Άποψη - Γνώμη

Published on November 29th, 2014 | by fileto

0

Φιλελευθερισμός αλά Γκρέκα

Αυτές τις μέρες κάθομαι και σκέφτομαι όλες αυτές τις προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς από τους κεντροδεξιούς κυβερνώντες να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ιδιωτικοποίηση των πάντων στην Ελλάδα.

Αυτές τις σκέψεις ήρθε μια είδηση να μου τις διεγείρει και να τις ανατρέψει και δεν είναι άλλη από την πρόταση που έκανε γνωστό γερμανικό επενδυτικό φαν μαζί με τον Κυκλαδίτη Κοπελούζο για να πάρει τα πρώτα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας για 40 χρόνια.

Το φαν αυτό, η ομάδα επιχειρήσεων δηλαδή που θα αποκτήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κρατικών μας αεροδρομίων, ανήκει στο Κρατίδιο της Έσσης Γερμανίας και στον δήμο της Φραγκφούρτης, με άλλα λόγια στο Γερμανικό Δημόσιο.

Αυτή η είδηση από μόνη της ανατρέπει όλη αυτή την φρικτή παπαρολογία που μας είχανε πιπιλίσει τα τελευταία χρόνια περί αδιέξοδης άκρατης ιδιωτικοποίησης των πάντων στην Ελλάδα, που ήταν δήθεν η τελευταία κουμουνιστική χώρα της Ευρώπης και που τελικά δεν ήξερε σε ποια βάρκα πατάει.

Όλα ψέματα και όλα ουτοπίες.

Στην χώρα μας ιδιωτικοποιήθηκαν οι καλές εταιρείες που θα μπορούσαν αν είχαν μια χριστή διαχείριση να αποτελέσουν την αρχή της ανάπτυξης στην Ελλάδα της κρίσης.

Πούλησαν τον κερδοφόρο ΟΤΕ, κομμάτιασαν την ΔΕΗ, έδιωξαν την ΕΥΔΑΠ, σιώπησαν την ΕΡΤ ως αμαρτωλή και ξεπεσμένη κι όλα αυτά όταν οι ίδιοι οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις τις επιχειρήσεις αυτές τις ρουσφετολόγησαν, τις ξεκλήρισαν και φυσικά τις απαξίωσαν για να τις δώσουν μπιρ παρά στους ιδιώτες.

Και που έκλεισαν την ΕΡΤ τι έγινε; Έφτιαξαν μια πιο αμαρτωλή και ύποπτη επιχείρηση που την ονόμασαν ΝΕΡΙΤ, με συμβάσεις και χαράτσι μέσω ΔΕΗ.

Ο ΟΤΕ πήγε στους Γερμανούς της Deutschen Telekom AG που πήραν έτοιμη μια κερδοφόρα επιχείρηση, η ΔΕΗ κόπηκε στα τρία και διαλύεται μέχρι να πάει κι αυτή κομμάτι – κομμάτι στους ιδιώτες και έπεται συνέχεια.

Η ανάπτυξη αργεί να έρθει φυσικά και δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψει μια χώρα που όλα πουλιούνται με το κομμάτι σε επιχειρήσεις κρατικές κυρίως της Γερμανίας όπως θα καταλήξει και η ΔΕΗ στα χέρια τους.

Μα δεν χρειαζόταν να γίνει όλη αυτή η φασαρία, μιας και από την αρχή μπορούσαν να πουλήσουν τα πάντα στην Γερμανία όλη την χώρα και να τελειώναμε μια και καλή, χωρίς μνημόνια και άλλες αηδίες.

Και για να αντιληφθούμε το μέγεθος της απατηλής εικόνας που μας έχουν πλασάρει τόσα χρόνια αρκεί να δούμε το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες έχουν καταλήξει σε ένα απίστευτο φιάσκο.

Στα τελευταία τρία χρόνια λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ έχουν συγκεντρωθεί έσοδα περίπου 3 δισ. ευρώ. Το 1/3 όμως προήλθε από τα κεφάλαια που πλήρωσε ο ΟΠΑΠ για να λάβει τις άδειες για τα VLTs και την ανανέωση του μονοπωλίου. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και τα 600 εκατ. της πώλησης του 33% του οργανισμού, τότε το 50% των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ προέρχονται από μία μόνο εταιρεία. Κανείς δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος από αυτό το αποτέλεσμα, αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι η Πορτογαλία που έζησε και αυτή το «μαρτύριο» του Μνημονίου έχει σχεδόν τα διπλάσια έσοδα.

Αυτά λένε τα golden boys  του υπουργείου Οικονομικών τα οποία έχουν αποτύχει σε όλα σχεδόν τα πλάνα τα οποία δήθεν η Τρόικα τους έχει βάλει εδώ και χρόνια να πραγματοποιήσουν.

Άρα αέρας κοπανιστός σε όλα όσα μας ξεφουρνίζουν εδώ και χρόνια, μας καταδικάζουν σε ατελέσφορα μέτρα δήθεν εξ ονόματος της Τρόικας και μας δουλεύουν κανονικά.

Ψέματα, ψέματα, ψέματα…

Και βγαίνει η γνωστή και μη εξαιρετέα κ. Βούλτεψη για να μας πείσει ότι για όλα τα δεινά της χώρας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ συνεπικουρούμενη από τον γνωστό επίσης Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος κι αυτός με τη σειρά του δεν πιστεύει πια τα όσα υποστηρίζει.

Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια όπως λέει ο σοφός Ελληνικός λαός και σώνεται πια ο χρόνος που το κάνει αληθοφανές.

Το ναυάγιο των συζητήσεων στο Παρίσι ήταν προδιαγεγραμμένο και οι κάθε λογής διαπραγματευτές που πρόχειροι όπως πάντα παίζουν με τη ζωή των πολιτών χωρίς να τους νοιάζει, θα πρέπει κάποια στιγμή να λογοδοτήσουν στον Ελληνικό λαό για τα πεπραγμένα τους.

Όχι δεν είναι λύση η αντεκδίκηση αλλά η δικαιοσύνη θα πρέπει κάποια στιγμή να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του λαού τω λαό.

Όσο για την φιλελεύθερη χρυσόσκονη με την οποία πασπαλίζονται μία λύση υπάρχει …πίσσα και πούπουλα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑