Ειδήσεις

Published on May 31st, 2015 | by fileto

0

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση καθηγητή για τον ΤΑΡ

Άρθρο του δρ Θεόδωρου Τσακίρη, Επίκουρου Καθηγητή Γεωπολιτικής & Υδρογονανθράκων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στην εφημερίδα της Κύπρου “Φιλελεύθερος” αναφέρει ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με την θέση των Αμερικανών στην υπόθεση των αγωγών αερίου που θα περάσουν από την Ελλάδα και συγκεκριμένα για τον ΤΑΡ.
Το άρθρο του καθηγητή στο ξεκίνημά του αναφέρει:

Η πρόσφατη επίσκεψη του αναπληρωτή Yπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για ενεργειακά ζητήματα κ. Άμος Χόκσταϊν, στην Αθήνα, θύμισε σε όσους κατ’ ελάχιστον παρακολουθούν την ενεργειακή γεωπολιτική της Ευρώπης, την προβολή της cult ταινίας της δεκαετίας του ’80 «Back to the Future».
Το μονομερές ανακοινωθέν που διανεμήθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα μετά την επίσκεψη Χόκσταϊν ουσιαστικά κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι υπονομεύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης που επιδιώκει την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς συμπράττει στη ρωσική προσπάθεια νεκρανάστασης του σχεδίου South Stream με διαφορετική ονομασία, όδευση και καθεστώς.
Τα όσα διεμείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες προφανώς και θα ήταν πολύ λιγότερο διπλωματικώς διατυπωμένα.
Διαρροές των συνομιλιών προς την εφημερίδα «Τα Νέα» έκαναν λόγο για πολύ έντονη ενόχληση των Αμερικανών για τις ελληνικές πρωτοβουλίες και τη διατύπωση έμμεσων πλην σαφών προειδοποιήσεων ότι ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδος στον «Turkish Stream» θα θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Ελλάδος στον ΤΑΡ και θα μπλοκάρει επενδύσεις σε άλλα σημαντικά έργα υποδομής όπως ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδος-Βουλγαρίας ή προοπτική κατασκευής μονάδων επαναεριοποίησης στην Καβάλα (συμφερόντων ΔΕΠΑ) και την Αλεξανδρούπολη (συμφερόντων Κοπελούζου).


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑