Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 28th, 2015 | by fileto

0

Θερμό ενδιαφέρον των Ρώσων για τη Θράκη

Πριν το πολυαναμενόμενο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Μόσχα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ροσσίσκαγια Γκαζέτα» ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ, τονίζει ότι “θα εξεταστεί άμεσα από την Ρωσία το πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα”.

Ανάμεσα στα άλλα ο Ρώσος πρεσβευτής υπογραμμίζει ότι: “Μέχρι σήμερα, δεν έχουν ξεκαθαρισθεί όλα σχετικά με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, υπήρξαν δηλώσεις ότι οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα πρέπει να ολοκληρωθούν.Αυτό δίνει την δυνατότητα στη ρωσική εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι», να συνεχίσει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για την αγορά της “ΤΡΑΙΝΟΣΕ”, της “Rosco” και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Η κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, ο οποίος θα συνδέεται με τον κόμβο του Turkish Stream στην Ανατολική Θράκη ξεκίνησε ήδη στην ΠΓΔΜ. Η διέλευσή του από την Ελλάδα θα συνεπαγόταν τεράστια οικονομικά και πολιτικά οφέλη για τη χώρα.
Ερ.: Ενδιαφέρει ή όχι την Ελλάδα το έργο του αγωγού «Τurkish Stream» και υπό ποιούς όρους η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτό;
Αντρέι Μάσλοφ: Στην Αθήνα δείχνουν ενδιαφέρον για το νέο έργο. Η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη και ιδίως, να ασκεί καθήκοντα διαμετακομιστή φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.
Για το λόγο αυτό, ο αγωγός “Turkish Stream” μπορεί να γίνει για την Ελλάδα ένα ενδιαφέρον γεω-στρατηγικό έργο. Οι Έλληνες εταίροι θα μπορούσαν να συμμετέχουν ισότιμα, καθώς προτίθεται να υπάρξει κέντρο διανομής αερίου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, ή, όπως συχνά λέγεται ένας «ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος».
Ωστόσο, μη έχοντας δικά της μέσα και την δυνατότητα σημαντικής αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, η Ελλάδα, ως προς την υλοποίηση αυτού του έργου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους πιθανούς επενδυτές και τους καταναλωτές, οι οποίοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, μπορεί να είναι μεγάλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και γνωστές εταιρείες ενέργειας. Για την Ελλάδα, μία τέτοια συμμετοχή θα ήταν επωφελής, καθώς θα εξασφάλιζε οφέλη, όχι μόνο από τη διαμετακόμιση, αλλά και από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας λόγω της κατασκευής των εγκαταστάσεων υποδομής.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑