Βαλκάνια

Published on September 12th, 2015 | by fileto

0

Σκάνδαλο στην Κύπρο με πασσάλους Δράμας

Ευθύνες σε τέσσερεις πρώην διευθυντές της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και έναν νυν επιρρίπτει η διοικητική και συμπληρωματική έρευνα που ολοκλήρωσε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής, αναφορικά με το σκάνδαλο της αγοράς ακατάλληλων πασσάλων από την ελληνική εταιρεία ΒΕΞ Δράμας και την εγκατάστασή τους.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της ΑΗΚ Αντώνης Πατσαλής δήλωσε πως ο αριθμός λειτουργών της ΑΗΚ, οι οποίοι εμπλέκονται ονομαστικά στο πλαίσιο της διοικητικής έρευνας που διεξάγεται, έχουν ήδη αφυπηρετήσει και πως αυτός που παρέμεινε είναι αυτός ο μοναδικός λειτουργός, για τον οποίον το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διεξαχθεί πειθαρχική έρευνα.

Ο Αντώνης Πατσαλής επεσήμανε πως το πόρισμα της έκθεσης βρίσκεται ήδη στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από τους αφυπηρετήσαντες διευθυντές, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η πειθαρχική έρευνα για τον εν ενεργεία διευθυντή. Η έκθεση θα αποσταλεί εντός των επόμενων ημερών στο νομικό συμβούλιο της ΑΗΚ, πρόσθεσε ο Αντώνης Πατσαλής, για να διαπιστώσει εάν υπάρχει κατηγορητήριο, για να εισηγηθεί να απαγγείλει συγκεκριμένες κατηγορίες πειθαρχικής φύσεως εναντίον του συγκεκριμένου υπαλλήλου.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας, ενώ κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Ενέργειας διενεργείται και δεύτερη διοικητική έρευνα για την περίοδο πριν από την κατακύρωση του διαγωνισμού στη συγκεκριμένη εταιρεία. Η υπόθεση εκτείνεται χρονικά από το 2005 μέχρι το 2008, περίοδο κατά την οποία η εταιρεία προμήθευσε την ΑΗΚ 33 χιλιάδες πασσάλους, οι οποίοι δεν ήταν εμποτισμένοι με ειδικό υγρό για συντήρηση του ξύλου και αντιμετώπιση της υγρασίας και των μικροοργανισμών, καθιστώντας τους, εκτός από ακατάλληλους, και επικίνδυνους.

Ο Αντώνης Πατσαλής ανέφερε πως «υπήρχε θέμα λανθασμένης χρήσης ξυλείας για τους πασσάλους και τους τρόπους εμβαπτίσματός τους που οδηγούσαν στην πρόωρη αστοχία». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου ανέφερε πως «υπήρξαν 2-3 ατυχήματα με υπαλλήλους, εργάτες, οι οποίοι είχαν ανέβει στους πασσάλους αυτούς για να επιδιορθώσουν το δίκτυο της ηλεκτρικής, ενώ ήταν πάνω στους πασσάλους είχαν αποκοπεί με κίνδυνο της ζωής τους».

Στο μεταξύ, η Αρχή προχωρεί εντατικά στην αντικατάσταση των ακατάλληλων πασσάλων, οι οποίοι αγοράστηκαν έναντι 3,7 εκατομμυρίων. Άλλα 10 εκατομμύρια θα δαπανηθούν, ωστόσο, γι’ αυτήν τη διαδικασία. Ο Γιώργος Γεωργίου είπε πως η ΑΗΚ έχει μπει σε ένα εντατικό πρόγραμμα αντικατάστασης των πασσάλων, για να αποφευχθούν ενδεχόμενες ατυχίες. «Έχει ήδη γίνει μια εκτίμηση της τάξης των 10 εκατομμυρίων, αλλά το πού θα καταλήξει, εάν θα είναι περισσότερα ή λιγότερα, δεν μπορούμε να το πούμε στο παρόν στάδιο», κατέληξε ο Γιώργος Γεωργίου.

Η ΑΗΚ έχει καταχωρίσει αγωγές εναντίον τής εν λόγω εταιρείας. Το αποτέλεσμα από την εκδίκαση της υπόθεσης θα καταδείξει, εάν τελικά η Αρχή θα ανακτήσει το ποσό της ζημιάς που υπέστη.

περισσότερα: http://www.sigmalive.com/simerini/news/266086/aik-katigories-gia-agora-akatallilon-passalon#sthash.gkM2lDIs.dpuf


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑