Άποψη - Γνώμη

Published on February 13th, 2015 | by fileto

0

Αμηχανία ΝΔ μπροστά στο φαινόμενο Τσίπρας

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

Συνεχίζονται τα γεύματα, τα δείπνα και οι ζυμώσεις στη ΝΔ μετά το απογοητευτικό αν και αναμενόμενο αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο κυβερνητικός εταίρος του Βαγγέλης Βενιζέλος βρίσκονται ακόμη στις καρέκλες τους.

Για το ΠΑΣΟΚ τι να πει κανείς, εφόσον πια και με πρόσφατες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι την επόμενη φορά προφανώς αν δεν αλλάξει συνήθειες, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεπεράσει ακόμη και το ταπεινό 3%, όπως και το Κίνημα του κ. Παπανδρέου Γεωργίου του Ανδρέα.

Πάμε στον δεύτερο πυλώνα πολιτικής στην χώρα μας και κύριο που ακούει στο όνομα ΝΔ και δημοσκοπικά σήμερα είναι ακόμη και πίσω από το 20%, μια που οι θυμωμένοι οπαδοί της που την ψήφισαν και στις τελευταίες εκλογές, γουστάρουν τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, γιατί προσπαθεί για τα αυτονόητα.

Οι ψηφοφόροι έχουν θυμώσει πολύ με την συμπεριφορά του Αντώνη Σαμαρά, που δεν παρέδωσε στο Μαξίμου, που συνεχίζει να φέρεται σαν τσατισμένο παιδί για την νίκη του Τσίπρα, που ακόμη και οι ομιλίες του στην Βουλή είναι κατώτερες των περιστάσεων και του χαρακτήρα της ΝΔ.

Οι ψηφοφόροι έχουν θυμώσει με το ότι μετά το καμπανάκι των Ευρωεκλογών ο ίδιος και οι συνεργάτες του, αντί να κάνουν κινήσεις που να δώσουν ελπίδα στη μεσαία τάξη ώστε να ακουμπήσουν πάνω της, εκείνοι έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο, συνεχώς λεκτικές επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με ντουντούκες αναξιόπιστα στελέχη και κλίμα τρόμου που φυσικά ήταν η ταφόπλακα της παράταξης.

Παράλληλα μέτρα που στράγγιξαν τους πολίτες, κούφια λόγια και το κυριότερο μηδέν ύφος και ήθος εξουσίας, μια και με ύφος Αντουανέτας έβγαιναν ορισμένοι σαμαροφύλακες και τροικανοφύλακες και τα έβαζαν με τον κόσμο που πονούσε από τις επιλογές τους.

Θα έπρεπε ο Αντώνης Σαμαράς να είχε παραιτηθεί από το βράδυ των εκλογών και να σταματούσε να παραμυθιάζει τους συνομιλητές του με «αριστερές παρενθέσεις» και τα ρέστα.

Σίγουρα η ΝΔ πάει για νέο αρχηγό, αλλά έλα που εμφανίστηκαν πολλά δελφίνια στην πισίνα!

Η όλη κατάσταση θυμίζει δελφινάριο και ο μόνος που μπορεί να βάλει τάξη στα πράγματα για να σταματήσουν να ονειρεύονται αρχηγίες ακόμη και αποτυχημένοι υπουργοί, είναι ο Κώστας Καραμανλής. Τελεία και παύλα.

Το να προσπαθούν να φτιάξουν έναν αντιτσίπρα σήμερα στη ΝΔ είναι τόσο επικίνδυνο που από σοβαρό μπορεί να γίνει γελοίο σε δευτερόλεπτα.

Η ΝΔ είναι κόμμα αρχών και έτσι πρέπει να παραμείνει, όσο κι αν χρειαστεί για να πετύχει να πάρει πίσω την εμπιστοσύνη των οπαδών και φίλων που απώλεσε.

Κεντρώος προσανατολισμός, απαλλαγή από ακροδεξιά βαρίδια τα οποία ούτως ή άλλως θα απομακρύνει το ίδιο το εκλογικό σώμα και θα τα απομονώσει σε ένα λογικό ποσοστό, κύρος στην Ευρώπη και στην διεθνή σκηνή, αποδοχή από τον μέσο ψηφοφόρο (οποιουδήποτε κόμματος και επιλογών), στρωτό κατανοητό λόγο, να είναι αποδεκτός από το μεγαλύτερο ποσοστό στελεχών του κόμματος και το κυριότερο με ένα αξιοπρεπές και όχι λαμογιατζίδικο περιβάλλον συνεργατών.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει να κάνει τόσο δύσκολο έργο που αν δεν έχει τις σωστές αντοχές, γρήγορα θα δείξει σημάδια κόπωσης και λαθών.

Το στελεχιακό της δυναμικό δεν είναι δοκιμασμένο, εκτός αν θελήσει να ακουμπήσει στο στελεχιακό δυναμικό του παλιού ΠΑΣΟΚ (το οποίο θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην διαχείρισή του).

Ακόμη η δαιδαλώδης δημόσια διοίκηση όσο κι αν έχεις εσύ ως κυβέρνηση καλές προθέσεις, μπορεί να σου δημιουργήσει πολλά προβλήματα εφόσον είναι το θηλύκι που κουμπώνει στον πολίτη.

Για να μπορέσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κερδίσει στα σημεία τον «αντίπαλο» θα πρέπει ως πιο έμπειρη να αντιδρά με σωστά ανακλαστικά και με έξυπνο τρόπο που να δίνει πάσες στο πέρασμα της επικοινωνίας της στους πολίτες για να συγκρίνουν σύντομα και σωστά.

Αν κάνει το λάθος της εσωστρέφειας του 80 μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ θα αργήσει να ανακάμψει και θα προσπαθεί να πείθει τους ψηφοφόρους της με διχαστικά και φοβικά διλλήματα, τα οποία είδαμε που οδηγούν.

Αυτή τη χρονική πολιτικά στιγμή υπάρχει ένα στοίχημα για τη ΝΔ που πρέπει να το κερδίσει, όχι αντιγράφοντας, αλλά δημιουργώντας ένα νέο προφίλ με έναν γερό αρχηγό, απαλλαγμένο από την κακοφορμισμένη λεοντή των μνημονίων και όχι σε αντιπαράσταση με την εικόνα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πέρα από τα γεύματα και τα ξεπερασμένα τζάκια τα οποία θέλουν σώνει και καλά να θεωρούν προσωπικό ακίνητό τους τη ΝΔ, θα πρέπει  η επιλογή αρχηγού να γίνει δημοκρατικά από τη βάση, τίμια, με λογική και με σύγχρονο τρόπο.

Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, τότε η χώρα θα χάσει μια και στην επιτυχία της και στην ελπίδα πρέπει να υπάρχουν δύο γεροί παίχτες που θα ιδρώνουν για τη φανέλα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑