Άποψη - Γνώμη

Published on August 9th, 2015 | by fileto

0

Μνημόνιο και εκλογές καπάκι

Αδιέξοδο με φως στην άκρη του τούνελ που δεν οδηγεί πουθενά. Αυτή με λίγα λόγια είναι η εικόνα την οποία μπορεί να σχηματίσει κανείς αναλύοντας με δύο λόγια την πολιτική κατάσταση την Ελλάδα.

 

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που κάτι παραπάνω ξέρει από μας κάνει σπρίντ κανονικό για να τελειώσει το κείμενο της συμφωνίας ή του νέου μνημονίου προκειμένου να προλάβει τις ημερομηνίες προφανώς πριν τον προλάβουν τα γεγονότα.

 

Οι αμφισβητίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι με τεντωμένα τα νεύρα γιατί ως φαίνεται βλέπουν ότι μια κίνησή τους (πολιτική βεβαίως) οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα ποσοστό που φυσικά και δεν βλέπει βουλή.

 

Τελικά κάνοντας την ανάγκη υπομονή στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά δεν ψηφίζουν το μνημόνιο γιατί προφανώς δεν τους πάει το χέρι και έχουν αναλάβει να βγουν από το όλο σκηνικό ως εναλλακτική πρόταση της ευρωαριστεράς αλλά με …δραχμή στο χέρι.

 

Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πλήρη σύγχυση ακούγοντας τις φήμες ότι πάμε σε εκλογές και ενδέχεται τον επόμενο βήμα να μείνουν χωρίς βουλευτικό αξίωμα.

 

Το ίδιο σκηνικό υπάρχει και στη ΝΔ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ διότι υπάρχει επίσης περίπτωση αν πάμε σε εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου όπως όλα δείχνουν να μείνει το ΠΑΣΟΚ χωρίς εκπροσώπηση στη Βουλή και οι έδρες της ΝΔ να αλλάξουν χέρια και εκλογικές περιφέρειες.

 

Ο ίδιος ο Μειμαράκης ως τοποθετημένος αρχηγός προσπαθεί να ανταποκριθεί του ρόλου του, αναλαμβάνοντας και το ρίσκο να έχει ποσοστό το κόμμα στο οποίο ηγείται μικρότερο του Σαμαρά και να μπει στο πάνθεον των αρχηγών ως η πλήρης αποτυχία.

 

Τελικά αυτό που είναι σίγουρο όλων ότι η χώρα θα έχει μνημόνιο πολύ πιο σκληρό από τα δύο προηγούμενα και αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς όταν πάει να κάνει φορολογική δήλωση και παίρνει την πρώτη κρυάδα από την οφειλή που του ανακοινώνει ο λογιστής του.

 

Πέραν αυτών των εσωτερικών στον διεθνή χώρο υπάρχει μια άνευ προηγουμένου αναταραχή. Οι τιμή του πετρελαίου είναι σε πτώση, όπως και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων. Τα χρηματιστήρια έχουν μια ασυνήθιστη νευρικότητα όπως και ο χρηματοοικονομικοί οίκοι που περιμένουν τον Σεπτέμβριο μεγάλη ήττα.

 

Οι ισχυρές οικονομίες του πλανήτη μαζεύουν χρυσό και ότι άλλο πολύτιμο εκτός από χαρτονομίσματα τα οποία πιθανόν να γίνουν και κομφετί.

 

Ο Ομπάμα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς η αμερικανική οικονομία έχει σοβαρά προβλήματα και με την κατάρρευση του Πουέρτο Ρίκο, όπως και η οικονομία της Κίνας η οποία έχει επενδύσει σε άλλες οικονομίες, αλλά δεν βλέπει να παίρνει τα λεφτά της.

 

Η Ρωσία έχει επενδύσει ιλιγγιώδη ποσά στην ευρωπαϊκή οικονομία και έχει κι αυτή τα ζόρια της αν κάτι συμβεί στην Ευρώπη και κατρακυλήσει το ευρώ και οι κεφαλαιαγορές.

 

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό η Ελλάδα είναι μια τρίχα, αλλά οι Έλληνες έχουν βιώσει τόσο μεγάλη ήττα στο πετσί τους που έχουν γίνει κατσαρίδες και παρά τον σκληρό χειμώνα που μας περιμένει θα επιβιώσουμε. Αλίμονο στους Ευρωπαίους!

 

Αυτά τα γνωρίζει η κυβέρνηση η οποία μπορεί ακόμη να μην έχει κυβερνήσει αλλά σκοπεύει να στήσει το σύστημά της μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που πάρει αυτοδυναμία και απομονώσει τους …δραχμιστές.

 

Η ακραία φτώχεια είναι γεγονός στην Ελλάδα του σήμερα και ανατριχιάζω όταν διαβάζω σε ρεπορτάζ σοβαρής εφημερίδας ότι υπάρχει πρόγραμμα επιβίωσης των φτωχών από μέρους της κυβέρνησης με διανομές τροφίμων ακόμη και ληγμένων από τα σούπερ μάρκετ, αγροτικών προϊόντων που δεν έχουν απορροφηθεί από την αγορά, κουπονιών για φάρμακα και μετακινήσεις και γενικά πλαίσιο φιλανθρωπίας τύπου ΠΙΚΠΑ και Ούνρας περασμένων εποχών.

 

Άρα κάποιοι προετοιμάζονται για ένα ζοφερό χειμώνα στον οποίο η φτώχεια θα είναι το πρώτο σημείο στόχου επιβίωσης των Ελλήνων αλλά και αυτών που δεν θα παίρνουν ολόκληρο τον μισθό από το δημόσιο και την σύνταξή τους.

 

Μακάρι όλα αυτά να είναι σενάρια, αλλά οι ενδείξεις αυτό δείχνουν και μάλιστα σε αδρές γραμμές και με ζωντανά χρώματα.

 

Το μνημόνιο έρχεται με βήμα ταχύ, η γαλέρα έχει ανακαινιστεί και ετοιμαστεί για το μεγάλο ταξίδι, οι εκλογές είναι μια κάποια λύση και το μακρύ ταξίδι για το άγνωστο ξεκινά οσονούπω.

 

Καλό δεκαπενταύγουστο λοιπόν και η Παναγιά μαζί μας!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑