Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 8th, 2015 | by fileto

0

Αλεξανδρούπολη ή Καβάλα για πλωτό LNG;

Χωρίς να κατονομάζει τον φορέα και την ακριβή τοποθεσία, καθώς σχέδια πλωτών τερματικών LNG έχουν η ΔΕΠΑ στην Καβάλα και ο όμιλος Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη, ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης  μίλησε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, γενικώς για «κατασκευή πλωτού τερματικού LNG στη Βόρεια Ελλάδα δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει οργανικό κομμάτι του Κάθετου Διαδρόμου προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και πολλές άλλες χώρες».

Με την ορθή ερμηνεία των όσων είπε ο υπουργός φωτογραφίζει το σχέδιο της ΔΕΠΑ, καθώς μιλάει για πλωτό τερματικό δημοσίου συμφέροντος».

Βέβαια εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το σχέδιο της ΔΕΠΑ δεν έχει την σύμφωνη γνώμη φορέων και παραγόντων κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα αλλά έχει θετικούς τους κατοίκους και φορείς της Αλεξανδρούπολης.

Εκτός αν οι διατυπώσεις του υπουργού αφήνουν ανοικτά άλλα ενδεχόμενα.

ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Η Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχύσει το ρόλο της ως όχημα μεταφοράς αεροποιημένου LNG προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα έπαιζε σημαντικό ρόλο και η κατασκευή πλωτού τερματικού LNG στη Βόρεια Ελλάδα δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει οργανικό κομμάτι του Κάθετου Διαδρόμου προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και πολλές άλλες χώρες. Η ύπαρξη και εύρυθμη λειτουργία αυτού του Κάθετου Διαδρόμου, τον οποίο η Ελλάδα στηρίζει, συμβαδίζει πλήρως με το συμφέρον όλων των λαών της περιοχής. Γι’ αυτό θεωρούμε πολύ σημαντικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει με γενναίο τρόπο και ιδίως με επαρκή χρηματοδότηση και στη βάση του δημοσίου συμφέροντος ένα πλωτό τερματικό LNG στη Βόρεια Ελλάδα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑