Ειδήσεις

Published on October 31st, 2014 | by fileto

0

Μια εκδήλωση που έδωσε πολιτικά μηνύματα

Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, σε σύναξη καραμανλικών, εξάλλου, εξελίχθηκε χθες το βράδυ της Πέμπτης εκδήλωση για τη συνταγματική αναθεώρηση στο ΕΒΕΑ, όπου διατυπώθηκαν προτάσεις που δεν ακολουθούν και την κεντρική αναθεωρητική πρόταση που έχει παρουσιάσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Δημήτρης Σιούφας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ευάγγελος Αντώναρος, ενώ ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος ήταν εκ των βασικών ομιλητών, αμφισβήτησε τη χρησιμότητα της κομματικής πρότασης για καθιέρωση ασυμβιβάστου ανάμεσα στις ιδιότητες του βουλευτή και του υπουργού.

Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε και ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, επισημάνθηκε η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα συναινετικό περιβάλλον για την αναθεώρηση – θέση που προβάλλει έντονα την τελευταία περίοδο η καραμανλική πτέρυγα, πιέζοντας ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου για έναν δίαυλο επαφής με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης έθεσε μια δέσμη προτάσεων στον δημόσιο διάλογο, η οποία μεταξύ των άλλων περιελάμβανε και θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας και την συνταγματική προστασία της ελληνικής γλώσσας.

Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών επικέντρωσε τις προτάσεις του σε τρεις άξονες.

Πρώτον έδωσε σημασία στο «οικονομικό σύνταγμα» και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ευελιξίας ελληνικής αγοράς φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόταση για την πρόβλεψη αρχής σταθερή ρήτρας φορολογικού συστήματος. Επίσης μίλησε για μεικτά ή ιδιωτικά πανεπιστήμια με παράλληλη προστασία για τη δημόσια παιδεία. Δεύτερος υπογράμμισε τη σημασία των θεσμικών ζητημάτων. Είπε χαρακτηριστικά ότι η πολιτική αντί να παράγει αποτελέσματα μεταβλήθηκε σε τέχνη δημοσίων σχέσεων. Αν η τεχνοκρατία αφεθεί ελεύθερη, πρόσθεσε, θα δημιουργήσει το κράτος των εξειδικευμένων ηλίθιων, αν κυριαρχήσει η αγορά θα δημιουργήσει διαπλοκή και αν η πολιτική κυριαρχήσει στην αγορά θα πάμε σε φαινόμενα σοβιετίας.

Αναφέρθηκε στην  θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας και ζήτησε την επανεξέταση από μηδενική βάση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η πενταετής κοινοβουλευτική θητεία και μίλησε για απόλυτη διάκριση βουλευτών και υπουργών. Τέλος ο κ. Στυλιανίδης στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της εθνικής πολιτιστικής μας ταυτότητας και έθεσε δύο βασικούς στόχους: την συνταγματική προστασία της γλώσσας και την επανασύνδεση με την μητρόπολη του ελληνισμού της διασποράς.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑