Άποψη - Γνώμη

Published on April 13th, 2015 | by fileto

0

Πρέπει επιτέλους οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν

Πέρασε το Πάσχα των Ελλήνων και των λοιπών ορθοδόξων και ξαναγυρίζουμε στο γαϊτανάκι των οικονομικών τα οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν είναι και ευχάριστα.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει το παιχνίδι της με αποφασιστικότητα να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι κι αυτοί πρέπει να αναλογισθούν τις ευθύνες τους και να τολμήσουν πια να πάρουν αποφάσεις με ευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης.

Από την άλλη ορισμένες κυβερνήσεις όπως οι Γερμανοί δεν θέλουν να κλείσει αυτός ο κύκλος αντιπαράθεσης και φυσικά έχουν κάθε συμφέρον να τραινάρουν μια τέτοια κατάσταση, αλλά όσο περνάει ο καιρός και ολοένα και πιο συχνά συζητείται μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, τόσο και ακούγονται ευρωπαϊκές φωνές αυτοκριτικής.

«Η μαζική φτωχοποίηση των Ελλήνων οφείλεται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική ριζικής λιτότητας που ακολουθήθηκε από την τρόικα».

Τα παραπάνω υποστήριξε ο νομικός και ερευνητής του Εργατικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, Λούνκας Ομπερντόρφερ, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, έκανε λόγο για ένα «μόρφωμα εκτός Ευρωπαϊκού Δικαίου», τονίζοντας πως από το 2010 τα προγράμματα «διάσωσης» της Ελλάδας υπαγορεύονται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιβάλλει ριζική λιτότητα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω κοινωνικού «dumping».

Όπως ανέφερε, αυτό οδήγησε σε μαζική φτωχοποίηση του πληθυσμού, σε μείωση του ΑΕΠ κατά 25% , σε αύξηση της ανεργίας στο 28%, σε αύξηση της παιδικής θνησιμότητας και των αυτοκτονιών, σε εκτίναξη τη δημόσιου χρέους από το 120% το 2010 σε 175% του ΑΕΠ, σήμερα.

Το κορυφαίο στέλεχος του Εργατικού Επιμελητηρίου Αυστρίας έκανε, μάλιστα, παραλληλισμούς με την κρίση της δεκαετίας του 1930 στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και υποστήριξε τη θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να εξαχθούν διδάγματα και να συγκληθεί μια Διεθνής Διάσκεψη Χρέους, υπενθυμίζοντας ότι το μεταπολεμικό χρέος της Γερμανίας ήταν υψηλότερο, ανερχόμενο στο 200% του ΑΕΠ και μη βιώσιμο, ώστε να αποφασιστεί τότε η διαγραφή του, που συνετέλεσε στην γερμανική οικονομική ανάκαμψη.

Τέλος, ο  κ. Ομπερντόρφερ ανέφερε ότι θεωρεί ως «σωστό δρόμο» μια αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δικαίωμα άσκησης «βέτο» από μέρους του.

Αλήθεια δεν είναι η πρώτη φορά που η κατάσταση στην Ελλάδα δίνει λαβή για αναφορές στην μελανή ιστορική εποχή της Γερμανίας και συγκεκριμένα στην Δημοκρατία της Βαϊμάρης η οποία οδήγησε τον Χίτλερ στην εξουσία με τα γνωστά επακόλουθα του αιματηρού παγκοσμίου πολέμου.

Πόλεμο έχουμε και σήμερα με χιλιάδες θύματα, με καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατάργηση κατακτήσεων των λαών της Ευρώπης.

Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να δει τα αποτελέσματα που θα προκύψουν μετά από χρόνια στην Ελλάδα, όταν η κρίση αρχίσει να υποχωρεί.

Θα συμβεί στην χώρα μας αυτό που έχει συμβεί με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς που πέρασαν από περιόδους μακράς κρίσης (Ρωσία, χώρες του Ανατολικού μπλοκ) μετά την κατάρρευση του συστήματός τους.

Οι κακουχίες, το πλιάτσικο, η προσαρμογή και η κακή ψυχολογία έκανε τους λαούς αυτούς πιο σκληρούς, πιο μαζεμένους και φυσικά απίστευτα άσπλαχνους.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες με το μεσογειακό τους ταμπεραμέντο δεν θα υπάρχουν μετά το 2020.

Μακάρι να βγω ψεύτης και πεσιμιστής αλλά η ιστορία έχει διδάξει ότι ένας πληγωμένος και ταλαιπωρημένος λαός μετά από την περιπέτειά του θα είναι εχθρικός.

Οι Έλληνες μετά την μαζική τους κακοποίηση θα βλέπουν τους Ευρωπαίους και τους άλλους δήθεν φίλους της χώρας τους, με καχυποψία, με κακία και με βαθύ βλέμμα μίσους.

Ιδιαίτερα όσοι Έλληνες σήμερα βρίσκονται στα ξένα το ίδιο μίσος που θα τρέφουν κατά των συνεργών της κρίσης, βαθιά μέσα τους θα το έχουν και κατά της χώρας τους, την οποία υποβάθμισαν και εξευτέλισαν οι πολιτικοί της.

Πρέπει οι ευρωπαίοι να αποφασίσουν αν μας θέλουν ή όχι στο όραμα της μεγάλης Ευρώπης τους συνεταίρους.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑