Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 8th, 2015 | by fileto

0

Να πέσει ο φράχτης λέει τώρα η Λαϊκή Ενότητα

Με ικανοποιητική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στην αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου, η εκδήλωση που οργάνωσε η Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή με θέμα «Ανοιχτά Σύνορα.

Να πέσει ο φράχτης στον Έβρο – Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι – Να σταματήσουν οι πόλεμοι».

Το λόγο πρώτη πήρε η περιφερειακή σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή», Αγλαΐα Κυρίτση, που μεταξύ άλλων τόνισε ότι θύματα του ιμπεριαλισμού και του πόλεμου είναι οι πρόσφυγες και ότι είναι «ανάγκη η δημιουργία ενός αντιπολεμικού και αντιμπεριαλιστικού, πανευρωπαϊκού κινήματος».

Μετά πήρε τον λόγο ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αποδήμων Σύρων Ελλάδας, Κάστρο, ο οποίος περιέγραψε το τι γίνεται με τον πόλεμο στη χώρα του και μέσα από ποιές κακουχίες φθάνουν οι πρόσφυγες στη Λέσβο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος των προσφύγων από επιχειρήσεις του νησιού.

Μετά τους ομιλητές, δόθηκε ο λόγος στους παρευρισκομένους. Ο Γιάννης Ζερδελής, τ. βουλευτής, στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας Λέσβου, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «ο φράχτης του Έβρου αποτελεί την αιτία όλων αυτών των πνιγμών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, εφόσον αναγκάζει πρόσφυγες και μετανάστες να ακολουθήσουν τις επίφοβες θαλάσσιες διόδους για τη διάσχιση των συνόρων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από την ολοκλήρωση του φράχτη, οι πνιγμοί στο Αιγαίο έχουν αυξηθεί δραματικά και θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αφού κανένα συρματόπλεγμα δεν μπορεί να σταματήσει αυτούς που αγωνίζονται για επιβίωση και μια ζωή με αξιοπρέπεια».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Λέσβου του ΕΣΥ, Στρατής Παυλής, τόνισε ότι οι γιατροί είναι αυτοί που έρχονται πρώτοι σε επαφή με τους πρόσφυγες μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που πήρε η Ένωσή τους μαζί με άλλα σωματεία της Λέσβου, για διοργάνωση μεγάλης κινητοποίησης εναντίον του φράκτη την Παρασκευή 18 Δεκέμβρη και κάλεσε τους παρευρισκομένους να συμμετέχουν.

Επόμενη δράση για το ζήτημα, εκτός της 18ης Δεκεμβρίου, είναι η πανελλαδική εκδήλωση στις 23 και 24 Ιανουαρίου στον Έβρο.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑