Ειδήσεις

Published on June 4th, 2015 | by fileto

0

Κλωτσοσκούφι με τα σκουπίδια, ξαναγυρίζουν στους δήμους

Για μια ακόμη φορά η πολιτική αλλάζει τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και ξαναστέλνει το μπαλάκι στους δήμους για να τα διαχειριστούν.
Ο λόγος είναι απλός. Η κρίση άλλαξε τις διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων οι οποίοι μείωσαν τον όγκο των απορριμμάτων τους και φυσικά επέστρεψαν στον λιτό βίο (κατά Βαρουφάκη), οπότε και δεν χρεειάζεται να γίνουν κολοσιαίες επενδύσεις στον τομέα διαχείρισης των σκουπιδιών.
Έτσι αναστέλλονται όλα τα μεγάλα έργα και η κατασκευή των εγκαταστάσεων για τη διαχείριση απορριμμάτων που είχαν δρομολογηθεί τα τελευταία τρία χρόνια μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το οποίο ετέθη χθες σε δεκαήμερη δημόσια διαβούλευση, για όσα έργα και υποδομές δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις, προβλέπεται ότι θα ανασταλούν και αντ΄ αυτών θα σχεδιαστούν νέα, βάσει του νέου σχεδίου.

Με άλλα λόγια, δεν θα προχωρήσουν διαγωνισμοί, οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε Πελοπόννησο, Δυτική Μακεδονία, Ηλεία, Σέρρες, Ήπειρο, Αλεξανδρούπολη, Θήβα κ.ά.

Το προτεινόμενο ΕΣΔΑ προτάσσει τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων έναντι της δημιουργίας μεγάλων μονάδων για την επεξεργασία τους. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης παρουσιάζοντας την Τετάρτη το μεσημέρι το νέο σχέδιο, οι σχεδιασμοί των έργων ως σήμερα δεν «πατούσαν» στην κοινοτική νομοθεσία, η οποία προβλέπει σταδιακή απομείωση των απορριμμάτων, και στηρίζονταν σε στοιχεία προ κρίσης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑