Άποψη - Γνώμη

Published on June 22nd, 2015 | by fileto

0

Κατάντησαν την Ελλάδα κλωτσοσκούφι

Όσο πάμε στην τελική συμφωνία με τους δανειστές οι οποίοι δεν θα το παρατραβήξουν διότι θέλουν να πάνε και διακοπές (δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι άνθρωποι), τόσο και διαβάζουμε γελοιότητες στην διεθνή τύπο όπου μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης πραγματικά δίνουν αγώνα για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των συνδρομητών τους.

Διαβάζουμε άπειρες αθλιότητες οι οποίες πραγματικά αφήνουν στα χείλη μας ένα πικρό γέλιο, γιατί η χώρα μας και το πρόβλημά της κατάντησε …ανέκδοτο.

Δεν μπορείς παρά να γελάς πικρά όταν διαβάζεις ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το γραφείο στοιχημάτων Betfair Group αυξάνει την απόδοση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ στο 1 προς 5, ενώ το έτερο γραφείο William Hill στο 1 προς 4, δηλαδή ποντάρεις 1 ευρώ και κερδίζεις 5 και 4 ευρώ, αντίστοιχα.

«Υπάρχει αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, τουλάχιστον για το 2015» εκτιμά ο εκπρόσωπος της William Hill, μιλώντας στο Bloomberg.

Πάντως, ο μεγαλύτερος Ιρλανδός bookmaker, Paddy Power, εκτιμά ότι οι πιθανότητες υιοθέτησης ενός εναλλακτικού νομίσματος, πέραν του ευρώ, έως το 2017 ανέρχεται στο 4 προς 6, δηλαδή ποντάρεις 6 ευρώ και κερδίζεις… 4 ευρώ.

Λοταρία με την δυστυχία της Ελλάδας, και δεν είναι η πρώτη φορά.

Από την άλλη σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, εξ αφορμής των ισχυρών εκροών την προηγούμενη εβδομάδα και στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές τη Δευτέρα, υποστήριξε λένε η διοίκηση της ΤτΕ ότι “Δεν ξέρουμε τι θα γίνει την Τρίτη”.

Το Reuters είναι το ίδιο που έλεγε την περασμένη εβδομάδα ότι “Δεν θα ανοίξουν οι τράπεζες την Δευτέρα”, τώρα μετέθεσε, την πρόβλεψη για την Τρίτη, μετά την Σύνοδο Κορυφής.

Οποία υπευθυνότητα!

Τραγικό είναι ότι στις πλατείες οι Έλληνες έχουν χωριστεί στα δύο, όπως τότε με το ΠΑΣΟΚ σε πράσινα και γαλάζια καφενεία.

Σήμερα οι πλατείες είναι χωρισμένες σε αυτούς που θέλουν γενναίες αποφάσεις ακόμη και ρήξη και στηρίζουν την κυβέρνηση και αυτούς που θέλουν Ευρώπη πάση δυνάμει.

Μάλιστα σε ρεπορτάζ διαβάζουμε ότι μια Ελληνίδα διαδηλώτρια η Στέλλα Γιαννακοπούλου, ξεσπαθώνει κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε άψογα γερμανικά σε δημοσιογράφο του γερμανικού περιοδικού “Focus”.

Έχοντας ζήσει 18 χρόνια στο Βούπερταλ της Γερμανίας, η κυρία Γιαννακοπούλου που έδωσε το «παρών» στη διαδήλωση κατά της πολιτικής λιτότητας, στην “καρδιά” των Αθηνών, εξέφρασε την δυσφορία της για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στον ελληνικό λαό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο συμπαθής κυριούλης μας συμπεριφέρεται σαν σκυλιά. Μάλλον χειρότερα από σκυλιά, διότι η σκυλίσια ζωή έχει αναβαθμιστεί.

Και φτάνουμε στις απειλές λόγω διαπραγμάτευσης που καλό είναι να τις θυμόμαστε και μετά από τη συμφωνία, διότι οι απειλές εκτοξεύονται από ανθρώπους που η Ελλάδα τους έχει στηρίξει όταν αυτοί πολεμούσαν να διώξουν τον κακό κομμουνισμό και να ενδυθούν τον καπιταλισμό.

Στον απόηχο των απειλών, ήταν και αυτή του ανεκδιήγητου Πολωνού προέδρου της ΕΕ, Νόναλντ Τούσκο, που απειλούσε την Ελλάδα ότι “‘Η θα συμφωνήσει με τις απαιτήσεις των δανειστών μέχρι τη Δευτέρα ή θα χρεοκοπήσει”, η απάντηση που δίνουν οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πτωχεύσει την Ελλάδα, από τους νυν δανειστές.

Ούτε η ΕΚΤ,  ούτε οι χώρες του Eurogroup, ούτε φυσικά το ΔΝΤ. Ο λόγος; Αυτός που ξέρουν όλοι, αλλά έντεχνα το κρύβουν: Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την πτώχευση μίας χώρας από μία άλλη χώρα! Δεν υπάρχει τίποτα που να καθορίζει τι θα συμβεί αν η Ελλάδα αρνηθεί να πληρώσει τα επαχθή δάνεια.

Kαι σε τελική ανάλυση τι σημαίνει “χρεοκοπία” μιας χώρας από μία άλλη χώρα; Ας μας πει ο Τουσκ ή ο κάθε γραφειοκράτης των Βρυξελλών τι σημαίνει “χρεοκοπία” πέρα από την τυπική χρεοκοπία που βιώνει η χώρα από το 2010 και την ουσιαστική που βιώνει από το 1989;

Αυτά και άλλα πολλά τα γνωρίζει η κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό εκ του ασφαλούς παίζει “σκληρό” παιχνίδι-και καλά κάνει.

Tο δυστύχημα είναι ότι οι φίλοι μας οι ξένοι θεωρούν τους έλληνες παιχνιδάκι και παίζουν με ένα λαό που τα τελευταία χρόνια έχει απολέσει το πιο πολύτιμο όπλο του, το φιλότιμο και την αξιοπρέπειά του. Αυτή υπάρχει περίπτωση να μας την ξαναδώσουν;


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑