Άποψη - Γνώμη

Published on February 8th, 2015 | by fileto

0

Κυβέρνηση Τσίπρα μια πρώτη ανάγνωση

Άκουσα με προσοχή τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πραγματικά δεν ένοιωσα τίποτε.

Καλά τα είπε. Μας παρουσίασε το όραμά του για μια νέα Ελλάδα, όλα καλά και άγια αλλά όπως και να το κάνουμε για να ζωντανέψει η ελπίδα μας γιαυτή τη νέα Ελλάδα που όλοι ονειρευόμαστε και θέλουμε πρέπει να την δούμε στην πράξη.

Όλοι και σίγουρα είναι λίγοι εκείνοι που θεώρησαν αρνητική την άποψή του ότι η χώρα αυτή θα πρέπει να γίνει ένα κράτος με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, θεωρούν ότι το σάπιο και το διεφθαρμένο πρέπει να φύγει και στη θέση του να ανοικοδομηθεί ένα υγιές μοντέλο ανάπτυξης που να δίνει θέση σε ένα καλύτερο μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε έναν παραλογισμό που ξεκινούσε από τις ενδοτικές πολιτικές επιλογές που μας έφερε σε ένα φαύλο κύκλο τροφοδοτούμενης κρίσης και από το εξωτερικό και από την ντόπια ολιγαρχία.

Θα πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξουν τα κιτάπια και να δούμε ποιος και για ποιόν λόγο, και με ποιόν σκοπό έφερε τους Έλληνες στο χείλος του γκρεμού.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει και αυτοί που σήμερα διαχειρίζονται τα πράγματα της χώρας να αποδείξουν εν τοις πράγμασι ότι αυτό που συμβαίνει είναι για το καλό μας.

Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη ανάμεσα στον τρόπο με τον οποίο η κρίση μοιράζει τα «καλούδια» της.

Αυτονόητο είναι ότι πρέπει η απασχόληση να γίνει εργασία και να περιφρουρηθούν όλα όσα οι εργαζόμενοι κέρδισαν, αλλά από την άλλη θα πρέπει και ο μεροκαματιάρης πια επαγγελματίας να μπορεί να ζει την οικογένειά του χωρίς να κινδυνεύει να ψάχνει σαπούνι και σχοινί για να κρεμαστεί.

Είναι ορθολογισμός να πληρώσουν την κρίση όσοι κέρδισαν από την κρίση.

Είναι παραλογισμός όμως να θανατωθούν ή να πληγωθούν όσοι ζημιώθηκαν από την κρίση.

Πολύ σωστά τα όσα είπε ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι θα γίνει εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή για να διερευνήσει πως επιβλήθηκαν τα μνημόνια και πως φτάσαμε ως εδώ.

Πολύ σωστά να διερευνηθούν ποιοι είναι εκείνοι που ρούφηξαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και να πάνε φυλακή αν έβαλαν εκεί που δεν έπρεπε την υπογραφή τους.

Ναι να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι ήταν ως υπουργοί ενδοτικοί στην Τρόικα και αμπάριζα συμφωνούσαν με όσα τους έλεγαν να κάνουν, χωρίς να έχουν το θάρρος να διαφωνήσουν.

Μπορούσαν άλλωστε να το κάνουν και να διασώσουν την υπόληψή τους, παρά να ξεπουλούν μπιρ παρά την πατρίδα και να υποθηκεύουν το μέλλον μας για μια καρέκλα.

Από κει και πέρα όμως κάθε ανατροπή θα πρέπει να γίνεται ρεαλιστικά και με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

Πέρα από την τιμωρία θα πρέπει να υπάρξει και πρακτικό πνεύμα με φάρμακο τα μέτρα που θα επουλώσουν τις βαθιές πληγές των αδύναμων.

Καλό μέτρο το 751 ευρώ μισθός, καλή η δικαιοσύνη των ευκαιριών μεταξύ νέων και μεγάλων, αλλά το θέμα είναι να υπάρξει εργασία για όλους ή για τους περισσότερους.

Ευρώ η δραχμή, μαύρο ή άσπρο ο ελληνικός λαός αποφάσισε να δώσει μια μεγάλη ευκαιρία, έστω και τσιγκούνικα (και καλά έκανε) να δει μια χαραμάδα ελπίδας.

Τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι τέλεια και ουσιαστικά για την χειμαζόμενη Ελλάδα του Σαμαρά και του Βενιζέλου, οι οποίοι αν είχαν το πολιτικό ανάστημα της μέχρι τώρα πορείας τους θα είχαν παραιτηθεί το ίδιο το βράδυ των εκλογών.

Το ζήτημα είναι να υλοποιήσει αν όχι όλα τα μισά, το ένα τέταρτο και θα είμαστε ευτυχισμένοι, αλλά πάνω από όλα να μας δώσει κουράγιο και ελπίδα, να μπορέσουμε σε ρεαλιστικό μονοπάτι να εργασθούμε και να ζήσουμε τις οικογένειές μας, και να δώσουμε μια σταγόνα αισιοδοξίας στα παιδιά μας τα οποία είναι πιο θετικά στην μεγάλη αλλαγή που προτείνει ο Αλέξης.

Προχωράμε με συγκρατημένη αισιοδοξία και αναμένουμε με μεγάλη καρτερία, τα πρώτα δείγματα γραφής.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑