Ειδήσεις

Published on September 14th, 2014 | by fileto

0

Τοποθέτηση Ανδρέα Λοβέρδου για το Δημοκρίτειο

Για τη Θράκη το Δημοκρίτειο ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στο Μέγκα τόνισε ότι το πανεπιστήμιο έπαιξε και το ρόλο της παραμονής των κατοίκων εκεί.

Την επισκέφθηκα, ήμουν ο πρώτος Υπουργός που πήγε μετά την κα Γιαννάκου. Έκανε την αξιολόγηση των τμημάτων και το Δεκέμβριο ολοκληρώνει και των Πανεπιστημίων. Μας καταγράφει σ’ έναν κατάλογο 49 τμήματα που ο αριθμός των καθηγητών, των δικών τους καθηγητών είναι κάτω από 10, που κατά τη γνώμη της, έχουν θέμα λειτουργίας. Εμείς αποστείλαμε σε όλους τους Πρυτάνεις μια επιστολή και τους Προέδρους των ΤΕΙ και τους λέμε: Αυτό το τμήμα που έχει κατά την ΑΔΙΠ, μπορεί να λειτουργήσει; Γιατί μπορεί να έχει σ’ ένα τμήμα που έγινε για τους λόγους που λέτε και το Πανεπιστήμιο να το κρίνει αξιόλογο και με 8 μέλη ΔΕΠ και με 7 και με 6 και με 5 να μπορεί να λειτουργήσει. Υπάρχουν και τμήματα όμως λίγα, 3-4, με μηδενικό αριθμό ΔΕΠ, όπως υπάρχουν και τμήματα που ίδρυσε το «Αθηνά» για να λειτουργήσουν του χρόνου, που έρχονται τα ίδια τα Ιδρύματα off the record και μου λένε «δε μπορούμε να το λειτουργήσουμε». Κι εγώ τους λέω «θα σας απευθυνθώ» για να μη μπουν στα μηχανογραφικά αυτά τα τμήματα. Αλλά όχι αυθαίρετα, ζητώ τη γνώμη του Προέδρου του ΤΕΙ και του Πρύτανη και αν αυτός μου εισηγείται ότι δε μπορεί να το λειτουργήσει, δε θα το ανοίξω. Δεν θα καταργηθούν, αλλά μέχρι ν’ αποκτήσει όμως το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ τη δυνατότητα να τα λειτουργήσει, μέχρι τότε δε θα μπαίνουν τα τμήματα αυτά στο μηχανογραφικό για να εισάγονται οι φοιτητές.

Για τις μετεγγραφές των φοιτητών: Ο νόμος, πριν αναλάβω εγώ, έδωσε δικαίωμα μετεγγραφής σε όλους χωρίς κριτήρια, 4 Μαΐου. Κατά μία προσέγγιση που έκανε το Πανεπιστήμιο της Θράκης, ο κ. Ρέμελης, ο προηγούμενος Πρύτανης, δικαίωμα αποκτούν με βάση αυτό το νόμο που ισχύει, σας ξαναλέω, περίπου 40.000 φοιτητές. Πόσοι θα το ασκήσουν δεν ξέρουμε. Θα το ασκήσουν 10.000, 15.000, 20.000 φοιτητές; Τα νούμερα που μόλις είπα, οι αριθμοί που μόλις είπα είναι πάρα πολύ μεγάλοι. Με αυτά τα νούμερα δε μπορούμε να το ρυθμίσουμε για τη μία χρονιά, άρα δεν μπορούμε το πάμε και για τις προηγούμενες. Δε βγαίνει πέρα.

Αρχίζουν οι εγγραφές. Για να μετεγγραφείς πρέπει να εγγραφείς. Πρέπει πρώτα να εγγραφείς και στη συνέχεια να ζητήσεις τη μετεγγραφή σου. Είπαμε στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ και συμφώνησαν, ότι όταν πάει να γραφτεί ο φοιτητής, να δηλώνει αν προτίθεται να ζητήσει τη μετεγγραφή του και πού. Έτσι, μέχρι τις 26 που τελειώνει η προθεσμία της εγγραφής, θα έχουμε εικόνα πόσοι θα ζητήσουν και μέχρι την Πέμπτη, Παρασκευή που θα βγάλουμε και τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, θα ξέρουμε περίπου, με αναλογία δηλαδή θα μπορούμε να προσεγγίσουμε τον τελικό αριθμό.
Αν ο τελικός αριθμός είναι πολύ μεγάλος, δημιουργείται το πρόβλημα με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που θα δεχθούν τα κύματα. Λέγεται ότι θα δεχθούν και άλλου είδους πρόβλημα τα περιφερειακά γιατί από εκεί θα φύγουν οι φοιτητές, άρα θα απερημωθούν. Όμως μ’ ενημερώνει το Υπουργείο ότι φέτος προβλέφθηκε για τα περιφερειακά, 10% με 20% παραπάνω αριθμός εισακτέων.
Οι υπολογισμοί που κάνει ας πούμε το Δημοκρίτειο, κατά την Πρυτανεία του, όχι κατά τη δική μου γνώμη και κατά το ΤΕΙ Καβάλας  είναι ότι θα ζητήσει το 25% των φοιτητών τους μετεγγραφή. Αυτοί είναι οι αριθμοί που δίνουν οι ίδιοι. Αυτό δε σημαίνει απερήμωση του περιφερειακού. Άρα, ελπίζουμε ότι τα περιφερειακά σε σχέση με πέρυσι δε θα θιγούν και οι πόλεις. Γιατί σε δύο περιοχές της χώρας, τα Πανεπιστήμια παίζουν τεράστιο ρόλο και σε άλλα θέματα, αναφέρομαι στη συνοχή της τοπικής κοινωνίας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑