Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 17th, 2015 | by fileto

0

Σιωπηρή διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο Καβάλας

Το grassrootreuter προχώρησε σε διαμαρτυρία που οργανώνεται από πρωτοβουλία πολιτών με αφορμή την απόφαση του Δήμου Καβάλας να αναβάλει τα εγκαίνια μνημείοου για τους Εβραίους της Καβάλας που βρήκαν τραγικό θάνατο στα κρεματόρια του ναζισμού, σήμερα Κυριακή 17 Μαίου έξω από το δημαρχείο Καβάλας σήμερα στις 10:30 το πρωί.

 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η πρωτοβουλία έχει ως εξής:

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, η Δήμαρχος κυρία Τσανάκα ζήτησε την αναβολή των Αποκαλυπτηρίων του μνημείου για τους 1.484 Καβαλιώτες Εβραίους που συνελήφθησαν από τις βουλγαρικές αρχές κατοχής στις 4 Μαρτίου 1943, εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στο ναζιστικό στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία. Σύμφωνα με τη Δήμαρχο Καβάλας, το μνημείο δεν ανταποκρίνεται στα αισθητικά της κριτήρια και προτίθεται να κάνει άλλο ύστερα από καλλιτεχνικό διαγωνισμό.

Σύμφωνα όμως με τις επίσημες ανακοινώσεις των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ελλάδα, η Δήμαρχος Καβάλας ζήτησε να αφαιρεθεί το άστρο του Δαβίδ από το μνημείο. Το σύμβολο αυτό είναι στοιχείο της εβραϊκής ταυτότητας και υπενθυμίζει το κίτρινο άστρο, το διακριτικό σήμα που φορούσαν οι Εβραίοι της Καβάλας πριν από τον εκτοπισμό τους. Επειδή η απόφαση αυτή προσβάλλει τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας Εβραίων και την ιστορική μνήμη για το μεγαλύτερο έγκλημα του Ναζισμού και των Κατακτητών στην πόλη μας, όπως και τα δημοκρατικά αισθήματα των πολιτών.

Καλούμε τους πολίτες της Καβάλας να συγκεντρωθούμε ειρηνικά και να διαμαρτυρηθούμε σιωπηρά μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης την Κυριακή 17 Μαΐου 2015 και ώρα 10.30 π.μ. Τέλος, καλούμε τη Δήμαρχο Καβάλας να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Πρωτοβουλία Πολιτών


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑