Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 14th, 2015 | by fileto

0

Επικίνδυνος μύκητας αφανίζει βατράχια στη Θράκη

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα-Καλαμά, αναφορικά με επικίνδυνο μύκητα που εμφανίστηκε στην περιοχή και ευθύνεται για την εξαφάνιση μεγάλων πληθυσμών βατράχων.
Η ανακοίνωση αναφέρει:

“Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα-Καλαμά ότι ο επικίνδυνος μύκητας Batrachochytrium Dendrobatidis που ευθύνεται για την εξαφάνιση μεγάλων πληθυσμών βατράχων σε όλο τον κόσμο εντοπίστηκε σε πληθυσμούς βατράχων στη Θράκη (Βιστωνίδα) και τη δυτική Πελοπόννησο (Στροφυλιά).

Ενδέχεται ο συγκεκριμένος μύκητας να υπάρχει και σε άλλα υγροτοπικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα (λίμνες, ποτάμια, ρυάκια, πηγές, ρέματα και γενικότερα σε γλυκά/ υφάλμυρα νερά) καθώς δεν έχουν ελεγχθεί όλοι οι υγρότοποι,  και κατά συνέπεια και στο Ν. Θεσπρωτίας.

Η ταχύτητα εξάπλωσης του Batrachochytrium dendrobatidis σε συνδυασμό με την υψηλή μεταδοτικότητα και την εγνωσμένη θανατηφόρο του δράση, τον καθιστούν σημαντικότατη απειλή για όλα τα είδη των ελληνικών αμφιβίων. Καθώς δεν υπάρχουν ακόμη μέτρα για τη σωτηρία των ήδη προσβεβλημένων πληθυσμών, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του μύκητα είναι ο περιορισμός της εξάπλωσής του.

Παρακαλούμε όσους κινούνται (κατοίκους ή επισκέπτες) στις υγροτοπικές περιοχές ευθύνης  του Φορέα Διαχείρισης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που παρατηρήσουν νεκρά άτομα βατράχων να απευθυνθούν στο Φορέα Διαχείρισης.

Για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης και τα μέτρα πρόληψης της διάδοσης του μύκητα επισκεφτείτε το σύνδεσμο της Ελληνικής Ερπετολογικής  Εταιρείας».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑