Ειδήσεις

Published on September 11th, 2014 | by fileto

0

Υποστολή γαλάζιας σημαίας σε παραλίες Φαναρίου και Θάσου

Τριάντα οκτώ, βραβευμένες με το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζιες Σημαίες», αποσύρθηκαν από τους καταλόγους του 2014, εθνικούς και διεθνείς, και έχασαν το βραβείο τους, επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος όπως διαπιστώθηκε από τις επιθεωρήσεις κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος διαπίστωσαν μεν την πολύ καλή ποιότητα των Νερών Κολύμβησης στις υπόψη ακτές, αξιολόγησαν όμως τις σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, στην τήρηση των κριτηρίων του βραβείου «Γαλάζιες Σημαίες» που αναφέρονται σε καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΚΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ Η «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ»:

Ακτή Θάσος/Πόλη Λιμανάκι – Δήμος Θάσου – Καβάλα

Ακτή Φανάρι/Δημοτική – Δήμος Κομοτηνής – Ροδόπη

Ακτή Φανάρι/Camping – Δήμος Κομοτηνής – Ροδόπη

Σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ», οι παραπάνω ακτές δεν μπορούν να είναι υποψήφιες για βράβευση την επόμενη χρονιά.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και τη Συντονιστική Επιτροπή του Διεθνούς Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζιες Σημαίες» να ανακληθούν μετά από έλεγχο στη διάρκεια του καλοκαιριού οι Γαλάζιες Σημαίες στις ακτές: «Φανάρι/Δημοτική» και «Φανάρι/Camping», από τον Δήμο Κομοτηνής γίνονται γνωστά τα εξής:

Οι δύο συγκεκριμένες ακτές, είναι οι μοναδικές οι οποίες, παρά τις συνεχείς διεκδικήσεις του Δήμου, δεν έχουν παραχωρηθεί ακόμη από την ΕΤΑ στον Δήμο Κομοτηνής, ώστε να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις επ΄ αυτών. Παρ΄ όλα αυτά, ο Δήμος υπέβαλε και φέτος αίτηση στο πρόγραμμα για τις δύο αυτές ακτές, πλήρωσε τα έξοδα φακέλου και έλαβε τις αρχικές διακρίσεις από το πρόγραμμα.

Έτσι, η πρώτη ακτή, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «Δημοτική» όντας στην αρμοδιότητα της ΕΤΑ, όπως και η δεύτερη, η οποία είναι εντός του camping στο οποίο φέτος γινόταν συνεχείς εργασίες αναβάθμισής του από την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Ο Δήμος Κομοτηνής θα διεκδικήσει από την ΕΤΑ και τη νέα χρονιά τις δύο αυτές ακτές προκειμένου να γίνουν οι υποδεικνυόμενες εργασίες και να αποκτήσουν και πάλι τις Γαλάζιες Σημαίες, η προσωρινή απώλεια των οποίων, επ΄ ουδενί δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με την πολύ καλή ποιότητα των νερών κολύμβησης της περιοχής ή τις παρεχόμενες υπηρεσίες πλησίον αυτών.

Οι ακτές Αρωγής και Μέσης που έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο, μετά τις απαιτούμενες παρεμβάσεις διατηρούν τις Γαλάζιες Σημαίες και αυτό αποδεικνύει το πόσο σημαντική είναι η δουλειά που γίνεται από τον Δήμο μας αλλά και η σχετική παραχώρηση ώστε να γίνονται νόμιμα οι παρεμβάσεις.

 

Από το Γραφείο Τύπου


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑