Άποψη - Γνώμη

Published on March 7th, 2015 | by fileto

0

ΚΕΚ κυνηγών φοροφυγάδων

Αν δεν συμβαίνει τίποτε άλλο καλά θα κάνουν να ανιχνεύσουν μήπως στα αρωματικά χώρου του υπουργείου Οικονομικών βάζουν κάποια ουσία που φέρνει ευφορία στους «σοφούς» που σχεδιάζουν την οικονομική πολιτική της χώρας μας.

Διότι πως θα φαινόταν αν ανοίγοντας η μπουκαπόρτα του πλοίου που πάει στο νησί μέσα στους επιβάτες που αποβιβάζονται είναι και ορισμένοι καλυμμένοι πίσω από τη ιδιότητά τους φοιτητές, νοικοκυρές, ακόμη και τουρίστες εφοδιασμένοι με κινητά καταγραφής ήχου και εικόνας που μαζί με τις διακοπές τους θα βιντεοσκοπούν τον κυρ Βαγγέλη στην ψαροταβέρνα και την κυρά Ελισσάβετ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια καταγράφοντας το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Δεν είναι μυθιστόρημα αλλά πρόκειται για το σχέδιο «Αράχνη», όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα τα Νέα το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός ευέλικτου ελεγκτικού σχήματος με επικέντρωση αποκλειστικά και μόνο στην έκδοση αποδείξεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, υποστηρικτικά στους «αόρατους» ελεγκτές θα εργαστούν ορισμένοι από τους 500 γερμανούς εφοριακούς μετά από μια φιλική «χορηγία» του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο χερ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε θέσει στη διάθεση του Γιάνη Βαρουφάκη τους 500 γερμανούς εφοριακούς στην πρώτη τους συνάντηση στο Βερολίνο τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο έλληνας υπουργός αποδέχθηκε την προσφορά. Τώρα σχεδιάζει να τους αξιοποιήσει κυρίως στα νησιά. Θα είναι και αυτοί «αόρατοι» ελεγκτές.

Η επίσημη ονομασία που χρησιμοποιεί ο κ. Βαρουφάκης για την κατηγορία των «αστυνόμων του ΦΠΑ» είναι “‘Onlookers’ VAT Evasion-Fighting Scheme”, και προβλέπει ότι ένα μεγάλος αριθμός απλών «παρατηρητών» θα βοηθήσει την κυβέρνηση στο κυνήγι εκείνων που αποφεύγουν να πληρώσουν τους φόρους τους.

«Ο μεγάλος αριθμός των ερασιτεχνών ερευνητών θα προσλαμβάνεται για ένα αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα (που δεν θα είναι μεγαλύτερο των δύο μηνών και δεν θα τους δίνει καμία προοπτική επαναπρόσληψης) για να υποδύονται, μετά από κάποια βασική εκπαίδευση, ως πελάτες εκ μέρους των φορολογικών αρχών ενώ θα είναι καλωδιωμένοι με συσκευές καταγραφής ήχους και εικόνας» αναφέρεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, με τίτλο «Η Ελλάδα προτείνει τουρίστες ως φοροελεγκτές», η πρόταση αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, μάλιστα «ένας ξέσπασε σε γέλια όταν διάβασε την πρόταση». Το γεγονός αυτό δείχνει το χάσμα που μεγαλώνει μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας.

«Είναι ξεκαρδιστικό, εάν δεν ήταν τραγικό, το ότι σε αυτό κατέληξε μία κυβέρνηση σε μία βιομηχανοποιημένη χώρα», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλούνται οι FT.

 

Από την πλευρά της, η βρετανική εφημερίδα Independent έγραψε πως «η Ελλάδα έδωσε φρέσκιες υποσχέσεις στην ΕΕ, καθώς τρέχει να βρει ρευστό για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Αλλά κοινοτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πράξει περισσότερα πριν λάβει κονδύλια έκτακτης ανάγκης.

Ίσως το πιο λογικό τμήμα των προτάσεων είναι αυτό που αναφέρεται στην έναρξη «συνομιλιών υψηλόβαθμου επιπέδου» επί ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, γράφει από την πλευρά της η εφημερίδα Ιl Sole 24 Ore.

Έμπειρα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού παρατηρούν ότι η λύση στη παράβαση της μη έκδοσης αποδείξεων, δεν είναι τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα, αφού πολύ απλά δεν εισπράττονται ποτέ.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι μόνο από τα τα πρόστιμα του ΚΒΣ έχουν δημιουργηθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 25 δισ ευρώ! Αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, είναι στον επιτόπιο έλεγχο να επιβάλλονται μικρά και εισπράξιμα πρόστιμα (π.χ. 1000 ευρώ), να καταγράφεται η παράβαση και να ακολουθεί έλεγχος εισοδήματος και ΦΠΑ για τα περαιτέρω.

Τέλος στην ανεργία καθώς με τους διμηνίτες η κυβέρνηση λύνει και το πρόβλημα της ανεργίας αλλά και τους στέλνει δωρεάν διακοπές.

Η φαντασία στην εξουσία, καθώς δημιουργείται ένα νέο τύπου ΚΕΚ με ειδικότητα στο κυνήγι των φοροφυγάδων.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑