Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 14th, 2015 | by fileto

0

Ο Πάνος Καμμένος στον ακριτικό Έβρο

Σήμερα 14η Μαΐου και η Αλεξανδρούπολη γιορτάζει την απελευθέρωσή της και την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα. Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρίσταται ως εκπροσωπος της κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

καμμένος2καμμένος3

καμμένος5καμμένος6

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:

«Θέλω να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου χρόνια πολλά. Σήμερα, εδώ, στην Αλεξανδρούπολη, στα «Ελευθέρια», με την παρουσία της μαθητιώσας νεολαίας και των Ενόπλων Δυνάμεων στέλνουμε ένα μήνυμα, ότι αυτός εδώ ο τόπος για να απελευθερωθεί και για να αποκτήσει την εθνική του κυριαρχία έχει χύσει πολύ αίμα.
 
Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στον άξονα Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος. Φροντίζουμε με τη Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να φέρουμε την πληρότητα των Μονάδων της παραμεθορίου και ιδιαίτερα της Θράκης, στο 100%. Είμαστε περήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, είμαστε περήφανοι για τα στρατευμένα παιδιά μας που μαζί με τους επαγγελματίες, τους Αξιωματικούς τους Υπαξιωματικούς, αλλά και τους Εθνοφύλακες, κρατούν γερά και υψηλά το ηθικό και προστατεύουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
 
Θα πρέπει να ξέρουν όσοι σκεφτούν να επιβουλευτούν την εθνική κυριαρχία αυτού εδώ του τόπου, ότι αυτός ο τόπος δεν παραδίδεται, είτε η απειλή είναι με στρατιωτικά μέσα είτε είναι με οικονομικά μέσα.
 
Ο ελληνικός λαός ενωμένος θα προασπίσει τα δίκαιά του, την εθνική του κυριαρχία και την τιμή του, γιατί ο ελληνικός λαός μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις μάχεται υπέρ πίστεως και πατρίδος.
 
Θέλω να συγχαρώ τις Θρακιώτισες και τους Θρακιώτες, τις μαθήτριες και τους μαθητές, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις που συμμετείχαν σε αυτή τη μεγαλειώδη παρέλαση. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το λαό της Αλεξανδρούπολης που αγκάλιασε σήμερα τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και τη μαθητιώσα νεολαία και να τους πω ότι είμαστε εδώ.
 
Αισθάνομαι περήφανος ως Έλληνας, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά και φέροντας και έναν άλλο τιμητικό τίτλο, έστω και για λίγο, του Θρακιώτη, του Εβρίτη βουλευτή.

Σήμερα έχει διαταχθεί μία Άσκηση πολύ ιδιαίτερη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια Άσκηση τόσο προκεχωρημένα στον Ψηλό Στάλο, στις 21:00. Είναι νυχτερινή, διακλαδική Άσκηση, στην οποία θα συμμετέχουν ο Στρατός και η Πολεμική Αεροπορία.
 
Είναι καλεσμένοι βεβαίως όλοι οι πολίτες να παρακολουθήσουν αυτή την Άσκηση, που αποδεικνύει το ετοιμοπόλεμο, το υψηλό ηθικό, τον επαγγελματισμό, αλλά και την άριστη εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Καλεσμένα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και οι πολίτες».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Είστε αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σήμερα η μέρα είναι σημαδιακή. Στις διαπραγματεύσεις, αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι δεν θα παραδώσουμε ποτέ την εθνική μας κυριαρχία και την αξιοπρέπειά μας. Θα κάνουμε τα πάντα για να ζήσουμε ειρηνικά μαζί με όλους, αλλά δεν θα ικανοποιήσουμε κάποιους που θέλουν την Ελλάδα γονατιστή. Στην Ελλάδα ακόμα και τον Θεό όρθιοι τον προσκυνάμε.

Πέμπτη 14-5-2015

Ώρα 07:00: Αρχιερατικό συλλείτουργο συγχοροστατούντων του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμου, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου.
Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από την Φιλαρμονική του Δήμου.

Ώρα 08:00: Έπαρση σημαίας μπροστά στο χώρο της Μεραρχίας με τη στρατιωτική μουσική και τη συμμετοχή τμημάτων στρατού.

Ώρα 10:30: Επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης.

Ώρα 11:15: Έπαρση της σημαίας στο χώρο δίπλα στο μνημείο της Δόμνας Βισβίζη, σε ανάμνηση του γεγονότος της έπαρσης της σημαίας στο χώρο μπροστά στο Ταχυδρομείο, την ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης στις 14 Μαΐου 1920, με τη φροντίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, τους Βουλευτές, τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, τον Στρατηγό Δ/τη ΧΙΙ Μ.Π., από τον εκπρόσωπο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών, τις Εφεδροπολεμιστικές Οργανώσεις και τον Ερυθρό Σταυρό.
Στεφάνι εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης θα καταθέσουν οι εκπρόσωποι όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων.

Στο χώρο του μνημείου, μετά την εκκλησία, θα προσέλθουν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολείων με τη φροντίδα καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

Μετά την κατάθεση θα ακολουθήσει προσκοπική κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των προσκόπων, με την παρουσία επισήμων.

Ώρα 12:00: Κοινή παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού, πολιτιστικών συλλόγων, των αναπήρων πολέμου με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής στη κεντρική λεωφόρο της πόλης, παρουσία των Αρχών (μπροστά στη στρατιωτική λέσχη).

Ώρα 20:30: Αναπαράσταση παράδοσης της Εικόνας της Παναγίας Τριφώτισσας από θαλάσσης και έπαρση της συμβολικής σημαίας των “Ελευθερίων” από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελο Λαμπάκη.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η 14η Μαΐου του 1920 μας υπενθυμίζει με τον καλύτερο τρόπο το απαράβατο δικαίωμα των λαών να δημιουργούν ελεύθερα την ιστορία τους και να επιλέγουν τον χαρακτήρα του πολιτισμού τους.

Μας υπενθυμίζει ακόμη, το απαράβατο δικαίωμά τους στην ειρήνη και στα αγαθά της.

Μετά το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στις 27 Νοεμβρίου 1919 υπογράφηκε η Συνθήκη του Νεϊγύ μεταξύ των νικητριών δυνάμεων και της Βουλγαρίας, σύμφωνα με την οποία, η Βουλγαρία υποχρεώθηκε μεταξύ άλλων, στην παραίτησή της από όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της Δυτικής Θράκης και με την υποχρέωση να αναγνωρίσει εκ των προτέρων τις μεταγενέστερες αποφάσεις.

Το Δεδέ-Αγάτς (Αλεξανδρούπολη) θα κυβερνηθεί προσωρινά από Διασυμμαχική Διοίκηση.
Καινούργιοι στρατοί κατοχής. “Πολύπαθος τόπος. σταυροδρόμι στρατιωτών, παλαίστρα αντρειωμένων και ασίγαστος η κατοχή του από τους Βορεινούς που ζητούν διέξοδο στην Άσπρη θάλασσα” σχολιάζει η συγγραφέας Σοφία Κλήμη.

Κυβερνητικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Διασυμμαχική Διοίκηση είναι ο Χαρίσιος Βαμβακάς, έμπιστος συνεργάτης του Ελευθέριου Βενιζέλου. Κατορθώνει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να υψώσει το ελληνικό γόητρο και να ενσωματώσει την περιοχή στον ελληνικό διοικητικό οργανισμό, πριν ακόμα επιδικαστεί στην Ελλάδα.

Κάποτε όμως θα ‘ρθει η 14η ΜΑΪΟΥ 1920. Η απελευθέρωση!
Η 9η Μεραρχία Σερρών, η οποία βρισκόταν στην κοιλάδα του Νέστου, με διοικητή τον Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη, θα καταλάβει τις διαβάσεις προς τη Βουλγαρία και θα συγκεντρωθεί στη Γκιουμουλτζίνα (Κομοτηνή).

Μια νηοπομπή, από είκοσι δύο φορτηγά πλοία, αποβιβάζει τη Μεραρχία Ξάνθης, με διοικητή το στρατηγό Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν, στο Δεδέ-Αγάτς. Γίνεται η υποστολή της γαλλικής σημαίας και η έπαρση της ελληνικής. Ο αστυνομικός διευθυντής Κ. Δανιήλ παραδίδει την πόλη.

Άνθρωποι αγκαλιασμένοι παρελαύνουν μπροστά από τα σπίτια. Και θα παρελαύνουν εσαεί στις 14 Μαΐου. Οι καμπάνες καταδέχονται να τραγουδήσουν παρέα με τις σφυρίχτρες των φουγάρων των πλοίων, ο Φάρος ξέχασε τους ναυτικούς κι έστρεψε το βλέμμα του στο στεριανό πανηγύρι…

Ελευθέρια Αλεξανδρούπολης

Η πόλη αποκτά το πρώτο της ελληνικό όνομα, Νεάπολη. Δεν θα προλάβει όμως να ακούσει σε αυτό, επειδή οι τοπικές αρχές αποφασίζουν να την ξαναβαφτίσουν.

Την ονόμασαν Αλεξανδρούπολη προς τιμήν του βασιλιά Αλέξανδρου, ο οποίος πηγαίνοντας να απελευθερώσει την Αδριανούπολη, πέρασε από την πόλη.

Στις 10 Αυγούστου 1920 υπογράφηκε η Συνθήκη των Σεβρών, σύμφωνα με την οποία και μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα παραχωρούνταν η Θράκη από την οποία η Βουλγαρία παραιτούνταν οριστικά από κάθε δικαίωμά της σε αυτή, καθώς και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος.

Μετά την εκδίωξη από την Μικρά Ασία του Ελληνικού στρατού από τον Τουρκικό, στις 24 Ιουλίου 1923 με την Συνθήκη της Λωζάνης έγινε αναπροσαρμογή της συνθήκης των Σεβρών, όπου τέθηκαν και επικυρώθηκαν τα σύγχρονα όρια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η Δυτική Θράκη παραχωρήθηκε οριστικά στην Ελλάδα, αλλά η Ανατολική Θράκη και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν στην Τουρκία.

Πηγή: http://www.alexpolisonline.com/2012/05/14.html#ixzz3a6GQoPZm
Alexandroupoli Online


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑