Ειδήσεις

Published on October 7th, 2014 | by fileto

0

Αμφίπολη, Θάσος, Φίλιπποι, Βεργίνα, Σαμοθράκη

Σημεία αναφοράς της ιστορίας της Μακεδονίας οι πόλεις, Αμφίπολη, Θάσος, Βεργίνα, Φίλιπποι, Σαμοθράκη.

Ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Θεόδωρος Μαυρογιάννης, μιλώντας στην εκπομπή Ανατροπή του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega, επανέλαβε την πεποίθησή του πως στον τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένος ο στρατηγός και στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνας.

Ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε βέβαιος πως πρόκειται για ένα μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα, συμφωνώντας με την επικεφαλής των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά Κατερίνα Περιστέρη.

«Εγώ εκτιμώ ότι το μνημείο πρέπει να οικοδομήθηκε μεταξύ του 322 και του 318 π.Χ.. Φυσικά πρέπει να περιμένουμε την επιβεβαίωση από τυχόν κεραμικά κ.λπ.. Εδώ όμως, υπάρχει μια ψευδοϊσόδομη τοιχοποιία, η οποία χρονολογείται με ακρίβεια. Αυτή η τοιχοποιία δεν είναι περίβολος, δεν είναι αναλημματικός τοίχος, είναι το κρηπίδωμα με την επίστεψη του Τύμβου και υπάρχει παρόμοιο δείγμα των τοίχων του οικοδομήματος της Σαμοθράκης που ονομάζεται “Ιερό”. Εκεί χρονολογείται. Υπάρχει επιγραφή, 323-317 π.Χ.» υποστήριξε ο κ. Μαυρογιάννης που δήλωσε απόλυτα σύμφωνος με τις εκτιμήσεις της Κ. Περιστέρη για τη χρονολόγηση του τάφου: «Εγώ συμφωνώ απολύτως με τη χρονολόγηση του τάφου στο 325-300 π.Χ.».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαιολογίας, ένα από τα στοιχεία που μαρτυρά την ταυτότητα του ενοίκου του τάφου είναι οι Καρυάτιδες, οι οποίες όπως υποστήριξε, παραπέμπουν στοντόπο καταγωγής του Ηφαιστίωνα, την Αθήνα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑