Ειδήσεις

Published on October 17th, 2014 | by fileto

0

Εντοπίστηκε το target group του εποχικού τουρισμού για ΑΜΘ

Πολύ καλά το γνωρίζουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης ότι η περιφέρειά μας εμφανίζει σημαντικά πιο χαμηλή εποχικότητα άφιξης τουριστών μετά το καλοκαίρι, από τις νότιες περιοχές της Ελλάδας.

Η πτώση του εσωτερικού τουρισμού που ήταν στήριγμα για τις περιοχές που ήταν πόλοι έλξης το Φθινόπωρο, τον Χειμώνα και την Άνοιξη, εντείνουν το πρόβλημα και πρέπει να προχωρήσουμε σε αναζήτηση της ομάδας στόχου για την προσέλκυση τουριστών από το εξωτερικό.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων με επιστημονικό υπεύθυνο το Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Γεράσιμο Ζαχαράτο, για την εποχικότητα του τουρισμού στην Ελλάδα, παρόλο που η όξυνση του φαινομένου της εποχικότητας αφορά όλες τις χώρες- Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Κύπρο- στην Ελλάδα το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο,  οι τουρίστες με την υψηλότερη εποχικότητα προέρχονται από την Τσεχία, την Πολωνία, τη Νορβηγία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Δανία, ενώ τη χαμηλότερη εποχικότητα εμφανίζουν οι τουρίστες που προέρχονται από την Κύπρο, την Ιαπωνία, την Τουρκία, την Κίνα, τη Βουλγαρία και τις ΗΠΑ.

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι χώρες προέλευσης τουριστών με χαμηλή εποχικότητα εμφανίζουν σχετικά χαμηλά μερίδια συμμετοχής στο σύνολο των τουριστών (με εξαίρεση τις ΗΠΑ). Επιπλέον, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία, χώρες με τα υψηλότερα μερίδια αφίξεων σε καταλύματα στην Ελλάδα (οι οποίες μάλιστα σαν σύνολο αντιπροσωπεύουν το 39,4% των αφίξεων) εμφανίζουν εποχικότητα υψηλότερη από τη μέση εποχικότητα του εισερχόμενου τουρισμού.

Με βάση τις αφίξεις πάντως, τον Αύγουστο λαμβάνει χώρα το 21,68% των αφίξεων, το τετράμηνο Ιουνίου- Σεπτεμβρίου το 69,68% και το εξάμηνο Μαϊου- Οκτωβρίου το 86,5%.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑