Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 19th, 2015 | by fileto

0

Καλή τιμή αλλά μειωμένη παραγωγή για σουλτανίνα Παγγαίου

Σύμφωνα με το πολύ ενημερωμένο σάιτ Agronews περί τα αγροτικά θέματα, η εμπορική σεζόν για το επιτραπέζιο σταφύλι ανοίγει φέτος με τα Thomson seedless, τα οποία είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν, το οποίο αναμένεται να «πιάσει» τιμή πάνω από τα 50 λεπτά, με τα οποία ξεκίνησε πέρυσι για να φτάσει ως και τα 90 λεπτά, ανά περίπτωση.

Όπως σημειώνεται το ελληνικό σταφύλι υπερτερεί σε ποιότητα, γεγονός που αφήνει περιθώρια για υψηλότερη τιμή.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή για τη σουλτανίνα στο Παγγαίο πέρυσι και πρόπερσι, ήταν περί τα 60-70 λεπτά το κιλό για τη μεγαλύτερη ποσότητα, ενώ υπήρξαν και κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις παραγωγών που κατάφεραν να πουλήσουν τον Οκτώβριο έναντι 0,90-1 ευρώ το κιλό.

Σε όλη την Ελλάδα αλλά και το Παγγαίο η φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη, σε διαφορετικά ποσοστά, ανάλογα με την περιοχή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην επαρχία Παγγαίου παρατηρείται «ακαρπία στις άσπερμες ποικιλίες (σουλτανίνα, Crimson) λόγω των βροχοπτώσεων», όπως αναφέρει στην εφημερίδα Agrenda ο γεωπόνος Γιώργος Τζελέπης.

«Πέρυσι την ίδια περίοδο τα αμπέλια ήταν φορτωμένα σταφύλια, ενώ τώρα βλέπουμε μόνο φύλλα, ψάχνεις να βρεις σταφύλια», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Στην περιοχή η μείωση ανέρχεται στο 50-70% ανάλογα το κτήμα, σύμφωνα με τους παραγωγούς, αν και μια πιο σαφής εικόνα θα έχει δημιουργηθεί από τα μέσα Ιουλίου και μετά.

Πηγή: agronews.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑