Εκδηλώσεις

Published on May 18th, 2015 | by fileto

0

Δημήτρης Νανόπουλος, επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης

Ο διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Δρ. Δημήτρης Νανόπουλος,  ανακηρύχθηκε το βράδυ του Σαββάτου, επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης.

Στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο και μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, ο δήμαρχος Ευάγγελος Λαμπάκης ανακήρυξε το γνωστό αστροφυσικό Δημήτρη Νανόπουλο, επίτιμο δημότη της πόλης.

Ο Δημήτρης Νανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Sussex της Aγγλίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του στη Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών.

Διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου. Διετέλεσε ερευνητής στην Ecole Normale Superieure, Παρίσι, και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Cambridge των H.Π.A. Το 1989, εξελέγη καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M, College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος (distinguished) καθηγητής και όπου από το 2002 κατέχει την έδρα Mitchell/Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC), στο Χιούστον του Τέξας, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στη Λωζάνη και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERΝ.

Από το 1988 είναι εταίρος (fellow) της American Physical Society και από το 1992 μέλος της Italian Physical Society. Στις αρχές του 2014 έγινε η εγκατάστασή του ως αντιπροέδρου στην Ακαδημία Αθηνών, ενώ στις 15 Ιανουαρίου του 2015 έγινε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑