Ειδήσεις

Published on September 12th, 2014 | by fileto

0

Η πρώτη συνάντηση της Τσανάκα ήρθε εκ Σουηδίας

Στους ιδιαίτερους δεσμούς που έχει η Καβάλα με τη Σουηδία, αναφέρθηκε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα στη συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα με την πρέσβη της Σουηδίας στην Ελλάδα κ. Charlotte Wrangberg, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης που πραγματοποιεί η σουηδή διπλωμάτης στην πόλη μας.

Η δήμαρχος καλωσορίζοντας την κ. Wrangberg στο δημαρχείο υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και η Σουηδία συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας εδώ και πολλά χρόνια. Οι Έλληνες θυμούνται πάντα ότι ο Σουηδικός λαός στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει δίκαια αιτήματα και αγώνες ελευθερίας. Το γεγονός μάλιστα ότι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Σουηδία κατάφεραν να κερδίσουν την αναγνώριση των συμπολιτών τους και κάποιοι να εκλεγούν στο Σουηδικό Κοινοβούλιο μαρτυράει αυτούς τους δεσμούς φιλίας που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Ως Έλληνες και Καβαλιώτες χαιρόμαστε πραγματικά που οι συμπατριώτες μας που ζουν στη χώρα σας έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του σουηδικού λαού και εργάζονται για την ευημερία του.

Αναφερόμενη η κ. Τσανάκα στους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στην Καβάλα και τη Σουηδία υπογράμμισε πως αυτοί οφείλονται στην παρουσία του Σουηδικού Σπιτιού που αποτελεί παράρτημα του Σουηδικού Ινστιτούτου. «Οι αξιόλογες δράσεις», συνέχισε η δήμαρχος «και η πετυχημένη λειτουργία του Σουηδικού Σπιτιού φέρνουν τους πολίτες της Καβάλας πιο κοντά στη χώρα σας. Επιπλέον, στα τέλη του περασμένου αιώνα, το Σουηδικό μονοπώλιο καπνού λειτούργησε στην Καβάλα ένα μεγάλο αριθμό καπνεμπορικών επιχειρήσεων λόγω της άνθησης που γνώρισε η καπνεργασία και το καπνεμπόριο στην Καβάλα».

Η πρέσβης της Σουηδίας ευχαρίστησε θερμά τη δήμαρχο για τη ζεστή και γενναιόδωρη φιλοξενία της υπογραμμίζοντας με τη σειρά της ότι είναι μεγάλη η συμβολή των Ελλήνων στην ανάπτυξη και την ευημερία της Σουηδίας, ενώ πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους Σουηδούς. Το γεγονός, σημείωσε η πρέσβης, ότι μόνο φέτος περισσότεροι από 650.000 σουηδοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους φανερώνει τους δεσμούς φιλίας που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες και το ιδιαίτερα καλό κλίμα που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια.

Η Charlotte Wrangberg αναφερόμενη στο Σουηδικό Σπίτι που από το 1936 λειτουργεί στην Καβάλα υπογράμμισε ότι δέχεται κάθε χρόνο συνολικά  διακόσους συγγραφείς και ερευνητές που εργάζονται σε αυτό και ζουν για ένα διάστημα στην πόλη. Μάλιστα, η πρέσβης της Σουηδίας τόνισε ότι εντυπωσιάστηκε όταν κατά τη σημερινή της επίσκεψη στο Σουηδικό Σπίτι συνάντησε επισκέπτες που της είπαν ότι η παραμονή τους στην Καβάλα λειτουργεί ως έμπνευση για τη δουλειά τους. Η σουηδή διπλωμάτης ευχήθηκε το σπίτι αυτό να συνεχίσει ν’ αποτελεί σημείο προσέγγισης Ελλήνων και Σουηδών δίνοντας τη δυνατότητα για ακόμα περισσότερες ανταλλαγές προσώπων και εποικοδομητικές συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα ανάμεσα στους δυο λαούς.

Στην επίσκεψή της στο Δημαρχείο τη σουηδή διπλωμάτη συνόδευσε η νέα διευθύντρια του Σουηδικού Σπιτιού στην Καβάλα κ. Elisabeth Gullberg – Καίδη που είναι παντρεμένη με έλληνα.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιχάλης Λυχούνας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημοσθένης Τουλκίδης και η νέα πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑