Ειδήσεις

Published on November 24th, 2014 | by fileto

0

Ξενοδοχείο 5* παλιά καπναποθήκη στη Δράμα

Ανοίγει προσεχώς τις πύλες της η μοναδική καπναποθήκη που βρίσκεται στην Αγία Βαρβάρα της Δράμας και έχει μετατραπεί σε ένα πολυτελές 5στερο ξενοδοχείο.

Όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα της η εταιρεία που έχει αναλάβει την ανακατασκευή της, Ταχυδομή, πρόκειται για παραδοσιακό κτίριο 7.500 τ.μ. στο κέντρο της Δράμας το οποίο με άδεια ΕΟΤ προορίζεται για Ξενοδοχείο 5*, με άδεια αρχαιολογίας, με μελέτη βιωσιμότητας και κατατεθειμένη οικονομική μελέτη στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για επιδότηση. Έχουν γίνει όλες οι αρχιτεκτονικές μελέτες από την 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες.

Βρίσκεται στην Αγία Βαρβάρα και είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο, η καπναποθήκη και τα γραφεία. Είναι αξιόλογο αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Αυστριακού αρχιτέκτονα Konrad von Vilas. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής ειδικής χρήσης και λειτουργίας.

Η σύνθεση του κτιρίου είναι αποτέλεσμα των γενικότερων τάσεων που επικρατούν στην αρχιτεκτονική την εποχή εκείνη. Το 1924 ο Ελβετό-εβραίος καπνέμπορος Hermann Spierer αγόρασε δύο οικόπεδα δίπλα στα νερά της Αγίας Βαρβάρας για λογαριασμό της ομόρρυθμης εταιρείας «Έρμαν Σπήρερ και Σια». Στα οικόπεδα αυτά κτίστηκε από τον Konrad vοn Vilas μια τεράστια καπναποθήκη («ουρανοξύστης Σπήρερ» κατά τον τύπο της εποχής).

καπναποθήκη Δράμα ξενοδοχείο 2

Πρόκειται για ένα πολυώροφο κτίσμα με ορθογώνια κάτοψη και αναλογίες πλευρών. Το ισόγειο διαιρείται δια μέσου μιας εγκάρσιας τοιχοποιίας σε δυο τμήματα με ανεξάρτητες για το καθένα εισόδους.

Για την κατακόρυφη μεταφορά των δεμάτων του καπνού έχει προβλεφτεί η εγκατάσταση ανελκυστήρα. Στην ανατολική πλευρά του κτιρίου και σε επαφή με αυτό βρίσκεται το μικρότερο σε όγκο και έκταση κτίριο των γραφείων της εταιρείας.

καπναποθήκη Δράμα ξενοδοχείο 3

Η καπναποθήκη χρησιμοποιήθηκε για την επεξεργασία καπνού. Στις 20 Ιανουαρίου 1932 αγόρασε το κτίσμα η «Αυστροελληνική Εταιρεία Καπνού Α.Ε.», η οποία συνέχισε σ’ αυτό την επεξεργασία καπνού. Το 1974 η επεξεργασία καπνού σταμάτησε, όπως και σε όλα σχεδόν τα καπνομάγαζα της Δράμας, και το κτίριο χρησιμοποιήθηκε από τότε μόνο σαν αποθήκη καπνών.

Σήμερα το ιστορικό αυτό κτίριο βρίσκεται υπό την διαχείριση της εταιρίας Εργοεπισκευές Α.Ε. η οποία έχει δημιουργηθεί για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου ακινήτου. Η εταιρία είναι απολύτως καθαρή χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις.

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑