Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 2nd, 2015 | by fileto

0

23 Μαρτίου η δίκη για το Βατοπέδι χωρίς πολιτικούς

Η γνωστή υπόθεση που έγινε σήριαλ, έριξε σκούρο σε κυβερνήσεις και ανακάτεψε πολιτικά πρόσωπα ενώ απασχόλησε δύο εξεταστικές και μία προανακριτική επιτροπή, έφερε στο εδώλιο 14 άτομα, με πρωταγωνιστές τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο, πήρε αναβολή για τις 23 Μαρτίου.

Το δικαστήριο προχώρησε σε διακοπή προκειμένου να οριστεί άλλη δικαστική αίθουσα, ώστε να μπορεί να διεξαχαχθεί η διαδικασια με τα 13 πρόσωπα που κάθονται στο εδώλιο – έχει αποβιώσει μία εκ των κατηγορουμένων – και τους συνηγόρους τους.

Σημείο αναφοράς και μήλο της έριδος, η λίμνη Βιστονίδα στα σύνορα των νομών Ροδόπης και Ξάνθης και οι παραλίμνιες εκτάσεις, τις οποίες η Μονή Βατοπεδίου υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της με αυτοκρατορικά Χρυσόβουλα.

Όπως είναι γνωστό η δικαστική διερεύνηση άρχισε το 2008 μετά τις καταγγελίες για παράνομες ανταλλαγές της λίμνης με φιλέτα του δημοσίου παρά το γεγονός ότι υπήρχε αμφισβήτηση γύρω από την κυριότητα της μονής στη λίμνη και τις παραλίμνιες.

Η Ιερά Μονή Βατοπεδίου είχε μάλιστα προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας τότε την κυριότητα αλλά πριν βγει η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Ξάνθης, ο τότε υπουργός Οικονομικών είχε υπογράψει την παραίτηση του δημοσίου από τις αξιώσεις του, στηριζόμενος σε αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου και άλλων φορέων.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει αξιόποινες πράξεις με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου όπως απάτη και νόθευση εγγράφου.

Εκτός από τους Εφραίμ και Αρσένιο, κατηγορούμενοι είναι ακόμη στελέχη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη και ο αδελφός της, ο πρωην γ.γ του Υπουργείου Γεωργίας Κ. Σκιαδάς, στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑
  • WordPress › Error

    There has been a critical error on this website.

    Learn more about troubleshooting WordPress.