Ειδήσεις

Published on September 4th, 2014 | by fileto

0

Βραβεύθηκε πρόγραμμα ανίχνευσης κολπικής μαρμαρυγής

Το βραβευμένο σε διεθνή διαγωνισμό πρόγραμμα «Δίκτυο Έγκαιρης Ανίχνευσης Κολπικής Μαρμαρυγής και Πρόληψης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στη Βορειοανατολική Ελλάδα» (NEDAFISP) της Καρδιολογικής και Νευρολογικής Κλινικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης συνεχίζεται με επιτυχία, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων και με την υποστήριξη της Boehringer Ingelheim.

Βασικός στόχος του προγράμματος NEDAFISP είναι η παροχή υπηρεσιών ιατρικής φροντίδαςκαι πρόληψης εγκεφαλικών επεισοδίωνστην Βορειοανατολική Ελλάδα.

Το πολυκεντρικό,διεπιστημονικό και διαδραστικό δίκτυο συνεργασίας που ανέπτυξε το NEDAFISP προσφέρει ένα προκαθορισμένο πρωτόκολλο ελέγχου για την έγκαιρη ανίχνευση των ασθενών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κολπική μαρμαρυγή. Το πρωτόκολλο προωθεί με τον τρόπο αυτό την ευαισθητοποίηση των πληθυσμών της Βορειοανατολικής Ελλάδας σχετικά με τη νόσο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 3 χρόνια, μετά από τη διάκρισή του στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας 1 Mission 1 Million – Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού Επεισοδίου της BoehringerIngelheim, η οποία συνεχίζει τη στήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια του.

O κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης, Καθηγητής Καρδιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σημείωσε ότι η κολπική μαρμαρυγή είναι μία νόσος του καρδιακού ρυθμού δυνητικά επικίνδυνη, καθώς μπορεί έμμεσα να προκαλέσει σοβαρή νοσηρότητα, ενώ τόνισε ότι οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή διατρέχουν κατά πέντε φορές αυξημένο κίνδυνο για βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, με δυνητικά σοβαρές συνέπειες. Από τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που εκδηλώνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, ένα σημαντικό ποσοστό καταλήγει τις πρώτες εβδομάδες, ενώ στους επιζώντες συχνά παραμένει βαριά αναπηρία. Σχετικά με το ζήτημα της πρόληψης, ο Καθηγητής συμπλήρωσε ότι εξιδεικευμένη πρόληψη για την κολπική μαρμαρυγή ουσιαστικά δεν υπάρχει, αλλά οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τη σημασία της συνολικής καρδιαγγειακής πρόληψης και έχουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ελαττώνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επίσης, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την κολπική μαρμαρυγή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη σωστή και έγκαιρη διάγνωση της από τον γιατρό.

Σχετικά με τη σημασία του προγράμματος στην περιοχή, ο Καθηγητής συμπλήρωσε ότι η άριστη συνεργασία της Καρδιολογικής Κλινικής με τη Νευρολογική Κλινική του ΔΠΘ έχει επιφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα και ότι με τη συνέχεια του προγράμματος θα ενισχυθεί η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου και η πρόληψη αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σκοπός της δικτύωσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης με Νοσοκομεία και Κέντρα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν αρχικά ο έλεγχος των ασθενών με 24ωρα καρδιογραφήματα Holter, με στόχο τη διαπίστωση των περιπτώσεων «βουβής» κολπικής μαρμαρυγής και τη χορήγηση της κατάλληλης αγωγής.

Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντίνος Βαδικόλιας, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ανέφερε ότι με το πρόγραμμα έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 350 άτομα με περισσότερες από 750 καταγραφές του καρδιακού ρυθμού 24ωρου. Στην πλειοψηφία πρόκειται για ασθενείςπου είχαν υποστεί ήδη ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα παροδικό επεισόδιο στο παρελθόν, χωρίς να έχουν γνωστή κολπική μαρμαρυγή. Ταυτόχρονα όμως, ο έλεγχος αφορούσε καιπεριστατικά χωρίς προηγούμενο επεισόδιο, αλλά ύποπτα σημεία που διαπιστώθηκαν μετά από νευρολογική εκτίμηση και ειδικές εξετάσεις, όπως είναι η μαγνητική τομογραφία.

Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα διαπιστώθηκε σημαντικός αριθμός περιστατικών με κολπική μαρμαρυγή, την οποία οι ίδιοι ασθενείς αγνοούσαν. Το πρόγραμμα προσέφερε τη δυνατότητα για επανειλημμένους ελέγχους, με εύκολο τρόπο και χωρίς την ανάγκη πολλαπλών επισκέψεων με αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση. Έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα στην έγκαιρη ανίχνευση πολλών ασθενών με κολπική μαρμαρυγή. Το γεγονός αυτό είναι καθοριστικό,καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η διαπίστωση οδηγεί σε αλλαγή της θεραπευτικής αγωγής, με καλύτερα αποτελέσματα στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Σχετικά με το 1 Mission 1 Million– Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού

Η παγκόσμια εκστρατεία 1 Mission 1 Million– Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση για την κολπική μαρμαρυγή και τη σχέση της με την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου. Η εκστρατεία υποστηρίχθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο από περισσότερους από 45 οργανισμούς ασθενών και επαγγελματιών υγείας και υποβλήθηκαν προγράμματα ευαισθητοποίησης για την ασθένεια από μεμονωμένα άτομα, ομάδες ασθενών και επαγγελματίες υγείας από 36 χώρες στον ιστότοπο της εκστρατείας www.heartofstroke.com.Μετά από αξιολόγηση όλων των προγραμμάτων από μέλη της Επιτροπής Ειδικών Εμπειρογνωμόνων της εκστρατείας, 184 από αυτά προχώρησαν στη φάση της ψηφοφορίας του κοινού.Το κοινό έπειτα προσκλήθηκε να ψηφίσει τα προγράμματα που πίστευε ότι θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στην πρόληψη των σχετιζόμενων με την κολπική μαρμαρυγή εγκεφαλικών επεισοδίων.Συγκεντρώθηκαν περισσότερες από δύο εκατομμύρια ψήφοι, γεγονός που απέδειξε την μεγάλη ανταπόκριση του κοινού. Η χώρα μας συμμετείχε με 5 προγράμματα στη φάση της ψηφοφορίας.

Το πρόγραμμα NEDAFISP αξιολογήθηκε μεταξύ των πρώτων βραβείων, κερδίζοντας σημαντική χορηγεία για υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Boehringer Ingelheim

Ο Όμιλος Boehringer Ingelheim είναι μια από τις 20 μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες παγκοσμίως. Με έδρα το Ingelheim της Γερμανίας, δραστηριοποιείται παγκοσμίως με 140 θυγατρικές και περισσότερους από 47.400 εργαζομένους. Από την ίδρυσή της το 1885, η οικογενειακή επιχείρηση είναι αφοσιωμένη στην έρευνα, την ανάπτυξη, την παρασκευή και τη διάθεση καινοτόμων φαρμάκων υψηλής θεραπευτικής αξίας για ιατρική και κτηνιατρική χρήση.

H ανάληψη κοινωνικής ευθύνης αποτελεί κεντρικό στοιχείο της εταιρικής κουλτούρας στη Boehringer Ingelheim. Αυτό περιλαμβάνει συμμετοχή σε κοινωνικά προγράμματα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι η πρωτοβουλία “MakingmoreHealth” και η ευαισθησία προς τους εργαζομένους της. Ο σεβασμός, οι ίσες ευκαιρίες και η αρμονική συνύπαρξη επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής αποτελούν το θεμέλιο της αμοιβαίας συνεργασίας. Σε όλες τις δραστηριότητές της, κύριο μέλημα της εταιρείας αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος και η βιωσιμότητα.

Το 2013, η Boehringer Ingelheim πέτυχε καθαρές πωλήσεις 14,1 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου. Οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη αντιστοιχούν στο 19,5% των καθαρών της πωλήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε το http://www.boehringer-ingelheim.com/


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑