Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 28th, 2015 | by fileto

0

96.000 φορολογικές υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια

Με ερώτησή του στον υπουργό Δικαιοσύνης ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης τονίζει ότι υπάρχει τεράστιο το κόστος για το δημόσιο και τους πολίτες από την καθυστέρηση εκδίκασης δεκάδων χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής τονίζει: “Η καθυστέρηση στην εκδίκαση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στερεί από το ελληνικό δημόσιο τεράστια χρηματικά ποσά, δημιουργώντας παράλληλα προβλήματα στη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και επαγγελματιών, οι οποίοι βρίσκονται σε εκκρεμοδικία με το Κράτος. Σύμφωνα με στοιχεία του 2014 εκκρεμούσαν περίπου 96.000 υποθέσεις εκ των οποίων  81.000 είναι αδίκαστες φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά πρωτοδικεία και 15.000 στα διοικητικά εφετεία.

Επιπλέον, η βραδύτητα στην απονομή δικαιοσύνης έχει στοιχίσει στο ελληνικό δημόσιο πολλές καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε σημαντικές αποζημιώσεις.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση έλληνα πολίτη που το δημόσιο του κατέβαλε 8,5 εκατομμύρια αποζημίωση καθώς η έκδοση της απόφασης που τον αφορούσε καθυστέρησε 27 χρόνια.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του CEPEJ (The European Commission for the Efficiency of Justice), που λειτουργεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι δεύτερη στην καθυστέρηση επίλυσης διοικητικών διαφορών με μέσο όρο 2000 ημέρες τη στιγμή που στην Γερμανία ο μέσος όρος είναι 400 μέρες και στην Ολλανδία 230. Εκτός αυτού η χώρα μας, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, είναι τελευταία ανάμεσα σε 30 χώρες στην ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ δικαστηρίων και διαδίκων, γεγονός που καταδεικνύει την υστέρηση μας στο κομμάτι της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην απονομή της δικαιοσύνης.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ασφυξία στην αγορά και προκαλεί τεράστια υστέρηση στα έσοδα του δημοσίου από τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.

Για το λόγο αυτό, Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι  ο κ. Υπουργός:

Πόσες σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία σας είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις στη δικαιοσύνη συνολικά και πόσες από αυτές είναι φορολογικές και άλλες υποθέσεις από τις οποίες προσδοκά το κράτος έσοδα;

Ποιο είναι το προσδοκώμενο όφελος του δημοσίου από την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών; Ζητώ να μου κατατεθούν τα σχετικά στοιχεία για τα τελευταία 5 έτη.

Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για να επισπεύσει την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών; Πώς αξιοποιεί τις εξωδικαστικές μορφές επίλυσης διαφορών όπως η διαμεσολάβηση και η διαιτησία; Ζητώ να μου κατατεθούν τα στοιχεία με τις οικονομικές υποθέσεις που επιλύθηκαν εξωδικαστικά.

Τι ενέργειες έχουν γίνει για την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ώστε να συμβάλει στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και να μην οδηγούμαστε σε αρνησιδικία;”.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑