Ειδήσεις

Published on January 12th, 2015 | by fileto

0

Μια Καβαλιώτισσα ψάχνει τον σκελετό της Αμφίπολης

Μια από τις δύο ανθρωπολόγους που μελετούν τον σκελετό που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι Καβαλιώτισσα και δεν είναι άλλη από την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σέβη Τριανταφύλλου.

Η Σέβη Τριανταφύλλου μετά την απόκτηση του πτυχίου της από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. έκανε μεταπτυχιακό στην Προϊστορική Αρχαιολογική στο ίδιο τμήμα και συνέχισε τις σπουδές της με διδακτορικό στην Οστεολογία, στην Παλαιοπαθολογία και στην Ταφική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στην Αγγλία, ενώ από το 2011 διδάσκει στο Α.Π.Θ.

Τριανταφύλλου Σέβη

Έχει εργαστεί σε Εφορείες ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας και έχει αποκτήσει τεράστια εμπειρία ανασκαφής, καταγραφής, μελέτης και δημοσίευσης σκελετικών καταλοίπων. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα ξένων πανεπιστήμιων και αρχαιολογικών σχολών στη Μακεδονία, Πελοπόννησο και στην Κρήτη (Νεολιθικά Παλιάμπελα, Νεολιθικός Μακρύγιαλος, ΥΕ Αγία Σωτήρα Νεμέας, ερευνητικό Πρόγραμμα για τη ΜΗ Αργολίδα, ΠΜ θολωτοί τάφοι Μ Οδηγήτριας, ΠΜ/ΜΜ Πετράς κλπ). Υπήρξε υπότροφος J. L. Angel στο Εργαστήριο Wiener της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και μεταδιδακτορικών υποτροφιών ΙΚΥ και ΙΝΣΤΑΠ. Πρόσφατες εργασίες της περιλαμβάνουν τη δημοσίευση προϊστορικών ταφικών συνόλων από την Κρήτη, Πελοπόννησο και Μακεδονία, του ομαδικού τάφου του 4ου αι. π.Χ. από τη Πύδνα καθώς και αναλύσεις σταθερών ισοτόπων με βασικό άξονα τα ζητήματα διατροφής από τη ΜΕ Αργολίδα και την προϊστορική Μακεδονία. Επιπλέον, από το 2008 και εξής, έχει εμπλακεί ενεργά στο ερευνητικό πρόγραμμα του Πετρά Σητείας σε ό,τι αφορά την ανασκαφή, μελέτη και δημοσίευση των ανθρώπινων σκελετικών καταλοίπων της ΠΜ/ΜΜ βραχοσκεπής και των ταφικών κτηρίων.

Μετά την ανθρωπολογική μελέτη αναμένεται να γίνουν ιστοτοπικές αναλύσεις – πιθανόν στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Δημόκριτου-, οι οποίες θα δώσουν πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες και το περιβάλλον στο οποίο έζησε ο νεκρός, καθώς και ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα -14 για το πότε ακριβώς έζησε, με απόκλιση ωστόσο 100-150 χρόνων.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑