Ειδήσεις

Published on September 22nd, 2014 | by fileto

0

Για τις διώξεις της Ρωμιοσύνης μίλησε ο Πατριάρχης

Στις διώξεις χριστιανών στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, στη δοξολογία που τελέστηκε το πρωί στον Ι. Ν. Παναγίας της Ελευθερώτριας, στο Διδυμότειχο.

Μιλώντας για το νόημα της «άρσης του Σταυρού» και τη σταυρική αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε ότι πολλές φορές η ρωμιοσύνη βίωσε «το μαρτύριον και τον σταυρόν». Τόνισε ότι «ο σταυρός της ζωής μας, οφείλει και πρέπει να είναι παρόμοιος προς εκείνον του Χριστού», δηλαδή, ό,τι υποφέρουμε στον κόσμο αυτό, όσες δοκιμασίες, θλίψεις, περιπέτειες «να τας υποφέρωμεν, μετ αγάπης προς τον Θεόν και προς τον συνάνθρωπον».

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Σουφλί, μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ψυχή όλων μας συγκλονίζεται από βαθειά ικανοποίηση, διότι, σε μία δύσκολη περίοδο για τον τόπο μας, η παρουσία σας μας δίδει παρηγοριά κι ελπίδα».

oikoumenikos_soyfli_20140921_03.jpg

Αμέσως μετά τη δοξολογία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε ειδική τελετή στο δημαρχείο ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Διδυμοτείχου και του επιδόθηκε το Κλειδί της Πόλης, από τον δήμαρχο Π. Πατσουρίδη, ενώ φύτεψε συμβολικά έναν πλάτανο στο προαύλιο του δημαρχείου. “Να το ποτίζετε το δένδρο, να ξανάρθω να το δω”, τους είπε…

Στο Σουφλί, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας συγκίνησε όλους του Σουφλιώτες αφού έκλεισε την αντιφώνηση του όχι με ευχές αλλά με ύμνο της πόλεως:

«Το Σουφλί να ζει πάντοτε ευτυχισμένο στην αγκαλιά της πατρίδος του: “να ζει και να αφήνει μιαν αθάνατη μοσχοβολιά. Με καινούρια μια πνοή, με χαρούμενη ζωή, στης ειρήνης τη γλυκιά αγκαλιά, με αγάπη που σκορπάει τα σκοτάδια”. Και οι κάτοικοί του να σκορπίζουν “τ᾿ ανέσπερο φως, σε νέο καντήλι, με την ψυχή Ωραία Πύλη, και τον κόσμο όλο αδελφό”».

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την συνοδεία του, υποδέχθηκε ο δήμαρχος Σουφλίου κ. Ευάγγελος Πουλιλιός και οι Αρχές του Τόπου. Ο δήμαρχος καλωσόρισε τον Πατριάρχη στο Σουφλί τονίζοντας ότι μεγάλη ευλογία για την Θράκη η επίσκεψη του.

oikoumenikos_soyfli_20140921_02.jpg

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όσο μεταβαίνουμε προς νότια του ευλογημένου τούτου Νομού, διαπιστώνουμε ότι όλοι σας φέρετε εμφανή σημεία της πατρώας ευσέβειας χαραγμένα επί των τιμίων προσώπων σας. Ο πλούτος του Σουφλίου είστε εσείς, τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και θεοευλόγητα, οι παραμένοντες στον ακριτικό τούτο χώρο, εκ του ο οποίου ο περίπυστος ποταμός Έβρος απέχει λίγα χιλιόμετρα», πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ στις ομιλίες και στις επισκέψεις του στις πόλεις της Θράκης παραβρίσκονται ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδας μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας Αλ. Δερμεντζόπουλος, τοπικοί μητροπολίτες, βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κ.α.

Από τον/την salonicanews


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑