Διεθνείς

Published on October 14th, 2014 | by fileto

0

Ρώσικο σχολείο θα ανοίξει στην Αλεξανδρούπολη

Εβδομάδα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού οργανώθηκε στην Ελλάδα (3-8 Οκτωβρίου) στα πλαίσια του κρατικού προγράμματος στήριξης των ρωσόφωνων.

Στην Ελλάδα ζούν 800 χιλ. ρωσόφωνοι και βασικός στόχος ήταν να έρθουν πιο κοντά και να λάβουν πληροφορίες για την εκμάθηση της γλώσσας.

Η οργάνωση της Εβδομάδας ρωσικής γλώσσας έγινε με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ρωσικών Σχολείων της Ελλάδας με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Συνεργασίας (Rossotrudnichestvo) και του Συντονιστικού Συμβουλίου των Ρώσων Συμπατριωτών.

Οι αφιερωμένες στην ρωσική γλώσσα και στο ρωσικό πολιτισμό εκδηλώσεις έγιναν σε μια σειρά από ελληνικές πόλεις. Στην Αλεξανδρούπολη, στο Λουτράκι, στην Κατερίνη, στην Πάτρα, στο Βόλο. Το κύριο μέρος του προγράμματος, όμως,  διεξήχθη στην Αθήνα, στο Ρωσικό Κέντρο Επιστημών και Πολιτισμού.

Εδώ οργανώθηκαν διασκέψεις με θέμα τη δημιουργία και ανάπτυξη «ρωσικών σχολείων», σεμινάρια για δασκάλους, συναντήσεις με ειδικούς από τη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, καθώς και διαλέξεις και συζητήσεις.

Για τα παιδιά οργανώθηκαν διαγωνισμοί, ενώ οι μαθητές πραγματοποίησαν μια συναυλία για τους καθηγητές.

Κατά τις εκδηλώσεις της Εβδομάδας, ανακοινώθηκε ότι άνοιξαν δυο παραρτήματα κυριακάτικων «ρωσικών σχολείων», όπου τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν ρωσικά, χορούς, μουσική και ζωγραφική.

ρωσικό σχολείο

Στα πλαίσια της Εβδομάδας ανακοινώθηκε ότι άνοιξαν δυο νέα παραρτήματα «ρωσικών σχολείων» στην Ελλάδα, στη Σχολή Μωραΐτη στην Αθήνα και στο Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο.

Όπως ανέφερε στο RIA Novosti η πρόεδρος του Συμβουλίου Ρωσικών Σχολείων της Ελλάδας, Ναντέζντα Παναγιώτου, στην Ελλάδα λειτουργούν πλέον 18 κυριακάτικα σχολεία ρωσικής γλώσσας, όχι μόνο παραρτήματα του Συμβουλίου, αλλά και άλλα.

Η ίδια διευθύνει το σχολείο «Ιδιοφυΐα» και είναι επικεφαλής του κοινωνικού πανελλήνιου οργανισμού ρωσικού πολιτισμού «Α. Πούσκιν».

Το νέο παράρτημα του σχολείου της άνοιξε σε ένα από τα παλαιότερα και σεβαστά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αθήνας, στη Σχολή Μωραΐτη, την οποία ίδρυσε περισσότερα από 70 χρόνια πριν ο γνωστός φιλόλογος.

Σήμερα, «ρωσικά σχολεία» λειτουργούν κυρίως στην Αττική. Η κ.Παναγιώτου ευελπιστεί ότι θα ανοίξουν παραρτήματα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εκεί όπου θα βρεθούν δάσκαλοι. Όπως επισημαίνει, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά με τους εκπαιδευτικούς και μόλις αυτοί είναι διαθέσιμοι, ξεκινούν οι εργασίες.

Σύντομα, προσθέτει, θα ανοίξει ρωσικό σχολείο στο Ρέθυμνο, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα αρχίσει να λειτουργεί παράρτημα στην περιοχή της Γλυφάδας.

Η Παναγιώτου ανέφερε τέλος ότι σύντομα οι μαθητές σε πολλά σχολεία της Ελλάδας θα μπορέσουν να λάβουν ρωσικό απολυτήριο.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μαζί με το παράρτημα του MGIMO στο Οντιτσόβο της περιφέρειας Μόσχας. Τα μαθήματα θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα βάσει του προγράμματος του ρωσικού σχολείου, και δυο φορές το χρόνο δάσκαλοι από τη Ρωσία θα μεταβαίνουν για τις εξετάσεις των παιδιών στην Ελλάδα.

http://gr.rbth.com/society/2014/10/13/anoigoyn_synexo_rosika_sxoleia_stin_ellada_33159.html


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑