σε δύσκολες στιγμές το 48% του ελληνικού λαού, μπορεί να επιστρέψει στο μέλλον μόνο μέσα από την επιστροφή στις αναλλοίωτες διαχρονικές αξίες που εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με το ιδρυτικό συνέδριό της.

Τι πρέπει να κάνει η Ν.Δ. για να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων;

Είναι η καταλληλότερη στιγμή για μια στροφή στην πολιτική μας. Μια στροφή στην πραγματική οικονομία, σε μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική, κυρίως προς αυτούς που επλήγησαν από την κρίση. Χρειάζεται μια νέα φορολογική επανάσταση, που μειώνοντας τους φόρους θα δημιουργεί ρευστότητα και ανάπτυξη. Η κινητικότητα πρέπει να είναι ο κεντρικός στόχος μας σε όλους τους τομείς. Η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει να δίνει ευκαιρίες σε όλους και προοπτική στους άξιους να κυριαρχήσουν. Δεν είναι δυνατόν στη σημερινή συγκυρία να θεωρούνται ακόμα εκ των προτέρων ρεζερβέ οι κορυφές των πυραμίδων στην αγορά, στην πολιτική, στην επιστήμη. Η κινητικότητα σπάει τα άλατα του κατεστημένου και ευνοεί τις ικανές και εργατικές νέες δυνάμεις.

«Δεν πρέπει να κωφεύουμε για τη Θράκη ανοίγοντας την όρεξη της Τουρκίας»

Να πάμε λίγο στα της Θράκης: Προτείνατε σύσταση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα θέματα ανάπτυξης της περιοχής. Ποιος ο στόχος;
Πρώτον, δημιουργεί τις προϋποθέσεις συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων, έστω και σε ένα θέμα, ευνοώντας τη συνέχεια και τη συνέπεια στην εθνική πολιτική. Δεύτερον, συγκεκριμενοποιεί τις αναπτυξιακές προτεραιότητες στη Θράκη. Τρίτον, αναδεικνύει το ζήτημα της δημογραφικής απογύμνωσης της, με κεντρικό θύμα κυρίως το χριστιανικό στοιχείο, κάτι που ανατρέπει την ισορροπία μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, ανοίγοντας ορέξεις στους εθνικιστικούς κύκλους της γείτονος, οι οποίοι συστηματικά επιδιώκουν τη συνδιοίκησης της Θράκης.
Η ελληνική Πολιτεία δεν δικαιούται πλέον να κωφεύει και να αδιαφορεί για τη Θράκη. Πρέπει να δράσει αμέσως και στοχευμένα για να προλάβει τη διεθνή συγκυρία, που σε καμία περίπτωση τώρα δεν μας ευνοεί.

Και το DEB, που σάρωσε σε Ροδόπη και Ξάνθη;
Η βασική αιτία που προκαλεί τη δημογραφική ανατροπή στη Θράκη σε βάρος του χριστιανικού στοιχείου δεν είναι πλέον η υπογεννητικότητα όπως παλιά, αλλά η ανεργία, που εκτινάχθηκε από το 7% το 2009 στο 27% σήμερα. Η νεολαία μας φεύγει στο εξωτερικό. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει τις ορέξεις του τουρκικού παρεμβατισμού, ο οποίος μέσα από την εκλογική κυριαρχία, εκτός από την Αυτοδιοίκηση, επιδιώκει τώρα να ελέγξει μονομερώς και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ώστε να θέσει πειστικά θέμα συνδιοίκησης σε διεθνές επίπεδο. Οι ευρωεκλογές υπήρξαν μια γενική πρόβα εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών. Αλλωστε αυτή ήταν και η λογική των πρώτων παρεμβάσεων του FUEN. Η Αθήνα έχει ευθύνες και πρέπει να τις αναλάβει.

 

Και κάτι τελευταίο, για το ρωσικό εμπάργκο. Πόσο θα μας επηρεάσει; Και τι πρέπει να κάνουμε;
Αναμφισβήτητα η Ελλάδα έχει ευθύνες έναντι της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας. Ωστόσο ο όγκος εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσία ξεπερνά το 4% των συνολικών εξαγωγών μας. Σημαντικό επίσης είναι και το τουριστικό ρεύμα που δεχόμαστε από τη συγκεκριμένη αγορά. Οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο μπορεί να είναι τραγικές, αν δεν δράσουμε αμέσως. Το υπουργείο Εξωτερικών οφείλει, αφού συνεννοηθεί με την Ε.Ε., να διαπραγματευτεί ευθέως με τη ρωσική κυβέρνηση, ώστε να δοκιμάσει στην πράξη το ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη της για μια δοκιμαζόμενη ομόδοξη χώρα. Την ίδια στιγμή πρέπει να διεκδικήσει από την ευρώπη αποζημιώσεις για να κρατήσει όρθιους τους αγρότες μας.

Νίκος Οικονόμου

πηγή: εφημερίδα Κυριακάτικη Δημοκρατία

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΌ ΤΟ ΑΝΤΙNEWS:

Επανεμφάνιση του Ευριπίδη Στυλιανίδη στην πολιτική σκηνή με συνέντευξή του στη Δημοκρατία. Η… συγκλονιστική παρέμβασή του στα πολιτικά πράγματα θα συζητηθεί, όχι για το μεγαλείο του ανδρός αλλά γιατί επιχειρεί να βάλει ζιζάνια εκεί που δεν υπάρχουν και να υπονοήσει πράγματα που δεν ισχύουν.

Ο κ. Στυλιανίδης λοιπόν λέει ότι το μόνο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η έλλειψη εμπειρίας και προσθέτει με νόημα: «Υπό αυτή την έννοια από την ακυβερνησία ή τον ανέτοιμο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο ασφαλής για την πατρίδα η συζήτηση για μια οικουμενική μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας».

Δηλαδή δεν είναι επικίνδυνος ο Τσίπρας, απλά είναι ανέτοιμος σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη. Και για να γλιτώσουμε απ’ αυτόν είναι καλύτερα να κάνουμε μεταβατική οικουμενική κυβέρνηση. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Γιατί εμάς μας θυμίζει το πολιτικό και οικονομικό πάρτι που είχε στηθεί στην άλλη οικουμενική του 1989. Κι αντί ο κ. Στυλιανίδης να αγωνιστεί για να γίνει πιο ισχυρή η παράταξή του, της βάζει φωτιά ζητώντας οικουμενικές. Με ποιους δηλαδή θα κάνουν οικουμενική; Με τον Παναγούλη και τον Στρατούλη;

Και γιατί δηλαδή δεν είναι επικίνδυνος πρωθυπουργός ο Τσίπρας; Με τις μέχρι τώρα προτάσεις του για την οικονομία και την κοινωνία δεν έχει θέσει σε κίνδυνο την πατρίδα; Τι αποδείξεις ζητά περισσότερες ο κ. Στυλιανίδης; Μήπως να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, να καταστραφεί η χώρα και τότε να πειστεί για το τι είναι ο Τσίπρας; Είναι αυτές πολιτικές εκτιμήσεις;

Όταν ερωτάται αν η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας απαντά: «Αν το λέει ο πρωθυπουργός είμαι σίγουρος ότι κάτι περισσότερο γνωρίζει». Κι ο ίδιος τι κάνει για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας; Απλά περιμένει να αποτύχει η παρούσα κυβέρνηση για να… επιβεβαιωθεί χωρίς να κουνήσει το δαχτυλάκι του.

Σε άλλο σημείο ο κ. Στυλιανίδης ασκεί δριμεία κριτική για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ αναφερόμενος στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για πανστρατιά στην Δεξιά Παράταξη είναι ακόμα πιο καυστικός λέγοντας ότι «οι διευρύνσεις επιτυγχάνονται όταν γίνονται στην βάση και όχι στην κορυφή». Παράλληλα τονίζει ότι «η ΝΔ πρέπει να επιστρέψει στις διαχρονικές αξίες που εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής». Ας μας τις εξηγήσει πάντως για να καταλάβουμε κι εμείς τι θέλει να πει. Διότι δεν μπορεί από τη μια να υποστηρίζεις μια οικουμενική κυβέρνηση κι από την άλλη να το παίζεις Καραμανλικότερος του Καραμανλή. Αυτό πάει πολύ…


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑