Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 19th, 2015 | by fileto

0

Η Καβάλα διεκδικεί από την Κομοτηνή το φόρουμ Καπνού

Τόσο ο πολιτευτής του Ποταμιού Γιάννης Εριφυλλίδης όσο και ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλς Μάκης Παπαδόπουλος, με τοποθετήσεις τους ζητούν από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ να γίνει το Φόρουμ Καπνού στην Καβάλα που το δικαιούται ως η Μέκκα του Καπνού και όχι στην Κομοτηνή.

Να τι λέει η τοποθέτηση του Γιάννη Εριφυλλίδη: “Το Διεθνές Φόρουμ Καπνού πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Καβάλα. Αν όλοι μαζί οι τοπικοί φορείς της Καβάλας αντιδράσουν άμεσα, υπάρχει χρόνος για να αλλάξει η άδικη απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Με έκπληξη διάβασα στον τοπικό τύπο τα νέα για τη διεξαγωγή του επόμενου Διεθνούς Φόρουμ Καπνού στην Κομοτηνή στις 11 Σεπτεμβρίου 2015.
Δεν είμαι τοπικιστής, πιστεύω ότι βλέπω το ζήτημα αντικειμενικά και ψύχραιμα: η Καβάλα έχει δικαιωματικά τον τίτλο της «Μέκκας του Καπνού», στην πόλη της Καβάλας λειτουργεί το εξαιρετικό Μουσείο Καπνού, οι Καπναποθήκες της Καβάλας είναι αρχιτεκτονικά στολίδια, η Καβάλα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το καπνεργατικό κίνημα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος) είναι απόγονοι καπνεργατών και καπνεργατριών.
Δεν βρέθηκε ένας εκπρόσωπος της Καβάλας στην Περιφέρεια να αναπτύξει επιχειρήματα υπέρ της υποψηφιότητας της πόλης μας ως έδρας για τη διοργάνωση του Διεθνούς Φόρουμ Καπνού τον ερχόμενο Σεπτέμβριο; Δεν βρέθηκε κάποιος να διαβάσει το αχαρακτήριστο δελτίο τύπου της Περιφέρειας όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «ο καπνός για τις περιοχές ιδίως Ροδόπης και Ξάνθης αποτελεί στοιχείο παράδοσης και πολιτισμού» πριν σταλεί στις εφημερίδες για δημοσίευση;
Η απόφαση είναι λανθασμένη, άδικη και εμένα ως Καβαλιώτη με προσβάλλει.
Ωστόσο, επειδή διεπίστωσα ότι δεν έχει αναρτηθεί ακόμη καμία σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Ένωσης Καπνοκαλλιεργητών, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι η εκδήλωση ουσιαστικά είναι μια ημερίδα για το σχεδιασμό της οποίας ακόμη δεν φαίνεται να έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια, θεωρώ ότι υπάρχει ακόμη το χρονικό περιθώριο να αλλάξει η απόφαση και να διοργανωθεί το φόρουμ στην Καβάλα.
Να μπουν μπροστά οι Βουλευτές, η Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και να ζητήσουν δυναμικά να αλλάξει η απόφαση. Σε μια εποχή όπου η κυβέρνηση έχει κάνει τους συμπολίτες μας να πιστεύουν ότι με δυναμικές παρεμβάσεις ο λαός μπορεί να σκίζει και μνημόνια, ας κινητοποιηθούμε εμείς εδώ στην Καβάλα για να αλλάξουμε μια λανθασμένη απόφαση τοπικής σημασίας η οποία ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της ανακοίνωσης και όχι της υλοποίησης.Εριφυλλίδης Γιάννης 1
Θα μπορούσε να μου πει κάποιος τι νόημα θα είχε μια τέτοια κινητοποίηση; Ούτε ξέρουμε ποιοι θα είναι οι συμμετέχοντες στο φόρουμ, τα θέματα που θα συζητηθούν, το γενικότερο πρόγραμμα της εκδήλωσης. Ωστόσο και σε συμβολικό επίπεδο η κινητοποίηση θα είχε εξαιρετική σημασία: το δελτίο τύπου της Περιφέρειας καταλήγει με τη φράση «στόχος να αναδείξουμε τα προβλήματα και να αγωνιστούμε ώστε να μην αδικηθούν οι καπνοπαραγωγοί και να μην πληγεί το προϊόν». Ε λοιπόν, στόχος της κινητοποίησης θα είναι εμείς οι Καβαλιώτες να αγωνιστούμε ώστε να μην αδικηθούν για μια ακόμη φορά οι Καβαλιώτες και να μην πληγεί για μια ακόμη φορά η Καβάλα”.

Και η τοιποθέτηση του Μάκη Παπαδόπουλου: “Με ενδιαφέρον διαβάσαμε τα δημοσιογραφικά σχόλια του τοπικού Τύπου, καθώς και την τοποθέτηση του Γιάννη Εριφυλλίδη, πολιτευτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, σχετικά με τη διοργάνωση του Διεθνούς Φόρουμ Καπνού στην Κομοτηνή και τις απόψεις και τους προβληματισμούς που κατέθεσαν σχετικά με το θέμα. Προβληματισμούς που συμμεριζόμαστε και εμείς ως Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση, παρόλο που η συγκεκριμένη διοργάνωση αναφέρεται στη σύγχρονη παραγωγή καπνού και στα προβλήματα των υφιστάμενων καλλιεργειών και καλλιεργητών καπνού ανά την Ευρώπη, δίνοντας και μία εξήγηση για την πρόταση του Περιφερειάρχη.

Παπαδόπουλος Μάκης

Ωστόσο με αφορμή την εξέλιξη αυτή, οφείλουμε ανοιχτά να αναρωτηθούμε αν ο Δήμος Καβάλας έκανε ό,τι έπρεπε, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα και τα ερείσματα να διεκδικήσουμε την αναγνώριση της ιστορίας μας ως «Μέκκας του Καπνού». Δυστυχώς, η μέχρι τώρα πολιτική του Δήμου Καβάλας για την ανάπτυξη του Μουσείου Καπνού, αλλά και η έλλειψη στοχευμένων δράσεων σχετικά με την ιστορία του καπνού στην πόλη μας (όπως εντύπων, εκδηλώσεων, ντοκυμαντέρ κ.ά.) έχουν υπονομεύσει μία τέτοια διεκδίκηση. Για εμάς, δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού ανάμεσα στην Καβάλα, την Ξάνθη, τη Δράμα ή την Κομοτηνή. Το μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης έχει να επιδείξει μνημεία της ιστορίας του καπνού και στόχος της Περιφέρειας θα πρέπει να είναι η ανάδειξη της παράδοσης στην καλλιέργεια, τη μεταποίηση και την εμπορία του καπνού στο σύνολο της ευρύτερης αυτής περιοχής. Η μη αναγνώριση της Καβάλας και του ρόλου της σημαίνει καταρχήν στην πράξη ότι δεν κάναμε όσα έπρεπε και δεν κυνηγήσαμε όσο και όπως έπρεπε τον στόχο αυτό. Και πώς να τον κυνηγήσουμε, αφού δεν τον βάλαμε…..

Εκ του αποτελέσματος λοιπόν φαίνονται οι συνέπειες της χρόνιας αδράνειας και αδιαφορίας. Ας εκλάβουμε λοιπόν τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως προειδοποίηση. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε από δω και πέρα είναι να βάλουμε στόχο και να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση η Καβάλα να αναγνωριστεί σταδιακά ως η «Μέκκα του Καπνού», ώστε να έχουμε τα οφέλη που μας αναλογούν από την τουριστική ανάπτυξη που μία τέτοια αναγνώριση θα έφερνε”.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑